Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιδρούν οι ζαχαροπλάστες στην απαγόρευση του καρκινογόνου χρώματος τροφίμων Νο3

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑντιδρούν οι ζαχαροπλάστες στην απαγόρευση του καρκινογόνου χρώματος τροφίμων Νο3
spot_img

Σάλος στη βιομηχανία τροφίμων από την απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής Νο 3.

Μετά την απαγόρευση της χρωστικής τρoφίμων Νο 3, που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις, η Οργάνωση ζαχαροπλαστών των ΗΠΑ (National Confectioners Association) σε ανακοίνωση της τόνισε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης απαγόρευσης του FDA εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή της. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η απαγόρευση δεν οφείλεται στο ότι η χρωστική είναι καρκινογόνα και δεν θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο, αλλά η απαγόρευση οφείλεται στην εφαρμογή της ρήτρας Delaney.

- Advertisement -

Η ρήτρα Delaney, που θεσπίστηκε το 1960 ως μέρος της τροποποίησης των πρόσθετων χρωμάτων στον νόμο FD&C, απαγορεύει την έγκριση από τον FDA για ένα πρόσθετο τροφίμων ή ένα πρόσθετο χρώματος εάν έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε ανθρώπους ή ζώα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία ανακαλεί μια εξουσιοδότηση βάσει της ρήτρας Delaney. Για παράδειγμα, το 2018, η FDA ανακάλεσε την έγκριση για ορισμένες συνθετικές γεύσεις με βάση τη ρήτρα Delaney ως απάντηση σε μια αίτηση για πρόσθετα τροφίμων. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της National Confectioners Association

«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τις εταιρείες ζαχαροπλαστικής των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες και τα πρότυπα ασφάλειας του FDA. Οι καταναλωτές μας και όλοι στη βιομηχανία τροφίμων θέλουν και αναμένουν έναν ισχυρό FDA και ένα συνεπές εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο βασισμένο στην επιστήμη. Λέμε εδώ και χρόνια ότι ο FDA είναι ο νόμιμος εθνικός ρυθμιστικός φορέας λήψης αποφάσεων και ηγέτης στην ασφάλεια των τροφίμων».

Πρόσθετες πληροφορίες ιστορικού

Τι είπε ο FDA στη Συστατική Ενημέρωση της 15/1/2025 :

  • «…οι ισχυρισμοί ότι η χρήση του FD&C Red No. 3 σε τρόφιμα και σε φάρμακα που καταναλώνονται θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο δεν υποστηρίζονται από τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες».

Τι συνέβη:

  • Η αξιολόγηση κινδύνου του FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Red Dye 3 «ανταποκρίνεται στο πρότυπο ασφάλειας μιας λογικής βεβαιότητας ότι δεν απαιτείται καμία βλάβη για ένα πρόσθετο χρώματος».
  • Ωστόσο, η FDA ανακάλεσε τη χρήση της Red Dye 3 σε τρόφιμα και φάρμακα λόγω μιας νομικής απαίτησης γνωστής ως The Delaney Clause.
  • Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες από το FDA

Αυτό που λέγαμε:

  • Εδώ και χρόνια, ο κλάδος μας ζητά περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη χρηματοδότηση και περισσότερους πόρους προσωπικού για την FDA για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της και είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη την πολιτική και να εργαστούμε μαζί για να χρηματοδοτήσουμε την FDA σε επίπεδα που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει το έργο του.  

Σχετικά με την National Confectioners Association (NCA):
Η National Confectioners Association είναι ο κορυφαίος εμπορικός οργανισμός για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής των ΗΠΑ 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NCA υποστηρίζει ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους παρασκευαστές ζαχαρωτών να ευδοκιμούν και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η σοκολάτα, η καραμέλα, οι τσίχλες και οι μέντες τιμούνται για τη συμβολή τους στον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία και τις καθημερινές στιγμές χαράς. Η βιομηχανία απασχολεί σχεδόν 58.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 1.600 εγκαταστάσεις παραγωγής και στις 50 πολιτείες και υποστηρίζει επιπλέον 635.000 θέσεις εργασίας σε συναφείς τομείς. Η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη διαφάνεια, παρέχοντας περισσότερες επιλογές καθοδήγησης μερίδων και εκπαιδεύοντας τους καταναλωτές σχετικά με το ρόλο της ζαχαροπλαστικής σε έναν χαρούμενο, ισορροπημένο τρόπο ζωής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα