Το αλεύρι διακινείται μέσω Ολλανδίας σε 18 χώρες!
Η Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF), για κυάνιο σε αλεύρι προέλευσης Νιγηρίας που διακινείται στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας. Το επικίνδυνο αλεύρι το οποίο εντοπίστηκε μετά από ελέγχους των Γερμανικών αρχών στην αγορά, διανέμεται σε 18 χώρες, και ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών χαρακτηρίζεται από το RASFF «σοβαρός».
Στο αλεύρι μανιόκας, με ημερομηνία λήξης 30/12/2023, εντοπίστηκε κυάνιο 116,5 mg/Kg με μέγιστο όριο 10 mg/Kg.
To αλεύρι διακινείται εκτός από την Ελλάδα σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Νιγηρία. Το προϊόν έχει ανακληθεί ήδη από τις αρχές σε Γερμανία και Ολλανδία ενώ έλαβαν μέτρα η Γαλλία και η Δανία.
- Δείτε επίσης: Αγελαδινό Γάλα: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
- Δείτε επίσης: Χάρτινα καλαμάκια: Το χρονικό όριο για ασφαλή χρήση – Κίνδυνος από χημικές ουσίες
Το κυάνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και υπάρχει στη φύση σε πολλά ανώτερα φυτά, που ονομάζονται κυανογόνα φυτά, με την ικανότητα να παράγει σημαντικές ποσότητες κυανίου (CN) από τους κυανογόνους γλυκοσίτες (GCs) που υπάρχουν σε φυσική κατάσταση. Μπορεί να έχει τη μορφή κυανογόνων γλυκοσιδίων, ακετόνης κυανοϋδρίνης και υδροκυανίου (HCN). Οι κυανογόνες γλυκοσίδες από μόνες τους είναι σχετικά μη τοξικές. Ωστόσο, μετατρέπονται σε τοξικό υδροκυάνιο στον εντερικό σωλήνα.
- Δείτε επίσης: Πόσο ασφαλείς είναι οι έτοιμες σαλάτες;
Κατά τη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα. Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε τρόφιμα και για το αλεύρι μανιόκας και το αλεύρι ταπιόκας το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 10 mg/kg.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα ξέσπασμα ύποπτης δηλητηρίασης από κυάνιο, που αφορούσε 98 περιπτώσεις με δύο θανάτους, σημειώθηκε στη δυτική Ουγκάντα. Η επιδημιολογική και εργαστηριακή έρευνα εντόπισε την κατανάλωση πιάτου με αλεύρι μανιόκας από άγριες ποικιλίες μανιόκας με υψηλή περιεκτικότητα σε κυανογόνο.
- Δείτε επίσης: Κίτρινη πικροδάφνη για απώλεια βάρους: Προσοχή κίνδυνος
Μέθοδοι όπως ξεφλούδισμα, πλύσιμο, θέρμανση, ξήρανση, ζύμωση και χημική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ή τη μείωση του κυανίου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της EFSA το 2019, οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην έκθεση ήταν μπισκότα, χυμοί ή νέκταρ και αρτοσκευάσματα και κέικ που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιέχουν CNG.
- Δείτε επίσης: «Χορηγοί Πολέμου» Pepsi Co και Mars
Το υδροκυάνιο είναι η χημική ουσία που ευθύνεται για την υποξία των ιστών. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες. Η έναρξη των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της έκθεσης. Οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλευριού μανιόκας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο είναι:
υψηλότερος κίνδυνος βρογχοκήλης τροπικής αταξικής νευροπάθειας, μια διαταραχή πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα που προκαλεί μούδιασμα στα χέρια
εξασθενημένη όραση
αδυναμία
δυσκολίες στο περπάτημα
Θάνατος.