Αλλοιωμένα προϊόντα φέτας από ελληνική εταιρεία εντοπίστηκαν σε ευρωπαϊκά ράφια
Για πιθανό κίνδυνο από ελληνική φέτα ενημέρωσε σήμερα άλλες τρεις χώρες η Ολλανδία. Σύμφωνα με την ειδοποίηση -στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα- εντοπίστηκαν «Διογκωμένες και διαρρέουσες συσκευασίες τυριού φέτα, από την Ελλάδα». Προς το παρόν και εν αναμονή της κινητοποίησης των Αρχών, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική εταιρεία που εξάγει τη φέτα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το “φονικό μαρούλι” – Σφοδρές επικρίσεις στις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για συγκάλυψη
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένες αλλοιώσεις στη συσκευασία είναι αβλαβείς, αλλά άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Όταν η συσκευασία αρχίζει να διογκώνεται, σχεδόν πάντα υποδηλώνει ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια παράγουν ένα αέριο, το διοξείδιο του άνθρακα. Καθώς αυξάνεται το αέριο μέσα στη συσκευασία, η συσκευασία διαστέλλεται, οδηγώντας σε διόγκωση. Λιγότερο συχνά, το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως οι αλλαγές στο υψόμετρο που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην πίεση στο εσωτερικό των συσκευασιών – και αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση. Ωστόσο, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε γιατί ένα πακέτο διογκώνεται κοιτάζοντάς το, θα πρέπει να υποθέτουμε πάντα ότι η βακτηριακή ανάπτυξη είναι ο ένοχος και να ενεργούμε ανάλογα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι πατάτες με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τι αποκάλυψαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι
Η εξέταση της συσκευασίας των τροφίμων είναι ένα βασικό βήμα για να παραμείνουμε υγιείς. Το να κοιτάτε τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φουσκωμένη, είναι εξέχουσας σημασίας παρόμοια με την έλεγχο της ημερομηνίας λήξης ή να μυρίζετε ένα φαγητό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άσχημη μυρωδιά.
Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου
Εξετάστε προσεκτικά όλες τις συσκευασίες των προϊόντων διατροφής. Προσέξτε την κανονική εμφάνιση των δοχείων τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε εάν λείπει μια εξωτερική σφράγιση ή περιτύλιγμα. Συγκρίνετε ένα ύποπτο δοχείο με άλλα στο ράφι. Μην αγοράζετε προϊόντα εάν η συσκευασία είναι ανοιχτή, σκισμένη ή κατεστραμμένη. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα στο ράφι ή στα τμήματα του ψυγείου ή του καταψύκτη του παντοπωλείου. Μην αγοράζετε ποτέ κονσερβοποιημένα προϊόντα που έχουν διαρροή ή που διογκώνονται στα άκρα. Όταν ανοίγετε ένα δοχείο, επιθεωρήστε προσεκτικά το προϊόν. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι αποχρωματισμένα, μουχλιασμένα, έχουν δυσάρεστη οσμή ή που αναβλύζουν υγρό ή αφρό όταν ανοίγει το δοχείο. Τέλος μην τρώτε ποτέ τρόφιμα από προϊόντα που είναι κατεστραμμένα ή που φαίνονται ασυνήθιστα, όπως δοχεία που έχουν διαρροή ή που είναι διογκωμένα στα άκρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 20 χιλιάδες δημοφιλή γυναικεία παπούτσια – Καταγγελίες για 15 τραυματισμούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανεξήγητη ανοχή: Γιατί ο ΕΦΕΤ επιτρέπει την πώληση βρασμένων κόκκινων αυγών εκτός ψυγείου στα ελληνικά σουπερμάρκετ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι τρώμε; 355 κιλά χαλασμένου τυριού κατασχέθηκαν από εταιρεία στην Αττική – Συνολικά εντοπίστηκαν 4,2 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων
Καλό θα ήταν να είστε πιο συγκεκριμένοι. Το άρθρο σας δεν δίνει καμία πληροφορία για το ποιοτικό πρόβλημα, αν αυτό εγκυμονεί κίνδυνο για τον καταναλωτή και ποια εταιρεία αφορά.
Με το άρθρο σας δημιουργείται το αίσθημα ότι όλες οι εταιρείες είναι ύποπτες για την παραγωγή μη ασφαλών προϊόντων, ενώ παράλληλα βάζετε στο στόχαστρο ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα μας, την φέτα.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σχολιάσω το άρθρο σας.