Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλεύρι με υδροκυάνιο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF (φωτο)

ΑρχικήPicksNews LineΑλεύρι με υδροκυάνιο εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF (φωτο)
spot_img

Το αλεύρι διακινείται μέσω Ολλανδίας σε 18 χώρες!

Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF), για κυάνιο σε αλεύρι προέλευσης Νιγηρίας που διακινείται στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας. Το επικίνδυνο αλεύρι το οποίο εντοπίστηκε μετά από ελέγχους των Γερμανικών αρχών στην αγορά, διανέμεται σε 18 χώρες, και ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών χαρακτηρίζεται από το RASFF «σοβαρός».

Στο αλεύρι μανιόκας, με ημερομηνία λήξης 30/12/2023, εντοπίστηκε κυάνιο 116,5 mg/Kg με μέγιστο όριο 10 mg/Kg.

To αλεύρι διακινείται εκτός από την Ελλάδα σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Νιγηρία. Το προϊόν έχει ανακληθεί ήδη από τις αρχές σε Γερμανία και Ολλανδία ενώ έλαβαν μέτρα η Γαλλία και η Δανία.

 Το κυάνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και υπάρχει στη φύση σε πολλά ανώτερα φυτά, που ονομάζονται κυανογόνα φυτά, με την ικανότητα να παράγει σημαντικές ποσότητες κυανίου (CN) από τους κυανογόνους γλυκοσίτες (GCs) που υπάρχουν σε φυσική κατάσταση. Μπορεί να έχει τη μορφή κυανογόνων γλυκοσιδίων, ακετόνης κυανοϋδρίνης και υδροκυανίου (HCN). Οι κυανογόνες γλυκοσίδες από μόνες τους είναι σχετικά μη τοξικές. Ωστόσο, μετατρέπονται σε τοξικό υδροκυάνιο στον εντερικό σωλήνα.

Κατά τη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα. Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε τρόφιμα και για το αλεύρι μανιόκας και το αλεύρι ταπιόκας το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 10 mg/kg.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα ξέσπασμα ύποπτης δηλητηρίασης από κυάνιο, που αφορούσε 98 περιπτώσεις με δύο θανάτους, σημειώθηκε στη δυτική Ουγκάντα. Η επιδημιολογική και εργαστηριακή έρευνα εντόπισε την κατανάλωση πιάτου με αλεύρι μανιόκας από άγριες ποικιλίες μανιόκας με υψηλή περιεκτικότητα σε κυανογόνο.

Μέθοδοι όπως ξεφλούδισμα, πλύσιμο, θέρμανση, ξήρανση, ζύμωση και χημική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ή τη μείωση του κυανίου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της EFSA το 2019, οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην έκθεση ήταν μπισκότα, χυμοί ή νέκταρ και αρτοσκευάσματα και κέικ που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιέχουν CNG.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην σελίδα της Γερμανικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων lebensmittelwarnung.

Το υδροκυάνιο είναι η χημική ουσία που ευθύνεται για την υποξία των ιστών. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες. Η έναρξη των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της έκθεσης. Οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλευριού μανιόκας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο είναι:

υψηλότερος κίνδυνος βρογχοκήλης τροπικής αταξικής νευροπάθειας, μια διαταραχή πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα που προκαλεί μούδιασμα στα χέρια

εξασθενημένη όραση

αδυναμία

δυσκολίες στο περπάτημα

Θάνατος.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο