Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία E. coli σε νηπιαγωγείο – 23 μαθητές αρρώστησαν, 2 στην εντατική

ΑρχικήΝέαΕπιδημία E. coli σε νηπιαγωγείο - 23 μαθητές αρρώστησαν, 2 στην εντατική
spot_img

Πηγή μόλυνσης ο κιμάς και οι κακές πρακτικές προετοιμασίας των γευμάτων για τα παιδιά

Ο τρόπος προετοιμασίας του κιμά και το μαγείρεμά του είναι η πηγή της επιδημίας E. coli (STEC) που παράγει τοξίνη Shiga, η οποία αρρώστησε περισσότερα από 20 παιδιά στο νηπιαγωγείο Mánagarði στην περιοχή Vesturbær του Ρέικιαβικ.

Η Διεύθυνση Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι 23 μαθητές έχουν αρρωστήσει και δύο βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ανάλυση των δειγμάτων επιβεβαίωσε ότι το E. coli O145 βρέθηκε σε δείγματα κοπράνων των παιδιών που νόσησαν και σε δείγμα κιμά. Η αλληλουχία του γενετικού υλικού των βακτηρίων έδειξε ότι σχετίζονται, κάτι που δείχνει ότι η προέλευση ήταν η ίδια. Η Matis, μια κρατική ερευνητική εταιρεία, εξέτασε τα δείγματα.

Μετά από συνεντεύξεις με τους γονείς των παιδιών που αρρώστησαν, η προσοχή των ερευνητών στράφηκε στις 17 Οκτωβρίου. Η υγειονομική αρχή του Ρέικιαβικ πήρε δείγματα από τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία των γευμάτων εκείνης της ημέρας, όπως κιμά, λαχανικά, φακές, πεπόνια, πλιγούρι βρώμης και άλλα.

Δείτε ακόμη: Τσίχλες: Μασάμε τόσα χρόνια πλαστικό;

Θετικό δείγμα κιμά

Όλα τα δείγματα τροφίμων ήταν αρνητικά για E. coli εκτός από τον κιμά. Κάποια από τα παιδιά που συνήθως δεν τρώνε κρέας αρρώστησαν επίσης, γεγονός που οι ειδικοί απέδωσαν σε μόλυνση από άλλα παιδιά.

Ο ανάμεικτος κιμάς από μοσχάρι και πρόβατο προέρχεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Kjarnafæði η οποία τροφοδοτεί κουζίνες σε εστιατόρια, καντίνες και νηπιαγωγεία.

Η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (MAST) επικοινώνησε με την εταιρεία παραγωγής ώστε να ενημερωθούν όλοι οι παραλήπτες του μολυσμένου προϊόντος. Οι αγοραστές είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τον κιμά, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές λοιμώξεων σε άλλους καταναλωτών.

Το νηπιαγωγείο είναι ακόμα κλειστό. Οι εκπρόσωποι υγείας επισκέφτηκαν τον χώρο, εξέτασαν τις διαδικασίες, αξιολόγησαν την κατάσταση και ζήτησαν ορισμένες βελτιώσεις. Το νηπιαγωγείο έχει καθαριστεί και ο εξοπλισμός έχει απολυμανθεί. Έχει ληφθεί απόφαση για προσφορά αγορασμένων τροφίμων μέχρι νεοτέρας.

Κλινική εικόνα και επιπλοκές του νοσήματος

Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των Εντεροβακτηριοειδών.

 Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).

Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο