Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA επαναξιολογεί το εξάνιο ως διαλύτη στη βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA επαναξιολογεί το εξάνιο ως διαλύτη στη βιομηχανία τροφίμων
spot_img

Έκθεση της EFSA σχετικά με την ανάγκη επαναξιολόγησης της ασφάλειας του εξανίου που χρησιμοποιείται ως διαλύτης εκχύλισης στην παραγωγή τροφίμων και συστατικών τροφίμων.

Το εξάνιο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για την εξαγωγή διαφόρων προϊόντων όπως φυτικά έλαια, λίπη, γεύσεις, αρώματα, πρόσθετα χρώματος ή άλλα βιοενεργά συστατικά. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διαλυτών εκχύλισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τροφίμων ή συστατικών τροφίμων στην Οδηγία 2009/32/ΕΚ της ΕΕ. Καθώς ταξινομείται ως «βοήθημα μεταποίησης», δεν χρειάζεται να δηλώνεται στην ετικέτα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου, αν και μπορεί να βρεθούν ίχνη εξανίου στα τελικά προϊόντα, ειδικά σε μεταποιημένα προϊόντα, η παρουσία του δεν είναι γνωστή στους καταναλωτές. 

Ωστόσο, αυτή η ουσία είναι επίσης γνωστό ότι είναι τοξική και αναγνωρίστηκε ακόμη και ως αιτία επαγγελματικών ασθενειών στη Γαλλία το 1973. Το n -εξάνιο (το κύριο ισομερές του εξανίου) ταξινομείται ως STOT RE 2 σύμφωνα με τον κανονισμό για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την εξουσιοδότηση και τον περιορισμό των χημικών προϊόντων (REACH), που σημαίνει ότι υπάρχει υποψία ότι προκαλεί βλάβη οργάνων μέσω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, αξιολόγησε την ανάγκη επαναξιολόγησης της ασφάλειάς του, η οποία εξετάστηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF) το 1996.

Για το σκοπό αυτό, η EFSA επικεντρώθηκε στη σύνθεση του τεχνικού εξανίου, στις διαπιστωμένες και πιθανές τοξικολογικές δυσμενείς επιδράσεις του και στην πιθανή έκθεση των καταναλωτών. Το τεχνικό εξάνιο ορίζεται στην οδηγία ως «ένα εμπορικό προϊόν που αποτελείται κυρίως από άκυκλους κορεσμένους υδρογονάνθρακες που περιέχουν έξι άτομα άνθρακα και αποστάζει μεταξύ 64°C και 70°C». Οι προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και του κλάσματος των συστατικών, δεν ορίζονται. Το ν-εξάνιο αναφέρεται ως το κύριο συστατικό.

Οι προσμείξεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, καθώς μπορεί να μεταφερθούν στο εκχυλισμένο τρόφιμο, ανάλογα με τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες και τη διαδικασία εκχύλισης. Μια αξιολόγηση της έκθεσης με βάση τα κανονιστικά όρια έδειξε ότι η έκθεση των βρεφών, των νηπίων και άλλων παιδιών μπορεί να είναι υψηλότερη από εκείνη που έχει εκτιμηθεί από από την SCF. Όσον αφορά τη γονοτοξικότητα, η EFSA επανέλαβε την απουσία ανησυχίας.

Οι πληροφορίες που παρείχε η μελέτη 90 ημερών σε αρουραίους που εξέτασε η SCF δεν θεωρήθηκαν πλέον επαρκείς για να εξαχθεί επαρκές συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια του τεχνικού εξανίου. Επιπλέον, καθώς το n-εξάνιο απορροφάται από τον άνθρωπο, ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες μελέτες τοξικότητας που να διερευνούν περισσότερα τελικά σημεία. Η βιβλιογραφική αναζήτηση έδειξε ότι υπάρχουν πρόσφατες τοξικολογικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του τεχνικού εξανίου, αν και η καταλληλότητά τους δεν αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας δραστηριότητας. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης της ασφάλειας της χρήσης του τεχνικού εξανίου ως διαλύτη εκχύλισης στην παραγωγή τροφίμων και συστατικών τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο