Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρώπη.
Ο Christophe Hansen, νέος επικεφαλής γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, αναγνώρισε πρόσφατα ότι πρόκειται για μια άδικη πρακτική που εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τους Ευρωπαίους αγρότες όσο και την υγεία των καταναλωτών.
Η οργάνωση PAN Europe, σε συνεργασία με εταίρους, εδώ και χρόνια προειδοποιεί για τα διπλά πρότυπα που ακολουθεί η ΕΕ επιτρέποντας την εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε τρίτες χώρες, αλλά μη επιτρέποντας τη χρήση τους στο εσωτερικό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εισαγόμενα τρόφιμα να περιέχουν υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών, θέτοντας σε κίνδυνο τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
Αναλύοντας δεδομένα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η PAN Europe εξέτασε 48.167 τυχαία δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης. Διαπιστώθηκε ότι τα υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων εντοπίζονται σε μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων, με τα τσάι, καφέ, μπαχαρικά και όσπρια να είναι τα πλέον μολυσμένα.
Προϊόντα με υψηλά ποσοστά μόλυνσης
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων μολύνονται συχνότερα από άλλες:
- Τσάι: 38,3%
- Καφές: 22,7%
- Μπαχαρικά: 12,5%
- Όσπρια: 11,4%
Στα φρούτα και λαχανικά, τα ποσοστά μόλυνσης διαφέρουν μεταξύ των ευρωπαϊκών και εισαγόμενων προϊόντων:
- Ευρωπαϊκά φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση: Σταφίδες (13,2%), μπανάνες (13,2%), γκρέιπφρουτ (8,8%).
- Εισαγόμενα φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση: Γκρέιπφρουτ (30,2%), μανταρίνια (26,3%), λάιμ (23,9%).
- Εισαγόμενα λαχανικά: Αρακάς (20%), φασόλια και αγγούρια (12,5%).
Προέλευση των μολυσμένων τροφίμων
Ορισμένες χώρες εξαγωγής τροφίμων στην ΕΕ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μόλυνσης με απαγορευμένα φυτοφάρμακα:
- Ινδία: 23,6%
- Ουγκάντα: 17,7%
- Κίνα: 16,8%
- Κένυα: 16,5%
- Βραζιλία: 16%
Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν επιτρέπεται να περιέχουν συνθετικά φυτοφάρμακα, η έρευνα αποκάλυψε ότι 1,7% των βιολογικών δειγμάτων περιείχε υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Οι πιο μολυσμένες κατηγορίες βιολογικών τροφίμων ήταν:
- Βότανα: 12,5%
- Μπαχαρικά: 8%
- Φρούτα: 1,9%
- Λαχανικά: 1,6%
- Δημητριακά: 1,3%
Παρόλο που η μόλυνση στα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς μικρότερη, η παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων είναι απαράδεκτη, καθώς αυτά τα τρόφιμα προορίζονται να είναι εντελώς απαλλαγμένα από τέτοιες ουσίες.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL) για απαγορευμένα φυτοφάρμακα δεν μειώνονται αυτόματα στο ελάχιστο όριο των 0,01 mg/kg. Αντίθετα, διατηρούνται υψηλότερα επιτρεπτά όρια για να διευκολυνθεί το διεθνές εμπόριο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ.