Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση γαύρου σε κονσέρβα από την Αλβανία, λόγω υψηλών επιπέδων ισταμίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση γαύρου σε κονσέρβα από την Αλβανία, λόγω υψηλών επιπέδων ισταμίνης
spot_img

Η Ιταλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων RASFF, για κίνδυνο από φιλέτα γαύρου Αλβανίας

Το Ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στην πύλη του dicastery που είναι αφιερωμένο στις προειδοποιήσεις ασφαλείας και ανακλήσεις τροφίμων, την άμεση ανάκληση από τα ράφια των καταστημάτων του «Γαύρου φιλέτα σε ελαιόλαδο» επωνυμίας SIPA λόγω πιθανού χημικού κινδύνου για τους καταναλωτές.

Αναλυτικά, η ανάκληση και απόσυρση φιλέτων γαύρου αφορά την παρτίδα PA137 με λήξη 17/11/2023. Είναι ψάρι σε κονσέρβα ζυμωμένο σε γυάλινα βάζα των 140 γραμμαρίων το καθένα. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Poseidon shpk στο εργοστάσιό της στη via Shengjin (Αλβανία), αλλά διατίθεται στην αγορά από τη Zarotti spa μέσω Nuova di Coloreto 15 στην Πάρμα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας , η ανάκληση διατάχθηκε γιατί μετά από ελέγχους προέκυψε παρουσία ισταμίνης πέραν των ανώτατων ορίων που επιτρέπει ο νόμος, δηλαδή ο κανονισμός ΕΚ 2073/2005.

Η ισταμίνη είναι μια αζωτούχα ένωση που ανήκει στην ομάδα των «βιογενών αμινών». Το σώμα μας είναι σε θέση να το παράγει για να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε περίπτωση αλλεργιών (τόσο που παίρνουμε τα λεγόμενα αντιισταμινικά).

Η παρουσία στα τρόφιμα μπορεί να οφείλεται στη μετατροπή του αμινοξέος ιστιδίνη, που υπάρχει στους μύες των ψαριών, σε ισταμίνη ή οφείλεται στη δράση ορισμένων ενζύμων που υπάρχουν στα Gram αρνητικά παθογόνα βακτήρια (γενή: Morganella, Klebsiella, Proteus, Hafnia, Enterobacter , Citrobacter, Vibrio, Photobacterium), που μόλυνε το κρέας του ψαριού μετά θάνατον.

Η ισταμίνη είναι σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν υφίσταται αλλαγές μετά το μαγείρεμα και την κονσερβοποίηση του ψαριού: απαιτείται επεξεργασία 90 λεπτών στους 116 ° C για πλήρη αδρανοποίηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο