Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγγελία για κολλημένα κρέατα: Ενώνουν υπολείμματα με κόλλα και τα πωλούν ως ολόκληρα κομμάτια premium! (βίντεο)

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΚαταγγελία για κολλημένα κρέατα: Ενώνουν υπολείμματα με κόλλα και τα πωλούν ως ολόκληρα κομμάτια premium! (βίντεο)
spot_img

Εξαπατούν τους καταναλωτές και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους χρησιμοποιώντας τοξικές ουσίες

Δεν είναι ένα απλός ισχυρισμός στα social media είναι επίσημη καταγγελία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Alliance for Natural Health USA (ANH-USA),  μέρος της διεθνούς οργάνωσης Alliance for Natural Health, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι προμηθευτές χρησιμοποιούν υπολείμματα κρέατος και τα κολλούν κυριολεκτικά μεταξύ τους για να μοιάζουν με υψηλής ποιότητας κομμάτια, στη συνέχεια τα πωλούν σε υψηλές τιμές σε ανυποψίαστους καταναλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια καταπίνουν το τοξικό κρέας και αρρωσταίνουν. Η συγκόλληση γίνεται με μια δηλητηριώδη κόλλα που χρησιμοποιείται για να συνδέει μέρη του ζώου που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αγόραζαν ή δε θα έτρωγαν ποτέ.

Οι προμηθευτές αποκαλούν την κόλλα για το κρέας «ειδικό ένζυμο» ενώ φορούν προστατευτικές μάσκες για να μην αναπνέουν τους αναθυμιάσεις της. Ένας από αυτούς τους παρασκευαστές ψεύτικων μπριζολών καταγράφηκε σε βίντεο να λέει σε έναν ενδιαφερόμενο ότι είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να την εισπνέεις όταν την απλώνεις στα κομμάτια του μυϊκού ιστού του ζώου.

https://twitter.com/Xx17965797N/status/1870469475784388951?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1870469475784388951%7Ctwgr%5E64162ae74096b73d980f392e287a675e9ed766cc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.food.news%2F2024-12-28-major-suppliers-caught-using-glue-on-meat.html

Τι είναι η κόλλα κρέατος;

Η Τρανσγλουταμινάση  (TG) είναι ένζυμο που υπάρχει σε φυτά, ζώα και στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιείται σε ποικιλία τροφίμων – όχι μόνο το κρέας – γιατί προκαλεί  “συρραφή” πρωτεϊνών μεταξύ τους, με τον σχηματισμό σταυροειδών δεσμών (cross links). Οι ιδιαίτερες ιδιότητες των δεσμών αυτών όπως η σταθεροποίηση, η ζελατινοποίηση, η αντοχή στην θερμική επεξεργασία και κυρίως η δυνατότητα συγκράτησης της φυσικής υγρασίας δίνουν σε αυτό το ένζυμο ιδιαίτερη προτίμηση για την βελτιστοποίηση της όψης τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης, ειδικά όταν αυτά υπόκεινται μετά σε θερμική επεξεργασία.

Αυτή η κόλλα κρέατος χρησιμοποιείται περισσότερα για το βόειο κρέας, αλλά αναμιγνύεται και σε μέρη χοιρινού, αρνιού, ψαριού και κοτόπουλου. Με τη βοήθεια της τρανσγλουταμινάσης, μικρά κομμάτια κρέατος μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα, πιο ομοιόμορφα κομμάτια. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ή τη βελτίωση της υφής μιας ποικιλίας προϊόντων όπως φιλέτα μόσχου, χοιρινά φιλέτα, φιλέτα μπακαλιάρου, surimi, λουκάνικα, κοτομπουκιές, απομίμηση καβουριών , ψωμί και τυρί.

Η Alliance for Natural Health USA (Συμμαχία για τη Φυσική Υγεία-ΗΠΑ) εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα του ενζύμου που σχετίζεται με αυτήν την παραπλανητική πρακτική. Όπως υποστηρίζει, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν ανοσοαντιδραστικότητα στην κόλλα κρέατος, προκαλώντας δυνητικά αυτοάνοσες διαταραχές.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η τρανσγλουταμινάση (TG), ή αλλιώς κόλλα κρέατος, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα σήμερα. Ωστόσο, είναι ένα αμφιλεγόμενο τεχνολογικό βοήθημα για την παραγωγή τροφίμων που έχει αγαπηθεί από την βιομηχανία και τα εστιατόρια. Η νόμιμη χρήση του πλέον περιορίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μια και από το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση του, παρά την θετική εισήγηση της EFSA από το 2005. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) εξακολουθεί να το επιτρέπει και η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ταξινομεί την κόλλα κρέατος ως “γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή” ουσία.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσθετο χαμηλής τοξικότητας, πρόσφατες μελέτες συνέδεσαν έμμεσα την τρανσγλουταμινάση με την κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου. Το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη ως διαταραχή εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και οι παρατηρήσεις της μελέτης έγιναν σε συνδυασμό με τρόφιμα τα οποία περιέχουν γλουτένη, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να εξακριβωθεί η παραπάνω σύνδεση. Συνιστούμε λοιπόν προσοχή σε άτομα με κοιλιοκάκη, ειδικά όταν καταναλώνουν έτοιμα κρεατοσκευάσματα όπως πχ ο γύρος, σουρίμι και γενικά τρόφιμα τα οποία περιέχουν το ένζυμο αυτό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία – και τελικά ο λόγος που η ΕΕ απαγόρευσε το ένζυμο – είναι η βακτηριακή μόλυνση, αφού κατά την διαδικασία που οι πρωτεΐνες «κολλώνται» μεταξύ τους, ο κίνδυνος για την εισαγωγή βακτηρίων, όπως το E. coli, αυξάνεται. Το κολλημένο κρέας στο κέντρο του είναι πιο δύσκολο να μαγειρευτεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιβίωσης των παθογόνων μικροοργανισμών με αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα για τροφιμογενείς ασθένειες.

Επιπλέον, η παραπλανητική σήμανση των προϊόντων κρέατος που σχηματίζονται με κόλλα προσθέτει άλλο ένα σημείο ανησυχίας. Ενώ τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να επισημαίνουν αυτά τα προϊόντα ως «παρασκευάσματα που δημιουργούνται από κομμάτια ολόκληρου κρέατος», τα εστιατόρια συχνά σερβίρουν κολλημένες μπριζόλες χωρίς να το αποκαλύπτουν στους πελάτες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο