Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθεία κρασιού: Πως θα καταλάβετε και θα εντοπίσετε τεχνητά αρώματα

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΝοθεία κρασιού: Πως θα καταλάβετε και θα εντοπίσετε τεχνητά αρώματα
spot_img

Το άρωμα του κρασιού οφείλεται στην ποικιλία σταφυλιού ή μήπως σε τεχνητό άρωμα; 

Τα αλκοολούχα ποτά, ειδικά το κρασί, είναι από τα πιο συχνά παραποιημένα τρόφιμα εδώ και χρόνια. Εκτός από το απαγορευμένο ζαχάρωμα καθώς και τις ψευδείς πληροφορίες στην επισήμανση, μεταξύ των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν συγκαταλέγονται και περιπτώσεις παράνομης αρωματοποίησης. Κατά τη δοκιμή κρασιών, συχνά παρατηρούνται δείγματα με αισθητή φρουτώδη μυρωδιά ή γεύση. Αν και η νότα ροδάκινου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αρώματα ορισμένων ποικιλιών σταφυλιού, ειδικά του Riesling, η αισθητική εντύπωση στη μύτη και στον ουρανίσκο σε αυτές τις ύποπτες περιπτώσεις είναι συχνά ασυνήθιστα έντονη και θυμίζει ροδάκινα σε κονσέρβα. Επομένως, τέτοια κρασιά εξετάζονται πιο αναλυτικά.

- Advertisement -

γεύσεις λακτόνης

Σύμφωνα με το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης (CVUA), τα αρώματα φρούτων στο κρασί είναι μια ποικιλία σύνθετων χημικών ενώσεων που απαντώνται στα σταφύλια καθώς και σε άλλα είδη φρούτων και επομένως είναι τυπικά για ορισμένα φρούτα. Μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες ουσιών είναι οι λακτόνες, κυκλικοί εστέρες υδροξυκαρβοξυλικών οξέων, οι οποίοι βρίσκονται φυσικά και ευρέως στα φρούτα ως αρωματικά συστατικά. Οι λακτόνες είναι επίσης ένα κοινό συστατικό των αρωματικών παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ποτών για να επιτύχουν φρουτώδεις μυρωδιές και γεύσεις. Μία από τις πιο κοινές λακτόνες είναι η γ-δεκαλακτόνη, η οποία εμφανίζεται ως αρωματικός παράγοντας σε φρούτα όπως ο ανανάς, το βερίκοκο, η φράουλα, το φρούτο του πάθους, το μάνγκο και ιδιαίτερα το ροδάκινο.

Τα ομόλογα γ-ενδεκαλακτόνη (C 11) και γ-δωδεκαλακτόνη (C 12) συμβάλλουν επίσης στη συνολική αισθητηριακή εντύπωση. Στην νοθεία του κρασιού χρησιμοποιούνται συνθετικές λακτόνες, συχνά με τη μορφή εμπορικά διαθέσιμων λικέρ φρούτων ή συμπυκνωμάτων αρωμάτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί οίνου, ιδίως τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/934, μόνο οι αναφερόμενες οινολογικές πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και τη συντήρηση αμπελοοινικών προϊόντων στην ΕΕ. Η προσθήκη ή η εισαγωγή γεύσεων διαφορετικών από αυτές που χρησιμοποιούνται στο κρασί δεν αναφέρεται εκεί και ως εκ τούτου αποτελεί παράνομη οινολογική πρακτική

Δεν είναι όλα τα δείγματα που έχουν αρωματιστεί ορατά από αισθητηριακή άποψη. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να εξετάζουμε τακτικά κρασιά για την προσθήκη ή την είσοδο ξένων αρωμάτων. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με ανάλυση χωρίς αμφιβολία.

Για τη μέθοδο ανάλυσης κρασιού προκειμένου να εντοπιστεί νοθεία με προσθήκη τεχνητών αρωμάτων πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα