Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
25.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση οι κίνδυνοι από την παρουσία βρωμιδίου στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Σε δημόσια διαβούλευση οι κίνδυνοι από την παρουσία βρωμιδίου στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές
spot_img

Στόχος να εντοπιστούν οι τοξικολογικές τιμές αναφοράς για το Βρωμιούχο στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην EFSA να αξιολογήσει την τοξικότητα του βρωμιδίου για τον άνθρωπο και ζώα, για να εξαχθούν τοξικολογικές τιμές αναφοράς, για να εκτιμηθεί το υφιστάμενο Μέγιστο Κατάλοιπο, τα επίπεδα (MRL) και η πιθανή μεταφορά από τις ζωοτροφές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Η Μονάδα Μεθοδολογίας και Επιστημονικής Υποστήριξης της EFSA (MESE) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Επιστημονικής Γνώμης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων α. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Το βρώμιο απαντάται στη φύση και διανέμεται ευρέως στο περιβάλλον ως βρωμίδιο. Βρωμιούχο μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ως αποτέλεσμα φυσικής, περιβαλλοντικής εμφάνισης, μόλυνση από ανθρωπογενή δραστηριότητα, χρήση ορισμένων βιοκτόνων προϊόντων και χρήση σε κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα σε ζώα παραγωγής τροφίμων. Το βρωμιούχο ιόν είναι σταθερό και υδατοδιαλυτό. Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι μεταναστεύει από το φαγητό όταν μαγειρεύεται σε νερό, υποθέτοντας ότι η συγκέντρωση στο φαγητό είναι μεγαλύτερη από το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα. Εάν χάνεται νερό από τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία τους, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι το βρωμίδιο θα χαθεί με αυτό το νερό, αλλά αν χαθούν λίπη ή έλαια κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, τότε το βρωμίδιο μπορεί να παραμείνει στο φαγητό και ως εκ τούτου το συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί.

Στους ανθρώπους, η βιοδιαθεσιμότητα βρωμιδίου από τη γαστρεντερική οδό είναι σχεδόν πλήρης (96±6%), παρόμοια με τα τρωκτικά αλλά σε αντίθεση με τους σκύλους και τα άλογα (έως 46% και 38%, αντίστοιχα).

Το βρωμίδιο απεκκρίνεται κυρίως μέσω των νεφρών με χρόνο ημιζωής αποβολής 285±34 ώρες στους ανθρώπους.

Για να συμμετάσχετε στην ανοιχτή διαβούλευση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο