ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα - ΕΟΦ: Επεκτείνεται η απαγόρευση διάθεσης συμπληρώματος διατροφής (φωτογραφία)

Ελλάδα – ΕΟΦ: Επεκτείνεται η απαγόρευση διάθεσης συμπληρώματος διατροφής (φωτογραφία)

3 λεπτά ανάγνωσης

Νεότερη απόφαση του ΕΟΦ επεκτείνει τα μέτρα για το συμπλήρωμα διατροφής το οποίο δεν είχε γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και στο οποίο εντοπίστηκε αδήλωτο αλλεργιογόνο

Επεκτείνεται η απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής LIGHT DIGEST Vanilla (δείτε παρακάτω φωτογραφία του προϊόντος) στην ελληνική αγορά, με νέα απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία εκδόθηκε μετά από νεότερη ενημέρωση που διαβιβάστηκε μέσω του ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Η νέα απόφαση, ακολουθεί προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού που είχε εκδοθεί στις 5 Ιουνίου και αφορούσε συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία είχε προμηθευτεί το προϊόν. Στο νεότερο έγγραφο, ο ΕΟΦ απευθύνεται πλέον και σε επιπλέον αποδέκτες που εντοπίστηκαν στο δίκτυο διακίνησης του συμπληρώματος.

Η υπόθεση αφορά το προϊόν LIGHT DIGEST Vanilla, στο οποίο διαπιστώθηκε παρουσία σόγιας στην πρώτη ύλη πρωτεΐνης ορού γάλακτος χωρίς σχετική αναγραφή στην επισήμανση. Η σόγια αποτελεί υποχρεωτικά δηλούμενο αλλεργιογόνο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η μη αναγραφή της μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για άτομα με αλλεργία ή ευαισθησία στο συγκεκριμένο συστατικόΗ πρώτη απαγόρευση βασίστηκε σε ενημέρωση του ΕΦΕΤ μέσω της κοινοποίησης RASFF 2026.4478. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα ενημέρωση της ίδιας ευρωπαϊκής υπόθεσης, μέσω του follow-up αριθμού 13, η οποία οδήγησε στην έκδοση δεύτερης απόφασης και στην επέκταση των μέτρων σε επιπλέον παραλήπτες του προϊόντος.

Το LIGHT DIGEST WHEY PROTEIN Vanilla είναι συμπλήρωμα διατροφής αθλητικής διατροφής με βάση την πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein), το οποίο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που επιδιώκουν αύξηση ή διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποκατάσταση μετά την άσκηση και ενίσχυση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης. Πρόκειται για σκόνη πρωτεΐνης με γεύση βανίλια που διαλύεται σε νερό ή γάλα και καταναλώνεται συνήθως μετά την προπόνηση ή ως συμπληρωματική πηγή πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Advertisement -

Στα έγγραφα του ΕΟΦ επισημαίνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής δεν είχε γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό. Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των λόγων που ελήφθησαν υπόψη κατά τη λήψη των αποφάσεων απαγόρευσης. Η κοινοποίηση στο RASFF είχε ενεργοποιήσει διαδικασίες ελέγχου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το προϊόν είχε διακινηθεί σε διάφορες αγορές. Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε ενέργειες για τον εντοπισμό των σημείων διάθεσης και την αποτροπή περαιτέρω κυκλοφορίας των επηρεαζόμενων παρτίδων. Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί το προϊόν υποχρεούνται να εφαρμόσουν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ η απαγόρευση χαρακτηρίζεται ως προληπτική ενέργεια για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το προϊόν που ανακλήθηκε

- Advertisement -
- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.