Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπλε καβούρι: Ζημιά €100 εκ. στην Ιταλία – Διορίστηκε επίτροπος για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

ΑρχικήΝέαΑλιείαΜπλε καβούρι: Ζημιά €100 εκ. στην Ιταλία - Διορίστηκε επίτροπος για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
spot_img

Λουκέτα και απολύσεις σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας μυδιών.

Καθώς η ζημιά στις ιταλικές αλιευτικές εταιρείες έχει πλέον ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την επέλαση του μπλε καβουριού το Υπουργείο Γεωργίας διόρισε τον πρώην νομάρχη του Rovigo και της Ravenna, Enrico Caterino στη θέση του επιτρόπου για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το Δέλτα του Πάδου είναι η περιοχή όπου η παρουσία του γαλάζιου καβουριού προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά, προκαλώντας όλεθρο στις φάρμες αχιβάδων και μυδιών, αλλά και σε άλλα καρκινοειδή και μικρά ψάρια.

Σε ανακοίνωση της Ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti τονίζεται πως η κατάσταση απειλεί  την επιβίωση πάνω από 2.000 οικογενειών στην περιοχή, με ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των συνεταιρισμών και των κοινοπραξιών να έχει απολυθεί και με δυσκολίες για τους εργαζόμενους μεμονωμένων επιχειρήσεων.
Όμως ολόκληρος ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας κινδυνεύει, που είναι ένα από τα ναυαρχίδες της αλιείας Made in Italy με αξία παραγωγής περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, όπου το βαρύτερο είδος αντιπροσωπεύεται ακριβώς από μύδια, με τις αχιβάδες στην τρίτη θέση.

 Από την άνοιξη του 2023 και μέχρι σήμερα τόσο στην πλευρά του Veneto όσο και στην πλευρά Emilian, η παραγωγή αχιβάδων έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί, καθώς το αρπακτικό συνθλίβει κυριολεκτικά τα κοχύλια αφού τα έχει βγάλει από την άμμο του βυθού. Οι φάρμες μυδιών έχουν επίσης καταστραφεί.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, προστέθηκαν περαιτέρω στοιχεία δυσκολίας για τον κλάδο: τα καβούρια αναπαράγονται σε μικρότερα μεγέθη, καθιστώντας τα σημερινά δίχτυα άχρηστα και αναγκάζοντας τους χειριστές να κάνουν ακριβές επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό με δίχτυα κατάλληλα για την προστασία των αχιβάδων. Η υπερθέρμανση των νερών επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο