ΑρχικήΝέαΑυξημένες 49,7% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Αυξημένες 49,7% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

cibum team

  Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο του 2021, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι εξαγωγές ανήλθαν σε € 3,17 δισ., έναντι € 2,12 δισ. τον Απρίλιο του 2020, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε € 1,05 δισ., δηλαδή 49,7%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά € 1,82 δισ., δηλαδή 56,8% και από € 3,2 δισ. πέρυσι ανήλθαν σε € 5,01 δισ. φέτος, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε € 1,84 δισ., αυξημένο κατά € 763,2 εκατ., δηλαδή 70,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.

- Advertisement -

Σε επίπεδο τετραμήνου, οι εξαγωγές της χώρας ήταν σημαντικά αυξημένες κατά € 1,85 δισ., δηλαδή 18,3%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε € 11,95 δισ. φέτος, έναντι € 10,1 δισ. πέρυσι. Οι εισαγωγές κατέγραψαν, επίσης, αύξηση της τάξης των € 2,09 δισ., δηλαδή 12,7%, και ανήλθαν σε € 18,53 δισ., έναντι € 16,44 δισ. πέρυσι, ενώ βάσει των ανωτέρω μεταβολών το εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε κατά € 243,9 εκατ., δηλαδή 3,8%, ανερχόμενο σε € 6,58 δισ.  για το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος του 2021.

Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 17,6%, δηλαδή € 1,35 δισ. και διαμορφώθηκαν σε € 9,06 δισ., ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε € 14,43 δισ., αυξημένες κατά € 1,73 δισ., δηλαδή 13,6%. Σε κλαδικό επίπεδο, άξιο αναφοράς είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το γεγονός ότι, πέραν των μη ταξινομημένων προϊόντων (μείωση €2,7 εκατ., δηλαδή 1,7%), όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι αύξησαν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κατέγραψαν τα χημικά (αύξηση €356 εκατ., δηλαδή 22,5%), τα τρόφιμα (€209,2 εκατ., 12,3%), τα βιομηχανικά (€239,6 εκατ., 14,5%), τα μηχανήματα-οχήματα (€180,6 εκατ., 19,3%), τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (€105,6 εκατ., 13,9%), οι πρώτες ύλες (€200,7 εκατ., 48,5%), τα ποτά και καπνά (€43,9 εκατ.,  17,2%) και τα λίπη και έλαια (€24,5 εκατ., δηλαδή 10,9%).

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικό προϊόν με 7(!) φυτοφάρμακα πάνω από τα όρια ασφαλείας – Η λίστα του ΥΠΑΑΤ με τα μη συμμορφούμενα φρούτα και λαχανικά

Έλεγχοι σε 286 δείγματα τροφίμων - Πού βρέθηκαν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και υπερβάσεις

Γαρίδες: Στο μικροσκόπιο ερευνητών η ποιότητά τους σε ιχθυοπωλεία και σουπερμάρκετ

Ιταλοί επιστήμονες παρακολούθησαν τις μικροβιολογικές, χημικές και οργανοληπτικές μεταβολές σε δύο δημοφιλή είδη μεσογειακής γαρίδας κατά τη συντήρησή τους σε πάγο

Αυγά ή γιαούρτι για πρωινό; Τι λέει η επιστήμη για το ποιο χορταίνει περισσότερο και γιατί

Και τα δύο αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς