Αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, η αγορά του εσπρέσο ανθίζει με περισσότερο από το 90% των Ιταλών να πιστεύεται ότι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι κάθε μέρα, σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Espresso. Τώρα, η Ιταλία προσπαθεί να εξασφαλίσει παγκόσμια αναγνώριση για τη σημασία του μικροσκοπικού καφέ της.
Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ο εσπρέσο δεν είναι ένα βαθιά ριζωμένο μέρος της ιταλικής κουλτούρας. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα υποβάλλει προσφορά για τον εσπρέσο της για να μπει στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με προηγούμενα αιτήματα να μην έχουν περάσει ποτέ από τη γραμμή του τερματισμού. Οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια της Ιταλίας θα είναι επιτυχής και η ιταλική κυβέρνηση αναμένει μια θετική απάντηση από την επιτροπή της UNESCO έως την άνοιξη του 2022.
Ο Gian Marco Centinaio, υφυπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, δήλωσε ότι αισθάνεται σίγουρος ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί και ισχυρίστηκε: «Είναι ένα αυθεντικό τελετουργικό και μια έκφραση της κοινωνικότητάς μας που μας διακρίνει σε όλο τον κόσμο». Εάν τελικά η UNESCO εγκρίνει το αίτημα ο ιταλικός εσπρέσσο θα θεωρείται επίσημα σύμβολο της κληρονομιάς της χώρας, όπως η ναπολιτάνικη πίτσα η οποία μπήκε στη λίστα το 2017.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους λάτρεις του Espresso Martini και τους mixologists σε όλο τον κόσμο; Η εφαρμογή σημαίνει ότι η Ιταλία δεσμεύεται να διατηρήσει την αυθεντικότητα του ροφήματος καφέ. Εάν αναγνωριστεί ως επίσημο μέρος της ιταλικής κληρονομιάς, ο εσπρέσο θα πρέπει να τηρεί αυστηρές οδηγίες, όπως η κρέμα του (ο κρεμώδης αφρός που κάθεται στην κορυφή) να είναι «ομοιόμορφη και ανθεκτική για τουλάχιστον 120 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ο καφές έχει διανέμεται χωρίς ανάδευση», λέει το Ιταλικό Ινστιτούτο Espresso.
Κόκκοι καφέ υψηλής ποιότητας που έχουν αλεσθεί από εκπαιδευμένους barista μπορεί επίσης να είναι μέρος της συμφωνίας.
Εάν τέτοια μέτρα ισχύουν, οι μπάρμαν μπορεί να αναγκαστούν να μετονομάσουν το δημοφιλές κοκτέιλ στα μενού χωρίς να χρησιμοποιούν τον όρο «εσπρέσο». Διαφορετικά, κινδυνεύετε να παραβιάσετε το πρόσφατα αναγνωρισμένο σχέδιο για την παρασκευή εσπρέσο. Εκτός, φυσικά, αν τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν το χρόνο και το προσωπικό για να παρασκευάσουν σωστά εσπρέσο από την αρχή.
Θα μπορούσε αυτό να αφήσει ένα κενό στην αγορά για έναν καλό ιταλικό προμηθευτή προαναμεμιγμένου Espresso/Espresso Martini να εκραγεί στο εμπόριο; Για’ αυτό και πολλά βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην απόφαση.