Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αιτιολογημένη γνώμη για την τροποποίηση των ΑΟΚ των ενώσεων χαλκού

ΑρχικήPicksNews LineEFSA: Αιτιολογημένη γνώμη για την τροποποίηση των ΑΟΚ των ενώσεων χαλκού
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων – EFSA εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για την εφαρμογή της δραστικής ουσίας ενώσεις χαλκού σε άλλα μικρά φρούτα και μούρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, η προσφεύγουσα Spiess-Urania Chemicals GmbH υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή στην Αυστρία για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία ενώσεις χαλκού σε ολόκληρη την ομάδα άλλων μικρών φρούτων και ραγών.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ για ολόκληρη την υποομάδα των άλλων μικρών φρούτων και μούρων.

Είναι διαθέσιμες κατάλληλες αναλυτικές μέθοδοι για την επιβολή του ορυκτού χαλκού ανεξάρτητα από τη χημική του μορφή για τις υπό εξέταση μήτρες, στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) των 5 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της ενδεικτικής αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια πρόσληψη καταλοίπων χαλκού που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες και τις υφιστάμενες χρήσεις, τα φυσικά επίπεδα υποβάθρου και τα επίπεδα παρακολούθησης ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Παρόλο που τα κατάλοιπα στην ομάδα “άλλα μικρά φρούτα και μούρα” συμβάλλουν ελάχιστα στη συνολική έκθεση των καταναλωτών, πρέπει να ληφθεί απόφαση διαχείρισης του κινδύνου σχετικά με το κατά πόσον είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα υφιστάμενα ΑΟΚ για τις εν λόγω καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανησυχίας πρόσληψης από τους καταναλωτές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την αιτιολογημένη γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο