Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση της ΕΕ στις αρωματικές ουσίες καπνού: Η επίδραση και οι αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑπαγόρευση της ΕΕ στις αρωματικές ουσίες καπνού: Η επίδραση και οι αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων
spot_img

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητό άρωμα καπνού, όπως τα τσιπς, οι σούπες και οι σάλτσες, έχουν διετή περίοδο σταδιακής κατάργησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πρόσφατα απαγόρευση οκτώ τεχνητών αρωματικών ουσιών καπνού που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας από πιθανούς κινδύνους καρκίνου που συνδέονται με αυτά τα πρόσθετα.

Η απαγόρευση, η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Απρίλιο του 2024, ακολουθεί επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα αρωματικά καπνού.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι τα αρωματικά καπνού μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία του καπνίσματος.

Έξι από τις οκτώ εν λόγω αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούν σήμερα οι παραγωγοί σε καπνιστό ψάρι, κρέας, πατατάκια, τυρί και άλλα προϊόντα, περιέχουν ουσίες που μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο DNA, προκαλώντας ενδεχομένως καρκίνο. Για δύο από τις οκτώ αρωματικές ύλες, η EFSA δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να περιέχουν μεταλλαξιογόνα συστατικά.

Τα τελευταία χρόνια, η EFSA διεξήγαγε αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των αρωματικών υλών καπνού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κινδύνων καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ειδικότερα, η παρουσία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH) σε ορισμένες αρωματικές ύλες καπνού προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες.

Οι PAH είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την ατελή καύση οργανικής ύλης. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείται το παραδοσιακό κάπνισμα μπορούν να καταλήξουν στα τρόφιμα και πιθανώς σε αυτά. Ως εκ τούτου, η πρακτική αυτή είναι επίσης ανησυχητική για την παρακολούθηση των τροφίμων.

Επιπτώσεις στη βιομηχανία τροφίμων

Η απαγόρευση θα επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι τεχνητές αρωματικές ουσίες καπνού χρησιμοποιούνται ευρέως. Μεγάλοι παραγωγοί, όπως η ετικέτα Unox της Unilever, η οποία παράγει 16 εκατομμύρια καπνιστά λουκάνικα ετησίως, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους. Στην Ιρλανδία, ο όμιλος Kerry Group έχει προειδοποιήσει για σημαντική οικονομική ζημία, εκτιμώντας ότι το 40% του ζαμπόν και του μπέικον που πωλείται βασίζεται σε αυτές τις μεθόδους καπνίσματος.

Δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις τεχνητές αρωματικές ουσίες καπνού αρνητικές. Ορισμένες εταιρείες το βλέπουν ως ευκαιρία να εξερευνήσουν ασφαλέστερες, φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Η Sensient Flavors & Extracts Europe, προμηθευτής εναλλακτικών φυσικών αρωμάτων, βλέπει τον κανονισμό ως ευκαιρία για καινοτομία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τη σειρά SmokeLess Smoke, η οποία προσφέρει αρωματικές λύσεις με χαρακτηριστικά καπνού από φυσικές πηγές.

Άλλες εταιρείες, όπως η I.T.S Taste, ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας φυσικές αρωματικές ύλες χωρίς καπνό. Αυτές παρέχουν αυθεντικές καπνιστές νότες για διάφορες εφαρμογές προϊόντων, ενώ χαρακτηρίζονται ως φυσικές αρωματικές ύλες. Οι νέοι κανονισμοί ώθησαν τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών σε ολόκληρη την ΕΕ να καινοτομήσουν και να αναδιαμορφώσουν γρήγορα τα προϊόντα τους.

Η απαγόρευση των τεχνητών αρωματικών ουσιών καπνού από την ΕΕ σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη βιομηχανία τροφίμων. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για καπνιστές γεύσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συστατικών τους. Η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανονισμούς, εξισορροπώντας τις ανησυχίες για την υγεία με την αγαπημένη καπνιστή γεύση σε πολλές ευρωπαϊκές μαγειρικές παραδόσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο