Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Tα μικρά παιδιά πιο ευάλωτα σε καμπυλοβακτηρίωση – Τα τελευταία στοιχεία του ECDC

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Tα μικρά παιδιά πιο ευάλωτα σε καμπυλοβακτηρίωση - Τα τελευταία στοιχεία του ECDC
spot_img

Campylobacteriosis – Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση για το 2018.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη ασθένεια που μεταδίδεται από τρόφιμα και νερό στην ΕΕ/ΕΟΧ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου Νοσημάτων ECDC δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα στοιχεία για την καμπυλοβακτηρίωση για το 2018 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy). 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 250.384 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης. Στην Ελλάδα το 2018 αναφέρθηκαν 357 κρούσματα. Το κρέας κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής εκτιμάται ότι αποτελεί το 20-30% όλων των περιπτώσεων στον άνθρωπο, γι’ αυτό απαιτείται σωστή υγιεινή της κουζίνας προς αποφυγή μόλυνσης και διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμού κρέατος πουλερικών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 64,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Η ανθρώπινη καμπυλοβακτηρίωση ήταν πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και παρουσιάζει σαφή εποχικότητα, με απότομη κορύφωση κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερα περιστατικά, στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με Γερμανική μελέτη το μέσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για καμπυλοβακτηρίωση ήταν για ταχεία νοσηλεία  524 € σε περίοδο 12 μηνών, ενώ το κόστος ανά νοσηλευόμενο περιστατικό ανήλθε σε 2.830 €. Η νοσηλεία με τις κύριες διαγνώσεις Campylobacter διήρκεσε κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, ενώ για τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. 

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή εντερίτιδα που προκαλείται κυρίως από ένα από τα δύο είδη: Campylobacter jejuni ή C. coli. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ξεκινούν με πόνους στην κοιλιά ακολουθούμενους από υδαρή διάρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από πυρετό, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Η μόλυνση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αλλά μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπου 5-10% των περιπτώσεων. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή ή παρατεταμένη, μπορεί να γίνει αντιμικροβιακή θεραπεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο