Το ανησυχητικό αυτό γεγονός έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα υγιεινής στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης
Ο εορτασμός για την Ημέρα της Γυναίκας μετατράπηκε σε εφιάλτη για μια ομάδα γυναικών, που φέρεται να ανακάλυψαν ένα νεκρό τρωκτικό σε ένα πιάτο Manchurian, που σερβίρονταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Purple Butterfly All Day Eatery & Bar, στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας.
Το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι γυναίκες, οι οποίες είχαν παραγγείλει το δημοφιλές κινέζικο πιάτο, παρατήρησαν το τρωκτικό στο φαγητό τους. Αμέσως ειδοποίησαν το προσωπικό του ξενοδοχείου και στη συνέχεια υπέβαλαν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Rabale.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια πατατάκια και σνακ είναι καρκινογόνα και θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται στην ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο του 2026
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Nl&Se: «Μην τα φάτε» – Ανακαλούνται δυο τρόφιμα μεγάλης ζήτησης λόγω μόλυνσης με Listeria και Salmonella
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

«Δύο από εμάς κάναμε εμετό. Πήγαμε στην κουζίνα και βρήκαμε ότι ήταν εξαιρετικά ακάθαρτη και ανθυγιεινή», είπε μια από τις γυναίκες.
Οι αρχές έχουν καταχωρήσει την υπόθεση βάσει των σχετικών νομικών διατάξεων και διεξάγουν έρευνα για το συμβάν. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση σχετικά με το περιστατικό.
Το ανησυχητικό αυτό γεγονός έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα υγιεινής στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης. Αναμένεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής.
Μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλεια τροφίμων στην Ινδία
Η ασφάλεια των τροφίμων στην Ινδία είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων, νοθείας και ανθυγιεινών πρακτικών στην επεξεργασία και πώληση τροφίμων. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η Ινδία αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα αυτό είναι οι εξής:
1. Έλλειψη αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών
Παρόλο που υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως ο Food Safety and Standards Act (FSSAI), η επιβολή τους είναι ελλιπής. Πολλές επιχειρήσεις τροφίμων λειτουργούν χωρίς έλεγχο, και οι επιθεωρήσεις δεν είναι συχνές ή αυστηρές.
2. Υποδομές και υγειονομικές συνθήκες
Σε πολλές περιοχές, οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ανεπαρκείς. Πολλά μικρά εστιατόρια και πωλητές δρόμου δεν διαθέτουν καθαρό νερό, κατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή αποχέτευσης, γεγονός που οδηγεί στη μόλυνση των τροφίμων.
3. Νοθεία τροφίμων
Η Ινδία έχει υψηλό ποσοστό νοθείας τροφίμων, με επικίνδυνες ουσίες όπως:
- Χημικές βαφές σε γαλακτοκομικά προϊόντα και μπαχαρικά.
- Αρσενικό και μόλυβδος σε λαχανικά και φρούτα λόγω μόλυνσης του εδάφους και του νερού.
- Κακή ποιότητα λαδιών που επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές σε εστιατόρια.
4. Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και ζήτηση τροφίμων
Η Ινδία έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως. Η αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα οδηγεί σε βιαστικές διαδικασίες παραγωγής, με αποτέλεσμα να παραβλέπονται οι κανόνες υγιεινής και ποιότητας.
5. Έλλειψη εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης
Πολλοί πωλητές τροφίμων, ιδιαίτερα στην ανεπίσημη αγορά (street food), δεν έχουν γνώση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η καθαριότητα των χεριών και των εργαλείων.
6. Ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος
Η χρήση μολυσμένου νερού για το πλύσιμο λαχανικών, το μαγείρεμα και την παραγωγή πάγου αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων.
7. Χαμηλό κόστος και ανταγωνισμός
Πολλοί πωλητές τροφίμων χρησιμοποιούν φθηνές πρώτες ύλες χαμηλής ποιότητας για να μειώσουν τα κόστη και να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των καταναλωτών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.