Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνα χημικά σε καπάκια καφέ – Η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνα χημικά σε καπάκια καφέ – Η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF
spot_img

Μετανάστευση επικίνδυνης χημικής ουσίας από τα καπάκια στον καφέ.

H Γερμανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για τους κινδύνους στα τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από καπάκια (bagasse lid)που καλύπτουν χάρτινα ποτήρια για ζεστά ροφήματα μίας χρήσης. Μετά από επίσημο έλεγχο στην γερμανική αγορά και κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων διαπιστώθηκε πως τα καπάκια bagasse έχουν πολύ υψηλή ποσότητα, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο χλωροπανόλης chloropropanol 3-MCPD.

Οι χλωροπροπανόλες, η μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλη (3-MCPD) και η 1,3-διχλωρο-2-προπανόλη (1,3-DCP) είναι μολυντές που μπορεί να βρεθούν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) από χαρτί και χαρτόνι που έχουν υποστεί επεξεργασία. Μπορούν να μεταναστεύσουν από τη μήτρα χαρτιού σε υγρά ροφήματα και, λόγω των δυνητικά καρκινογόνων ιδιοτήτων τους, παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση ποιότητας ή τους επίσημους ελέγχους. Μάλιστα έρευνα αποκάλυψε, ότι ένα υψηλό ποσοστό των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά (π.χ. έως και 55% από τα καλαμάκια που αναλύθηκαν) υπερβαίνει τα όρια BfR με τιμές έως 327 μg/L 3-MCPD και 20 μg/L.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει ταξινομήσει το 3-MCPD ως Ομάδα 2Β, “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο” ενώ έχει επίσης επιδράσεις κατά της γονιμότητας στους άνδρες.

Τα καπάκια τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη από την Ταϊβάν μέσω Σουηδίας, βρέθηκε να περιέχουν 256 µg/l (3-MCPD) με μέγιστο επιτρεπτό τα 12µg/l. Τα προϊόντα κατασχέθηκαν από τον Γερμανό διανομέα ενώ για το θέμα εκτός από την Σουηδία και την Ταϊβάν, ενημερώθηκε και η INFOSAN.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο