Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Το blockchain από τη φάρμα μέχρι το πιάτο

ΑρχικήΝέαΑγρότεςFAO: Το blockchain από τη φάρμα μέχρι το πιάτο
spot_img

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν σε βιώσιμα και δικαια συστήματα αγροτοδιατροφής, σύμφωνα με τον FAO, o οποίος προτείνει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain σε αυτά.

Το blockchain (αλυσίδα συστοιχιών) είναι μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο .  Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων (block) συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain». Εχει γίνει γνωστό λόγω της εφαρμογής τους στα κρυπτονομίσματα, αλλά οι εφαρμογές της τεχνολογίας ξεφεύγουν πολύ από τη διάσταση «τζόγου» που έχουν τα αμφιλεγόμενα νομίσματα και αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ ενθαρρύνει την έρευνα για τη δυνατότητα της τεχνολογίας blockchain  στη βελτίωση των συστημάτων αγροδιατροφής, στη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, με παράλληλη την προσπάθεια να μην επιδεινωθεί η κλιματική κρίση.

Το blockchain είναι μια κοινόχρηστη και αποκεντρωμένη βάση δεδομένων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό καθολικό που αντιγράφεται ταυτόχρονα και διανέμεται σε ένα δίκτυο κόμβων σε υπολογιστές ή διακομιστές. Καθώς εισέρχονται νέα δεδομένα, εισάγονται σε ένα νέο μπλοκ. Μόλις το μπλοκ γεμίσει με δεδομένα, συνδέεται με αλυσίδα στο προηγούμενο μπλοκ και τα δεδομένα μέσα σε αυτό κλειδώνονται.

Υπάρχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα σε αυτή την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής: Τα αρχεία είναι αμετάβλητα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν ή να χακαριστούν και η αποκεντρωμένη φύση του δικτύου σημαίνει ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν ελέγχει τα δεδομένα, επομένως η απάτη είναι λιγότερο πιθανή.

Αυτά τα πλεονεκτήματα και οφέλη ξεπερνούν πολύ τον κόσμο των εικονικών νομισμάτων. Μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα, οι ζωοτροφές, η ξυλεία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή σπιτιών προέρχονται από ασφαλή πηγή.  Το blockchain μπορεί να βοηθήσει να ξέρουμε αν ένα προϊόν προέρχεται από παραγωγική δραστηριότητα βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον, με σεβασμό στο δίκαιο εμπόριο και με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στα συστήματα κατοχής γης.

Η ιχνηλασιμότητα και η διαφάνεια είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση των κλιματικών στόχων και των σχετικών μέτρων προσαρμογής και μετριασμού. Για παράδειγμα, η καλύτερη λογιστική του άνθρακα με χρήση τεχνολογίας blockchain μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 των Ηνωμένων Εθνών.

Blockchain: ένα παράδειγμα στις αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων

Ο FAO παρουσιάζει το χαρακτηριστικό παράδειγμα blockchain με ένα  δασοκόμο. Δηλαδή, ο δασοκόμος πουλά την ξυλεία και ένα δασικό ινστιτούτο επιβεβαιώνει ότι η υλοτομία είναι νόμιμη, αναφέροντας και τις γεωγραφικές συντεταγμένες της υλοτόμησης. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στο πρώτο μπλοκ.

Η γεωχωρική πλατφόρμα Hand-in-Hand του FAO, ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών που παρέχει πλούσια, κοινοποιήσιμα δεδομένα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση της εγκυρότητας της υλοτόμησης. Αυτό είναι το δεύτερο μπλοκ. Το υπουργείο Γεωργίας ή Δασών της χώρας επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της πρακτικής της συγκεκριμένης ξυλείας. Αυτό είναι το μπλοκ νούμερο τρία. Ένα άλλο ανεξάρτητο ινστιτούτο επιβεβαιώνει ανεξάρτητα τη νομιμότητα της πρακτικής της συγκεκριμένης ξυλείας. Αυτό είναι ο τελευταίο μπλοκ. Σε αυτό το παράδειγμα, το blockchain περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας χονδρέμπορος για να εντοπίσει την νομιμότητας της προέλευσης της ξυλείας.

Μια παρόμοια εφαρμογή διερευνάται όσον αφορά την αξιολόγηση των κινδύνων της παιδικής εργασίας στην παραγωγή σοκολάτας. Σε αυτό το σενάριο, ο τελικός καταναλωτής θα έχει πρόσθετες εγγυήσεις για τέτοιους κινδύνους ανακτώντας τις σχετικές πληροφορίες μέσω του κωδικού QR της ετικέτας του προϊόντος.

Τελικά, οποιοδήποτε μεμονωμένο εμπόρευμα θα μπορούσε θεωρητικά να συνοδεύεται από ένα blockchain που παρακολουθεί την προέλευση και την πορεία του προς τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο