Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες

ΑρχικήΝέαΑπάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες
spot_img

cibum team

Περισσότεροι από 15.000 τόνοι τροφίμων και ποτών αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν κατασχεθεί παγκοσμίως από εταιρείες που εμπορεύονται επικίνδυνα προϊόντα.

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Opson X» περιελάμβανε 72 χώρες μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021,  συντονίζεται από την Ιντερπόλ και την Ευρωπόλ και συμμετέχουν αστυνομία, τελωνεία, εθνικές ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά, βρέθηκαν 15.451 τόνοι παράνομων προϊόντων με εκτιμώμενη αξία 53,8 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 68.000 έλεγχοι από τις συμμετέχουσες χώρες, με αποτέλεσμα να ανοίξουν 1.000 ποινικές υποθέσεις.

Τα κορυφαία προϊόντα που κατασχέθηκαν κατά ποσότητα ήταν αλκοόλ και συμπληρώματα διατροφής, ακολουθούμενα από δημητριακά και προϊόντα σιτηρών και φρούτα και λαχανικά.

Στην Επιχείρηση Opson το 2020, συμμετείχαν 77 χώρες και κατασχέθηκαν περίπου 12.000 τόνοι παράνομων αντικειμένων. Τα ζωικά προϊόντα ήταν πρώτα στη λίστα κατασχέσεων και ακολούθησαν τα αλκοολούχα ποτά.

Τρόφιμα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών

Στο τελευταίο Opson, οκτώ άτομα συνελήφθησαν και επτά εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο για εμπόριο δίθυρων,(όστρακα) όπως μύδια και στρείδια, ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτό περιλάμβανε κατασχέσεις 120.000 €, 25 οχήματα και 12 πλοία από την Ισπανική Εθνική Φρουρά και την Πορτογαλική Εθνική Φρουρά (Guarda Nacional Republicana).

Τριάντα τόνοι κατεψυγμένου κοτόπουλου επέστρεψαν στην Πολωνία λόγω της ανίχνευσης του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών στην περιοχή από την οποία προέρχονταν τα προϊόντα. Στην Πορτογαλία, κατασχέθηκαν 61 τόνοι οργανικών μπανανών από τον Ισημερινό με ίχνη φυτοφαρμάκων και στη Ρουάντα, κατασχέθηκαν ποσότητες κρέατος για ακατάλληλες συνθήκες μεταφοράς και βούτυρο που έληξε.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένα εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποίησε χρωστικές για να αλλάξει την ποιότητα των ποτών. Αυτό οδήγησε σε 14 συλλήψεις και κατασχέσεις, συμπεριλαμβανομένων 47.660 λίτρων ουίσκι και 9.550 λίτρων άλλων αλκοολούχων για την κατασκευή ψευδών προϊόντων από την αστική και τελωνειακή αρχή Guardia.

Ο Jürgen Stock, γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, δήλωσε ότι η απομάκρυνση της τεράστιας ποσότητας παράνομων και συχνά επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά είναι ένα παράδειγμα του πώς η διεθνής αστυνομική συνεργασία καθιστά τον κόσμο ασφαλέστερο.

«Το έγκλημα για τα τρόφιμα μπορεί να μην φαίνεται πάντα μια κορυφαία προτεραιότητα αστυνόμευσης, αλλά οι επιχειρήσεις όπως το Opson X δείχνουν τα τεράστια κέρδη που δίνουν τέτοια προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρηματοδοτήσουν άλλες δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος».

Η δράση υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ SANTE) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Πάνω από 650 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία εκτιμάται ότι διέκοψε το έργο 42 ομάδων οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ ήταν μέρος μιας στοχευμένης δράσης για το μέλι. Κατασχέθηκαν 51.000 κιλά ακατάλληλο μέλι.

Αξιωματούχοι στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Σκωτία έλεγξαν κυρίως την αναλυτική ανίχνευση σιροπιού ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού.

Σε συνεχιζόμενες εργασίες από την προηγούμενη επιχείρηση Opson, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία ερεύνησαν την πώληση παράνομου κρέατος αλόγου.

Η Catherine De Bolle, εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπόλ, δήλωσε ότι τα πλαστά και κατώτερα τρόφιμα και ποτά μπορούν να βρεθούν στη φυσική αγορά και να πωληθούν στο διαδίκτυο.

«Ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών είναι ανάλογος με τη μειωμένη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στο σύστημα επεξεργασίας τροφίμων. Η Ευρωπόλ βλέπει μια πρόσφατη εξέλιξη: προϊόντα χαμηλής ποιότητας έχουν διεισδύσει στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μια εξέλιξη που πιθανώς σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 ».

Στην  ίδια επιχείρηση εντοπίστηκαν επίσης πλαστά κιτ δοκιμής για το COVID-19, τον ιό HIV και την ελονοσία.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γαριδάκια: Τι είναι η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια;

Πως φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos - Το επτασφράγιστο μυστικό.

Ανατροπή: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν καλύτερη γεύση από μη επεξεργασμένα

Η ελκυστικότητα των τροφίμων εξαρτάται από τους υδατάνθρακες και το λίπος και όχι από το πόσο επεξεργασμένα είναι.

cibumLEARNING: Food Defense Advanced Training Course

ΣΕ 3 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 29 NOE, 7 ΔΕΚ ΚΑΙ 14 ΔΕΚ 2023
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα