Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θέλουν να εμποδίσουν το USDA να εφαρμόσει τον κανόνα για τον έλεγχο της σαλμονέλας.
Δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν νομοσχέδιο για να εμποδίσουν το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) να προχωρήσει σε αυστηρότερους κανόνες για τη μείωση της σαλμονέλας στα ωμά προϊόντα πουλερικών, προκαλώντας αντιδράσεις από ομάδες προστασίας των καταναλωτών και υποστηρικτές της ασφάλειας τροφίμων.
Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από τον Steven Womack (R-AR) και την Tracey Mann (R-KS), στοχεύει στην αποτροπή της εφαρμογής του προτεινόμενου κανόνα «Πλαίσιο Salmonella για τα ωμά προϊόντα πουλερικών», που ανακοινώθηκε το 2020. Ο κανόνας αυτός θα απαγόρευε την πώληση ωμών πουλερικών με επίπεδα σαλμονέλας άνω των 10 μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU) ή την παρουσία ορότυπων σαλμονέλας επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.
Τα πουλερικά ευθύνονται για το 25% των ετήσιων λοιμώξεων από σαλμονέλα στις ΗΠΑ, καθιστώντας τα το βασικό τρόφιμο που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη μόλυνση. Οι ομάδες καταναλωτών επαίνεσαν το USDA για την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας την «κοινή λογική και πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση» που θα έθετε νομικά δεσμευτικά πρότυπα για την ασφάλεια των πουλερικών.
Ο κανόνας θα απαιτούσε επίσης από τις επιχειρήσεις σφαγής να εφαρμόζουν γραπτές διαδικασίες για την πρόληψη της σαλμονέλας και να διατηρούν σχετικά αρχεία, με το USDA να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνέπεσε με την έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO), η οποία επεσήμανε ότι το USDA είχε σταματήσει την ανάπτυξη άλλων προτύπων για να επικεντρωθεί στη ρύθμιση της σαλμονέλας στα πουλερικά.
Η σύγκριση με την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει αυστηρότερους κανονισμούς, θεωρώντας τη σαλμονέλα «νόθευση» σε όλα τα προϊόντα πουλερικών. Σύμφωνα με τον Twan Koenen, ειδικό σε καινοτόμες τεχνολογίες νερού, η ΕΕ δίνει έμφαση στην ανίχνευση και την αποφυγή της σαλμονέλας πριν τα προϊόντα φτάσουν στους καταναλωτές, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η ευθύνη συχνά μεταφέρεται στον καταναλωτή.
Στην ΕΕ απαιτείται η χρήση μόνο πόσιμου νερού κατά τη διαδικασία καθαρισμού των πουλερικών, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των κρατών-μελών. Η παρουσία σαλμονέλας στις ζωοτροφές, στο δέρμα και στα φτερά καθιστά το στάδιο καθαρισμού κρίσιμο για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η συζήτηση για το μέλλον των κανονισμών στις ΗΠΑ συνεχίζεται, με τους υποστηρικτές της ασφάλειας τροφίμων να ζητούν αυστηρότερα μέτρα και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να εκφράζουν ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις.