Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από Listeria – Ήπιαν μολυσμένο συμπληρωματικό διατροφικό ρόφημα
Ο FDA και το CDC, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν ασθένειες σε πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων από Listeria monocytogenes που συνδέονται με τα milk shake Lyons ReadyCare και Sysco Imperial Frozen Supplemental Shakes. Τα milk shake διανεμήθηκαν σε πελάτες υπηρεσιών εστίασης, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας. Πρόκειται για συμπληρωματικά διατροφικά ροφήματα που συνήθως δίνονται σε άτομα που αγωνίζονται με απώλεια όρεξης, δυσκολεύονται να μασήσουν, δυσκολεύονται να προετοιμάσουν ισορροπημένα γεύματα ή αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έκθεση πελατών εστιατορίου σε ηπατίτιδα – Επείγουσα προειδοποίηση – Υπάλληλος εργαζόταν ενώ ήταν άρρωστος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βούτυρο: Μόλυνση από λιστέρια και τρόποι προφύλαξης
Ο FDA ειδοποιήθηκε για τo ξέσπασμα λιστερίωσης, με πολλούς ασθενείς να διαμένουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας (LTCF) πριν από την έναρξη της ασθένειας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς ήπιαν milk shake πριν αρρωστήσουν και η εργαστηριακή ανάλυση του προϊόντος έδειξε ότι ήταν μολυσμένο με Listeria monocytogenes.
Από τις 21 Φεβρουαρίου 2025, έχουν αναφερθεί συνολικά 38 άτομα που μολύνθηκαν από το επιδημικό στέλεχος Listeria monocytogenes από 21 πολιτείες. Από τα 38 άτομα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες, τα 37 άτομα έχουν νοσηλευτεί. Έχουν αναφερθεί έντεκα θάνατοι. Από τα 38 άτομα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, 34 (89%) ανέφεραν ότι ζούσαν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή νοσηλεύτηκαν πριν αρρωστήσουν. Σύμφωνα με το CDC, αυτό το ξέσπασμα περιλαμβάνει κρούσματα που χρονολογούνται από το 2018, με 20 κρούσματα το 2024 και το 2025 και επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί κάποιοι δεν πονάνε όταν τους τραβάνε τα μαλλιά;
Τα προϊόντα Lyons ReadyCare και Sysco Imperial Frozen ανακλήθηκαν. Παλαιότερες επιδημίες λιστερίωσης στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί με ωμό, μη παστεριωμένο γάλα και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένους τύπους τυριών όπως παστεριωμένα ή μη παστεριωμένα τυριά τύπου queso fresco, ωμά ή επεξεργασμένα λαχανικά, ωμά ή επεξεργασμένα φρούτα, ωμά ή κακοψημένα πουλερικά, λουκάνικα, χοτ ντογκ, αλλαντικά, παγωτό και ωμά ή καπνιστά ψάρια και άλλα θαλασσινά. Το L. monocytogenes έχει επίσης βρεθεί σε ωμές τροφές για κατοικίδια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος συναγερμός για μολυσμένο καπνιστό σολομό – «Μην τρώτε…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μουλιάζεις τη βρώμη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δύο νεκροί από μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου
Σε αντίθεση με τα περισσότερα βακτήρια, το L. monocytogenes μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες ψύξης και η κατάψυξη δεν θα εξαλείψει ή θα μειώσει το παθογόνο. Ο FDA συνιστά στους λιανοπωλητές να εφαρμόζουν ελέγχους χρόνου και θερμοκρασίας για να μειώσουν την ευκαιρία για ανάπτυξη του L. monocytogenes . Μπορεί επίσης να μολύνει άλλα τρόφιμα που έχουν κοπεί και σερβιριστεί στο ίδιο ξύλο κοπής ή έχουν αποθηκευτεί στον ίδιο χώρο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε
Συμπτώματα λιστερίωσης
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός δύο εβδομάδων μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με Listeria, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν από την ίδια ημέρα ή μέχρι και 10 εβδομάδες μετά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, κόπωση, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.
