Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Συνεχίζεται το παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας από πεπόνια – Ανασκόπηση τροφικών δηλητηριάσεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνINFOSAN: Συνεχίζεται το παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας από πεπόνια - Ανασκόπηση τροφικών δηλητηριάσεων
spot_img

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων (INFOSAN) είναι μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει 177 κράτη-μέλη. Το καθένα από αυτά έχει ένα καθορισμένο σημείο επαφής έκτακτης ανάγκης της INFOSAN για την επικοινωνία μεταξύ των εθνικών αρχών ασφάλειας τροφίμων και της γραμματείας της INFOSAN, σχετικά με επείγοντα γεγονότα. Σημείο επαφής για την Ελλάδα είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, Τμήμα Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων.

H τελευταία ανασκόπηση για περιστατικά δηλητηριάσεων και επικινδυνότητας τροφίμων αφορά στην τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2021 κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν 65 επιδημίες, περισσότερες από τα προηγούμενα 2 τρίμηνα του έτους (56 το πρώτο και 63 το δεύτερο).

Η σαλμονέλα παραμένει στην κορυφή ως αιτία των επιδημιών με 46 περιπτώσεις που αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο και ακολούθησε η Listeria με 11, το E. coli με τέσσερα, ένα ζευγάρι για Bacillus cereus, ηπατίτιδα Α, Norovirus και Vibrio parahaemolyticus και από ένα για Clostridium botulinum και Staphylococcus aureus.

Επιδημία πεπονιού Salmonella

Η πηγή της επιδημίας Salmonella Braenderup σε πολλές χώρες που επηρέασε περισσότερα από 350 άτομα, εντοπίστηκε στα Salmonella . Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) παρακολουθεί την υπόθεση με τις σαλμονελώσεις από πεπόνια από τις 10 Μαΐου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, ενώ κρούσματα με την ίδια αιτία, εντοπίστηκαν επίσης στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.

Ένα θετικό δείγμα Salmonella Braenderup που ταιριάζει με το στέλεχος της επιδημίας εντοπίστηκε στην επιφάνεια της δεξαμενής πλυσίματος σε μία από τις εγκαταστάσεις της Ονδούρας όπου συσκευάζονται τα πεπόνια Galia.

Η Salmonella Braenderup που ταιριάζει με το στέλεχος της επιδημίας απομονώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο σε δύο εισαγόμενα πεπόνια Galia από μία παρτίδα από την Ονδούρα και, στην Αυστρία από ένα συγκεντρωτικό δείγμα πεπονιών άγνωστης προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Galia, τον Απρίλιο.

Ωστόσο, οι αρχές στην Ονδούρα δήλωσαν ότι η αιτία της επιδημίας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι είναι τα πεπόνια Galia από τη χώρα, καθώς αναφέρθηκε ένα κρούσμα τον Ιούλιο του 2021 στη Δανία και κανένα τέτοιο πεπόνι από την Ονδούρα δεν εξήχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύνοψη άλλων περιστατικών

Οι εννέα από τις 65 ειδοποιήσεις της INFOSAN αφορούσαν έναν φυσικό κίνδυνο, κυρίως γυαλί αλλά και πλαστικό, ένα ελάττωμα κονσέρβας, ένα ξένο σώμα και ένα μαχαίρι. Τρεις ήταν για τους χημικούς κινδύνους – η ισταμίνη και το chlorpyrifos. Επτά περιελάμβαναν ένα μη δηλωμένο αλλεργιογόνο ή συστατικό όπως γάλα, σόγια, σουσάμι και γλουτένη.

Τα ψάρια και άλλα θαλασσινά ήταν η κατηγορία τροφίμων που ενεπλάκη συχνότερα σε 65 επιδημίες δηλητηρίασης. Ακολούθησαν τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, κρέας και προϊόντα κρέατος και λαχανικά και φυτικά προϊόντα.

Ορισμένες ειδοποιήσεις αφορούσαν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σνακ, επιδόρπια, φρούτα και προϊόντα φρούτων, δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά, χυμοί φρούτων και λαχανικών, όσπρια, μη αλκοολούχα ποτά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι και προϊόντα για ειδική διατροφική χρήση.

Από τα 65 περιστατικά, σχεδόν τα μισά κοινοποιήθηκαν στη γραμματεία του INFOSAN μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 40% από μέλη του INFOSAN και το 15% μέσω διαφόρων καναλιών του ΠΟΥ.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο