Νέο επεισόδιο μεταξύ του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αρτοπαρασκευαστές
Το σουσάμι εξακολουθεί να αποτελεί το πεδίο μάχης μεταξύ αρτοποιών και Αρχών στις ΗΠΑ. Στον νέο αγώνα αντιμάχονται ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Bimbo Bakeries USA Inc.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους, το σουσάμι μπήκε στη λίστα με τα αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας δύο προϋποθέσεις στους αρτοποιούς: Ή θα προσθέτουν στα προϊόντα τους σουσάμι με την υποχρέωση αναγραφής στην ετικέτα, ή στα προϊόντα που δεν περιλαμβάνεται, θα καθαρίζονται εξονυχιστικά οι εγκαταστάσεις. Κι εκείνοι διάλεξαν το ευκολότερο: Να αναγράψουν σε όλα τα προϊόντα τους ότι περιέχουν σουσάμι και να ξεγνοιάσουν!
Τον Ιούνιο του 2024, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Bimbo Bakeries USA Inc. για την σκόπιμη προσθήκη σουσαμιού στα προϊόντα της, καθώς και για την αναγραφή σουσαμιού ως συστατικού σε προϊόντα που δεν το περιέχουν, αντί να λάβει μέτρα για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης με σουσάμι σύμφωνα με τον νόμο FASTER.
Η απαντητική επιστολή της Bimbo Bakeries προς τον FDA αποκαλύφθηκε πρόσφατα από δύο ομάδες παρακολούθησης – το Κέντρο για την Επιστήμη Δημοσίου Συμφέροντος (CSPI) και την Υπηρεσία Έρευνας και Εκπαίδευσης για τις Αλλεργίες Τροφίμων (FARE) – η οποία αποκτήθηκε μέσω αιτήματος προς τον FDA βάσει του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA). Το CSPI και η FARE εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απάντηση της Bimbo Bakeries και καλούν τους παρασκευαστές να βρουν μια κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση των κινδύνων διασταυρούμενης επιμόλυνσης και να αφαιρέσουν το σουσάμι από προϊόντα που δεν περιείχαν το συστατικό πριν το σουσάμι κηρυχθεί σημαντικό αλλεργιογόνο, σύμφωνα με τον νόμο FASTER.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή της προς τον FDA, η Bimbo Bakeries ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τα ίχνη σησαμιού σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της και «αποφάσισε ότι η πιο προστατευτική προσέγγιση για τους καταναλωτές με αλλεργία στο σουσάμι» ήταν να προσθέσει το σουσάμι ως πραγματικό συστατικό σε όλα τα προϊόντα που ψήνονται στην ίδια γραμμή με προϊόντα που περιέχουν σουσάμι. Επειδή η πρακτική αυτή ποικίλλει ανά εγκατάσταση, για λόγους συνέπειας, η Bimbo εξήγησε ότι δηλώνει το σουσάμι ως συστατικό για όλα τα προϊόντα με την ίδια ονομασία, ακόμη και όταν το σουσάμι δεν είναι σκόπιμα προστιθέμενο συστατικό.
«Η μονάδα μας στο Φοίνιξ δεν χρησιμοποιεί σουσάμι στη γραμμή παραγωγής ψωμιού, αλλά παράγει τα τέσσερα επίμαχα ψωμιά που παράγονται και σε άλλες εγκαταστάσεις σε γραμμές που παράγουν επίσης προϊόντα που περιέχουν σουσάμι. Η μόνη διαφορά μεταξύ των προϊόντων είναι οι μικρές ποσότητες σουσαμιού που περιλαμβάνονται στις φόρμουλες των ίδιων προϊόντων που παράγονται σε αυτές τις άλλες εγκαταστάσεις», εξήγησε η Bimbo Bakeries στον FDA. Κατά συνέπεια, οι ονομασίες των προϊόντων και οι κύριοι πίνακες προβολής είναι πανομοιότυποι για τα τέσσερα προϊόντα που διανέμονται σε εθνικό επίπεδο, και χρησιμοποιούμε έναν εθνικά ενιαίο κατάλογο συστατικών και τη δήλωση «Περιέχει:» για να αποτρέψουμε τη σύγχυση και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές με αλλεργία στο σουσάμι».
Το CSPI χαρακτήρισε την πρακτική της Bimbo Bakeries «στρεβλή απάντηση στους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων». Η ομάδα είχε προηγουμένως ζητήσει από τον FDA να απαγορεύσει την πρακτική της προσθήκης αλλεργιογόνων ή της ψευδούς δήλωσης συστατικών για να αποφύγει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, την οποία ο FDA αρνήθηκε με το σκεπτικό ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να σταματήσει τις εταιρείες από το να προσθέτουν σουσάμι ή άλλα αλλεργιογόνα τροφίμων, αλλά μπορεί να τις σταματήσει από το να τα δηλώνουν ψευδώς ως συστατικό.
Από τότε που το σουσάμι έγινε το ένατο σημαντικό αλλεργιογόνο τροφίμων βάσει του νόμου FASTER, οι κατασκευαστές τροφίμων όπως η Bimbo Bakeries προσπάθησαν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης από αλλεργιογόνα προσθέτοντας σκόπιμα σουσάμι στα προϊόντα τους και δηλώνοντας την παρουσία του στις ετικέτες τους. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο FDA επέστησε την προσοχή και κατήγγειλε αυτή την τάση, επικαιροποιώντας την καθοδήγησή του για τη βιομηχανία σχετικά με την ανάλυση κινδύνων και τους προληπτικούς ελέγχους με βάση τον κίνδυνο, ώστε να συμπεριλάβει ένα νέο κεφάλαιο για τα αλλεργιογόνα τροφίμων που βοηθά τις εγκαταστάσεις τροφίμων να αποφεύγουν τη διασταυρούμενη επαφή με αλλεργιογόνα και να διασφαλίζουν τη σωστή επισήμανση.
Οι κανονισμοί του FDA απαιτούν από τους παρασκευαστές τροφίμων να αναφέρουν με ακρίβεια και ειλικρίνεια τα συστατικά που υπάρχουν στα προϊόντα τους και να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP) και να εφαρμόζουν τους κατάλληλους προληπτικούς ελέγχους για την αποφυγή διασταυρούμενης επαφής με αλλεργιογόνα.