Η λιστέρια είναι πιο πιθανό να νοσήσει γυναίκες σε εγκυμοσύνη και νεογνά, ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι υπόλοιπες ομάδες καταναλωτών, μπορεί να μολυνθούν από Listeria, αλλά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως βιώνουν μόνο πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, η μόλυνση από Listeria κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού.
Πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών στο σπίτι
Όσο περισσότερο χρόνο φυλάσσονται στο ψυγείο τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με L. monocytogenes, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για να αναπτυχθεί αυτό το παθογόνο. Για να επιβραδύνετε ή να αποτρέψετε την ανάπτυξη του L. monocytogenes , διατηρήστε το ψυγείο σε θερμοκρασία 40° F (4° C) ή χαμηλότερη και τον καταψύκτη στους 0° F (-18° C).
Για να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών στο σπίτι, οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν αυτά τα απλά βήματα:
- Σκουπίστε αμέσως τις διαρροές στο ψυγείο και καθαρίστε το ψυγείο τακτικά. Πλένετε τακτικά τα εσωτερικά τοιχώματα και τα ράφια του ψυγείου και, στη συνέχεια, τοποθετήστε αμέσως όλα τα τρόφιμα ξανά μέσα στο ψυγείο. Πλύνετε τις σανίδες κοπής και τους πάγκους και τα σκεύη που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και, στη συνέχεια, απολυμάνετε τα με ένα διάλυμα από μια κουταλιά της σούπας λευκαντικό χλωρίου σε ένα γαλόνι νερό. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας ή με πανί που δεν έχετε χρησιμοποιήσει προηγουμένως.
- Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων και μετά από οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού και υγιεινής.
- Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να τρώνε ορισμένα τρόφιμα, όπως μη παστεριωμένο γάλα και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά τύπου νωπογραφίας, ωμά και καπνιστά ψάρια, ωμά φύτρα και ορισμένες άλλες ωμές τροφές, που ενέχουν υψηλό κίνδυνο για L. monocytogenes .
- Τα άτομα με κατοικίδια θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για να αποφύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία της τροφής του κατοικίδιου ζώου τους. Φροντίστε να σηκώνετε και να πλένετε σχολαστικά τα πιάτα με τροφές για κατοικίδια σε καθορισμένο νεροχύτη εκτός από νεροχύτη προετοιμασίας φαγητού μόλις τα κατοικίδια τελειώσουν το φαγητό. Αποτρέψτε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από το να χειρίζονται ή να εκτίθενται σε τρόφιμα ή κατοικίδια που έχουν φάει δυνητικά μολυσμένα τρόφιμα.
Συμβουλές για εστιατόρια και λιανοπωλητές
Οι έμποροι λιανικής και άλλοι φορείς παροχής υπηρεσιών τροφίμων που έχουν χειριστεί τρόφιμα που έχουν ανακληθεί ή άλλα δυνητικά μολυσμένα τρόφιμα στις εγκαταστάσεις τους θα πρέπει:
- Διατηρήστε το ψυγείο σε θερμοκρασία 40 ° F (4 ° C) ή χαμηλότερη και την κατάψυξη στους 0 ° F (-18 ° C) για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του L. monocytogenes .
- Πλύνετε τα εσωτερικά τοιχώματα και τα ράφια του ψυγείου και μετά τοποθετήστε αμέσως όλα τα τρόφιμα ξανά στο ψυγείο. Πλύνετε τις σανίδες κοπής και αντικαταστήστε αυτές που έχουν φθαρεί υπερβολικά. Πλύνετε τους πάγκους και τα σκεύη που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και, στη συνέχεια, απολυμάνετε τα με ένα διάλυμα από μια κουταλιά της σούπας λευκαντικό χλωρίου σε ένα γαλόνι καθαρού νερού. Οι χρόνοι επαφής με το απολυμαντικό πρέπει να είναι συνεπείς με εκείνους που προτείνει ο κατασκευαστής.
- Πλύνετε και απολυμάνετε τις προθήκες και τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για πιθανή αποθήκευση, σερβίρισμα ή προετοιμασία δυνητικά μολυσμένων τροφίμων.
- Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη διαδικασία καθαρισμού και υγιεινής.
- Πραγματοποιείτε τακτικό συχνό καθαρισμό και απολύμανση των σανίδων κοπής και των σκευών που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.
