Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα
spot_img

Ποια συστατικά προτείνεται να εξαιρεθούν.

H Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας άνοιξε δημόσια διαβούλευση για την πρόταση αλλαγής τις προειδοποιητικής ετικέτας στα τρόφιμα για τη μουστάρδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διερεύνησε εάν το βεχενικό οξύ από σπόρους μουστάρδας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477, προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία στον άνθρωπο. Η EFSA συμπέρανε σε μια επιστημονική έκθεση ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, ≤ 1%, η από του στόματος λήψη των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477 να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε αλλεργικά στη μουστάρδα άτομα. Με βάση αυτό, υπάρχει πρόταση τροποποίησης του σημείου 10 του παραρτήματος II του κανονισμού για τις πληροφορίες τροφίμων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην χρειάζεται πλέον να επισημαίνουν αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ως αλλεργιογόνα.

Το σημείο 10 σήμερα αναφέρει  10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα. Με βάση αξιολόγηση της EFSA από το 2023, η Επιτροπή προτείνει το κείμενο του σημείου 10 να αλλάξει ως εξής: 10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα, εκτός από:  α) το βεχενικό οξύ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477 με καθαρότητα τουλάχιστον 85% και λαμβάνονται μετά από δύο στάδια απόσταξης.

Η αλλαγή σημαίνει ότι πιθανόν η επισήμανση αλλεργιών για τη μουστάρδα πρέπει να αλλάξει σε κάποια προιόντα. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός ώστε η επιχείρηση να έχει χρόνο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. 

Ακολουθεί το προσχέδιο του τροποποιητικού κανονισμού και η εισηγητική της EFSA

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο