Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να τρώτε φαγητό από delivery που έφτασε κρύο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να τρώτε φαγητό από delivery που έφτασε κρύο;
spot_img

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν.

Όλοι μας έχουμε παραγγείλει φαγητό στο σπίτι σε συνθήκες καύσωνα ή έχουμε ξεχάσει τα αποφάγια στον πάγκο της κουζίνας για λίγες ώρες χωρίς καταστροφικά αποτελέσματα και αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου δύο ώρες πριν αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με το USDA.

Όταν κάνει πάρα πολλή ζέστη (όπως βιώνουμε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας με τις υψηλές θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ), οι δύο ώρες μπορούν να μειωθούν σε μία, σύμφωνα με την Dr. Ellen Schumaker, διευθύντρια ενημέρωσης του Safe Plates στο Τμήμα Γεωπονικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του North Carolina State University. Η ίδια δήλωσε: «Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου 32°C ή υψηλότερη, έχετε μόνο περίπου μία ώρα πριν το φαγητό πρέπει να μπει στο ψυγείο για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων».

Τι πρέπει να κάνουν τα εστιατόρια για να φτάνουν οι παραδόσεις ζεστές;

Μια πιθανή λύση είναι να απαιτείται η παράδοση των φαγητών σε μονωμένες σακούλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ασφαλούς θερμοκρασίας για τα τρόφιμα και να περιορίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Uber Eats, «Η Uber Eats έχει δεσμευτεί να βοηθά τους πελάτες να παίρνουν τα τρόφιμα που αγαπούν και συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων για να βοηθήσουμε στην ενημέρωση για ασφαλείς πρακτικές παράδοσης. Μοιραζόμαστε τακτικά πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως η διαχείριση της θερμοκρασίας και η πρόληψη της μόλυνσης, με τους διανομείς και ενθαρρύνουμε τη χρήση μονωμένων σακουλών.

Εκπρόσωπος της GrubHub σχολίασε: «Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι υψίστης σημασίας και οι οδηγοί που συνάπτουν συμβόλαιο μαζί μας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες μονωμένες θερμές/ψυχρές σακούλες παράδοσης. Στοχεύουμε στην ταχεία και αποτελεσματική παράδοση, ώστε να περιορίσουμε το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που η παραγγελία φεύγει από το εστιατόριο και παραδίδεται στον πελάτη».

Ασφαλής παράδοση και παραλαβή τροφίμων

Ο ασφαλής χειρισμός των παραδοθέντων τροφίμων είναι σημαντικός για όλους, αλλά ιδιαίτερα αν αγοράζετε τρόφιμα για κάποιον που είναι πιο πιθανό να πάθει τροφική δηλητηρίαση.

  • Κανονίστε την παράδοση όταν κάποιος είναι στο σπίτι, ώστε τα ευπαθή τρόφιμα, όπως κρέας, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά ή γαλακτοκομικά, να μπορούν να αποθηκευτούν γρήγορα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αντί να μείνουν έξω μέχρι να έρθει κάποιος στο σπίτι. Αν δεν μπορείτε να είστε εκεί αυτοπροσώπως, δείτε αν ένας γείτονας μπορεί να αποθηκεύσει τα τρόφιμα μέχρι να επιστρέψετε.
  • Λάβετε υπόψη σας τους χρόνους παράδοσης. Εάν η παράδοσή σας περιλαμβάνει ευπαθή τρόφιμα, να γνωρίζετε πόσο καιρό διατηρούνται έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ευπαθή τρόφιμα που παραμένουν έξω για περισσότερο από 2 ώρες ή 1 ώρα αν η θερμοκρασία είναι πάνω από έξω, μπορεί να σας αρρωστήσουν. Τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν τα τρόφιμα βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο