Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αποκαλύψεις από την έκθεση της PAN Europe για τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αποκαλύψεις από την έκθεση της PAN Europe για τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη.

Ο Christophe Hansen, νέος επικεφαλής γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, αναγνώρισε πρόσφατα ότι πρόκειται για μια άδικη πρακτική που εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τους Ευρωπαίους αγρότες όσο και την υγεία των καταναλωτών.

- Advertisement -

Η οργάνωση PAN Europe, σε συνεργασία με εταίρους, εδώ και χρόνια προειδοποιεί για τα διπλά πρότυπα που ακολουθεί η ΕΕ επιτρέποντας την εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε τρίτες χώρες, αλλά μη επιτρέποντας τη χρήση τους στο εσωτερικό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εισαγόμενα τρόφιμα να περιέχουν υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών, θέτοντας σε κίνδυνο τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Αναλύοντας δεδομένα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η PAN Europe εξέτασε 48.167 τυχαία δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης. Διαπιστώθηκε ότι τα υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων εντοπίζονται σε μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων, με τα τσάι, καφέ, μπαχαρικά και όσπρια να είναι τα πλέον μολυσμένα.

Προϊόντα με υψηλά ποσοστά μόλυνσης

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων μολύνονται συχνότερα από άλλες:

  • Τσάι: 38,3%
  • Καφές: 22,7%
  • Μπαχαρικά: 12,5%
  • Όσπρια: 11,4%

Στα φρούτα και λαχανικά, τα ποσοστά μόλυνσης διαφέρουν μεταξύ των ευρωπαϊκών και εισαγόμενων προϊόντων:

  • Ευρωπαϊκά φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση: Σταφίδες (13,2%), μπανάνες (13,2%), γκρέιπφρουτ (8,8%).
  • Εισαγόμενα φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση: Γκρέιπφρουτ (30,2%), μανταρίνια (26,3%), λάιμ (23,9%).
  • Εισαγόμενα λαχανικά: Αρακάς (20%), φασόλια και αγγούρια (12,5%).

Προέλευση των μολυσμένων τροφίμων

Ορισμένες χώρες εξαγωγής τροφίμων στην ΕΕ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μόλυνσης με απαγορευμένα φυτοφάρμακα:

  • Ινδία: 23,6%
  • Ουγκάντα: 17,7%
  • Κίνα: 16,8%
  • Κένυα: 16,5%
  • Βραζιλία: 16%

Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν επιτρέπεται να περιέχουν συνθετικά φυτοφάρμακα, η έρευνα αποκάλυψε ότι 1,7% των βιολογικών δειγμάτων περιείχε υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Οι πιο μολυσμένες κατηγορίες βιολογικών τροφίμων ήταν:

  • Βότανα: 12,5%
  • Μπαχαρικά: 8%
  • Φρούτα: 1,9%
  • Λαχανικά: 1,6%
  • Δημητριακά: 1,3%

Παρόλο που η μόλυνση στα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς μικρότερη, η παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων είναι απαράδεκτη, καθώς αυτά τα τρόφιμα προορίζονται να είναι εντελώς απαλλαγμένα από τέτοιες ουσίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL) για απαγορευμένα φυτοφάρμακα δεν μειώνονται αυτόματα στο ελάχιστο όριο των 0,01 mg/kg. Αντίθετα, διατηρούνται υψηλότερα επιτρεπτά όρια για να διευκολυνθεί το διεθνές εμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα