Διαμάχη για το ποια εταιρεία πούλησε το μολυσμένο μαρούλι που οδήγησε σε πολλά περιστατικά οξείας νεκρικής ανεπάρκειας και έναν θάνατο
Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το μολυσμένο μαρούλι που προκάλεσε 89 τροφικές δηλητηριάσεις και έναν θάνατο, αν και όχι επίσημα. Η επιδημία λοιμώξεων από E. coli O157:H7 συνδέεται με ένα μείγμα μαρουλιού iceberg και romaine που σερβιρίστηκε σε εκδηλώσεις catering, εστιατόρια και σε ένα σχολείο. Η ίδια εταιρεία βρίσκεται και πίσω από τις 104 τροφικές δηλητηριάσεις και έναν νεκρό από το burger της McDonald’s που περιείχε μολυσμένο με E. coli κρεμμύδι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης ξεκαθαρίζει οριστικά εάν μπορούμε να φάμε τα κόκκινα αυγά από τα τσουρέκια
«Μήνες τώρα ο FDA και το CDC αποκρύπτουν από το κοινό το όνομα της φάρμας πίσω από ένα θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli που αρρώστησε 89 άτομα σε 15 πολιτείες, αναφέρει το Food Safety News. Σύμφωνα με το μέσο, το όνομα της εταιρείας δεν ανακοινώθηκε από τις αρχές αλλά ήρθε στο φως από τα δικαστικά έγγραφα των μηνύσεων που υποβλήθηκαν από τα θύματα: 89 άτομα με τροφική δηλητηρίαση σε 15 πολιτείες τον Νοέμβριο του 2024, με αποτέλεσμα 36 νοσηλείες, επτά περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) και έναν θάνατο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φυτοφάρμακο που προκαλεί Πάρκινσον – Χιλιάδες αγωγές κατά της παρασκευάστριας εταιρείας που προσπάθησε να κρύψει τα στοιχεία
Eσωτερική έκθεση που έλαβε το NBC News, αναφέρει ότι ο FDA δεν κατονόμασε τις εταιρείες επειδή δεν είχε μείνει κανένα μολυσμένο μαρούλι στην αγορά, όταν οι ερευνητές αποκάλυψαν από πού προερχόταν το παθογόνο. Η Taylor Farms, μεγάλος καλλιεργητής προϊόντων στην Καλιφόρνια, ήταν η εταιρεία που καλλιέργησε το μαρούλι και προκάλεσε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι θερμίδες του πασχαλινού τραπεζιού – Τι να προσέξετε
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ξεκίνησαν τη διερεύνηση της επιδημίας τον Νοέμβριο του 2024. Οι υπηρεσίες έκλεισαν την έρευνα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Όλοι οι ασθενείς συνδέθηκαν με αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) μεταξύ τους. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το μαρούλι της Taylor Farms ήταν η πηγή της επιδημίας, ωστόσο το CDC και η FDA «αμέλησαν» να ενημερώσουν το κοινό, τονίζει σε άρθρο το Food Safety News. «Το CDC και η FDA έκλεισαν την έρευνα στις 15 Ιανουαρίου με το επιβεβαιωμένο όχημα να είναι μαρούλι, χωρίς να ειδοποιήσει το κοινό ότι η Taylor Farms ήταν η πηγή της επιδημίας», σύμφωνα με τον Bill Marler, τον δικηγόρο για την ασφάλεια των τροφίμων στο Σιάτλ που κατέθεσε τις αγωγές.
«Ο FDA ονοματίζει τις εταιρείες όταν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν μια επιδημία με μια εταιρεία και υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές, εφόσον η ονομασία της εταιρείας δεν απαγορεύεται νομικά » , είπε ένας εκπρόσωπος σε δήλωση στο NBC News. «Μέχρι τη στιγμή που οι ερευνητές είχαν επιβεβαιώσει την πιθανή πηγή, το ξέσπασμα είχε ήδη τελειώσει και δεν υπήρχε καμία συμβουλή για τους καταναλωτές».
Οι ιδιοκτήτες της Taylor Farms εξέδωσαν μια δήλωση μετά την ονομασία της εταιρείας τους στις αγωγές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου:
«Το προϊόν Taylor Farms δεν ήταν η πηγή της αναφερόμενης επιδημίας E. coli το 2024», ανέφερε μια δήλωση από την εταιρεία Salinas της Καλιφόρνια. “Πραγματοποιούμε εκτενείς δοκιμές ακατέργαστων και τελικών προϊόντων σε όλο το προϊόν μας και δεν υπήρχαν στοιχεία μόλυνσης. Οποιαδήποτε αναφορά που συνδέει τα προϊόντα της Taylor Farms με αυτές τις σπαραχτικές ασθένειες είναι επικίνδυνη, ανεύθυνη και άδικη για τις πληγείσες οικογένειες.”
Το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli. που μπορεί να προκαλέσει, μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) με συμπτώματα όπως πυρετός και ρίγη, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη σύγχυση. Αν και οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli αποθηκεύοντας το μαρούλι στο ψυγείο στους 4ο C μειώνοντας έτσι τον πληθυσμό του βακτηρίου καιπλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής, το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό από τους παραγωγούς.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.