ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑγωγή 17.000 γιατρών κατά της κυβέρνησης Τραμπ για «μυστική επιτροπή» διατροφικών οδηγιών...

Αγωγή 17.000 γιατρών κατά της κυβέρνησης Τραμπ για «μυστική επιτροπή» διατροφικών οδηγιών με προσβάσεις στη βιομηχανία

Η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική κατηγορεί τα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας ότι παρέκαμψαν τους ανεξάρτητους επιστήμονες για χάρη ενός παράνομου πάνελ, όπου 8 στα 9 μέλη συνδέονται με τα λόμπι του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

4 λεπτά ανάγνωσης

Σφοδρές αντιδράσεις και μια ομοσπονδιακή προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκαλεί η διαδικασία αναθεώρησης των Διατροφικών Οδηγιών για τους Αμερικανούς 2025-2030 (DGA). Η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), ένας οργανισμός που εκπροσωπεί περίπου 17.000 επαγγελματίες υγείας, κατέθεσε αγωγή στην Περιφέρεια της Κολούμπια κατά του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Η οργάνωση κατηγορεί τις δύο κρατικές υπηρεσίες ότι συγκρότησαν παράνομα μια «μυστική επιτροπή» με σκοπό την αλλοίωση των επίσημων συστάσεων διατροφής προς όφελος μεγάλων βιομηχανικών συμφερόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Λιώνουν και ξανααναμειγνύουν τις χαλασμένες σοκολάτες» – Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένου σε μεγάλη σοκολατοβιομηχανία (Φωτογραφίες)

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η προσφυγή, τα δύο υπουργεία παρέβησαν τις προβλέψεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί Συμβουλευτικών Επιτροπών (Federal Advisory Committee Act), η οποία επιβάλλει απόλυτη διαφάνεια στη συγκρότηση οργάνων που συντάσσουν εκθέσεις πολιτικής. Αντί να στηριχθούν αποκλειστικά στο πόρισμα της προηγούμενης ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής (DGAC) —η οποία απαρτιζόταν από 20 ειδικούς και ολοκλήρωσε το έργο της μετά από δύο χρόνια δημόσιων ακροάσεων και εξέτασης χιλιάδων σχολίων— οι αρχές σύστησαν με απόλυτη μυστικότητα ένα νέο παράλληλο πάνελ.

Η σύνθεση της εν λόγω εννεαμελούς επιτροπής εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς τα οκτώ από τα εννέα μέλη της διατηρούν άμεσους δεσμούς με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούνται έμμεσα ή άμεσα περιλαμβάνονται ισχυροί κλαδικοί σύνδεσμοι όπως η Εθνική Ένωση Βοειοτροφίας (National Cattlemen’s Beef Association), το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών (National Dairy Council), η Αμερικανική Επιτροπή Αυγών (American Egg Board), το Εθνικό Συμβούλιο Χοιροτροφίας (National Pork Board), καθώς και προωθητές δίαιτων χαμηλών υδατανθράκων.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι άλλο έχουν σκοπό να μας ταΐσουν; Έφτιαξαν μπισκότα από πλαστικά απόβλητα – Μετατρέπεται το PET σε τροφή; (βίντεο)

Επιπλέον, η αγωγή υπογραμμίζει ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της μυστικής επιτροπής σχετίζονται με οργανισμούς που συνδέονται με τα κυβερνητικά προγράμματα προώθησης Checkoff του USDA. Η νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση αυτών των προγραμμάτων για την άσκηση πίεσης ή τον επηρεασμό κυβερνητικών πολιτικών, εστίαση που κατά τους ενάγοντες παραβιάστηκε ευθέως.

Οι αλλαγές που πρότεινε το νέο πάνελ έδωσαν αναπάντεχη έμφαση στην κατανάλωση λιπών, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πλέον αμφιλεγόμενη σύσταση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ, είναι η οδηγία για κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, γεγονός που καταγγέλλεται ως απευθείας εξυπηρέτηση των παραγωγικών τομέων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Το πλήρες νομικό έγγραφο/Complaint της αγωγής κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια – U.S. District Court for the District of Columbia

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ψευδάργυρος ή βιταμίνη C για το κρυολόγημα; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι διαφορές στη δράση τους και τι δείχνουν οι μελέτες για το κρυολόγημα

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. επιστρέφει: Επανεκκίνηση της Ελληνικής διεπιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια τροφίμων

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. ανασυγκροτείται, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για διεπιστημονική συνεργασία στην ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Κατάψυξη κρέατος: Η Κομισιόν αλλάζει τους κανόνες – Τι προβλέπει η νέα πρόταση, πώς επηρεάζει τους επαγγελματίες του κλάδου

Νέους κανόνες για το πόσο και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να παραμένει νωπό το κρέας πριν από την κατάψυξη εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η μικροβιολογική ασφάλεια.