Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται καραμέλες με τρεις επικίνδυνες χρωστικές – Οι λόγοι που δεν πρέπει κανείς να τις καταναλώσει

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται καραμέλες με τρεις επικίνδυνες χρωστικές - Οι λόγοι που δεν πρέπει κανείς να τις καταναλώσει
spot_img

Οι Αρχές προτείνουν στους καταναλωτές να μην φάνε τις καραμέλες ακόμα κι αν δεν έχουν ευαισθησία στις βαφές τροφίμων.

Πόσα επικίνδυνα συστατικά μπορεί να περιέχει μια καραμέλα; Οι καραμέλες Golden Crop Candy που ανακαλούνται πάντως, περιείχαν τρεις μη δηλωμένες, εκ των οποίων η μία και μη επιτρεπόμενη, βαφές τροφίμων και συγκεκριμένα τις Blue 1, Red 40 και Acid Red 18. Η εταιρεία ανάκλησης είναι η Blooming Import Inc. με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

- Advertisement -

Η Blue 1 (ή Ε133 – Brilliant Blue FCF) χρησιμοποιείται σε ΕΕ και ΗΠΑ σε αναψυκτικά, ζαχαρωτά, γλυκά, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται στην ετικέτα καθώς μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Η Red 40 (ή E129 – Allura Red AC) χρησιμοποιείται σε ΕΕ και ΗΠΑ σε γλυκά, ποτά, παγωτά, αν και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών”. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα ή σε συνδυασμό με άλλες χρωστικές. Για τους παραπάνω λόγους βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση από EFSA.

Το Acid Red 18 (E128 – Red 2G) είναι απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2007 ενώ στις ΗΠΑ δεν εγκρίνεται η χρήση του για τρόφιμα παρά μόνο σε βιομηχανική χρήση (π.χ. καλλυντικά, χρώματα, υφάσματα. Θεωρείται ύποπτο για καρκινογένεση.

Οι καραμέλες Golden Crop Candy πωλούνταν σε δοχείο 10 ουγγιών (283 γραμμάρια). Ο αριθμός UPC στο προϊόν είναι 73476513450 και πωλήθηκε σε επίπεδο λιανικής στις ακόλουθες πολιτείες: Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Μέριλαντ, Νιου Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Μιζούρι, Ντέλαγουερ και Τέξας.

Οι Αρχές προτείνουν στους καταναλωτές να μην φάνε τις καραμέλες ακόμα κι αν δεν έχουν ευαισθησία στις βαφές τροφίμων. Συνιστάται η απόρριψή τους ή η επιστροφή τους στο κατάστημα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα