Η ύπαρξη ετικετών αλλεργιογόνων στα τρόφιμα αποτελεί για τη βιομηχανία τροφίμων ηθική υποχρέωση καθώς και συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Σε ανάκληση Κατηγορίας Ι έτοιμου μείγματος ψωμιού από καλμαποκάλευρο, προχώρησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αφού διαπιστώθηκε ότι περιέχουν ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο. Η κατηγορία Ι υποδεικνύει το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όταν υπάρχει “εύλογη πιθανότητα” ότι η χρήση ή η έκθεση σε ένα προϊόν θα μπορούσε “να προκαλέσει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή θάνατο .”
Πρόκειται συγκεκριμένα για το προϊόν Bags of Baker’s Source Traditional Cornbread Mix Complete, στο οποίο ανιχνεύτηκε παρουσία αυγού, ενός σημαντικού αλλεργιογόνου, το οποίο δεν δηλώθηκε στη συσκευασία του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλούνται 12000 συσκευασίες έτοιμης κοτόσουπας από τα ράφια μεγάλου σούπερ μάρκετ λόγω αλλοίωσης
Το προϊόν πωλείται σε συσκευασίες των 2,5 κιλών και έχει διάρκεια ζωής ενός έτους γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι καταναλωτές μπορεί να το έχουν στα ντουλάπια τους ήδη. Τα προϊόντα διανεμήθηκαν στη Λουιζιάνα, στο Τενεσί, στο Τέξας, στην Οκλαχόμα, στο Αρκάνσας, στο Μιζούρι, στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τον FDA.
Η ύπαρξη ετικετών αλλεργιογόνων στα τρόφιμα αποτελεί για τη βιομηχανία τροφίμων ηθική υποχρέωση καθώς και συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίτσα με κομμάτια πλαστικού – Αναβάθμιση κινδύνου από τις Αρχές: «Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου;
Τι είναι η αλλεργία στο αυγό;
Η αλλεργία στο αυγό είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες τους μέχρι την προσχολική ηλικία. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί αλλεργία στο αυγό αργότερα στη ζωή. Τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πρωτεΐνη ωοαλβουμίνη, στο ασπράδι του αυγού, προκαλεί συχνότερα αλλεργική αντίδραση. Είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και αλλάζει η τεταρτοταγής δομή της όταν θερμαίνεται. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι ανέχονται τα θερμικά επεξεργασμένα αυγά. Η αντίδραση σε άλλες πρωτεΐνες του αυγού, όπως το ωοβλεννοειδές, προδικάζει μία αλλεργία που θα αποδράμει πιο «δύσκολα», σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτή η πρωτεΐνη δεν επηρεάζεται από τη θερμική επεξεργασία. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα στα ωμά αυγά και πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που περιέχουν αυγά, τα οποία, δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζονται με γάλα
Συμπτώματα αλλεργίας στα αυγά
Τα αλλεργικά άτομα που τρώνε αυγά παρουσιάζουν αντίδραση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως από λίγα λεπτά έως και μία ώρα μετά.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας προέρχονται από:
1. Την γαστρεντερική οδό (κνησμός στη στοματική κοιλότητα, ναυτία και έμετος, κοιλιακό άλγος και/ή διάρροια)
2. Το δέρμα (κνησμός, κνίδωση, οίδημα ή επιδείνωση του εκζέματος)
3. Την αναπνευστική οδό (συμφόρηση, δύσπνοια, βήχας)
4. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).
Σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης αυγού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
Ο FDA προειδοποιεί ότι «τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να ξεκινήσουν ως σχετικά ήπια, αλλά, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή σε σύντομο χρονικό διάστημα».