Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη και η ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί στο εξωτερικό καθημερινά γίνονται ένα σωρό ανακλήσεις τροφίμων και κινείται άμεσα ο κρατικός μηχανισμός για την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών, ενώ στην Ελλάδα αν και συχνά οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με ακατάλληλα τρόφιμα, παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και καταλήγουν στο νοσοκομείο, συχνά βρίσκουν ξένα σώματα (από ποντίκια, μέχρι σιδερένια, ξύλινα και πλαστικά θραύσματα μέσα σε τρόφιμα), δεν κουνιέται φύλλο; Πόσες φορές σας έχει ενημερώσει το cibum για καταγγελίες καταναλωτών και πόσες από αυτές έχει υπάρξει κάποια πραγματική αντίδραση από τις αρμόδιες Αρχές;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε γνωστό σουβλατζίδικο στο Νέο Κόσμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών – «Εδώ τα σκοτώνουμε με εντομοκτόνα και θα τα τρώμε;»
«Κάθε πολίτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει δικαίωμα να εκφράσει τις βάσιμες ανησυχίες του για την ορθή λειτουργία/υγιεινή των επιχειρήσεων τροφίμων, την καταλληλότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και τροφίμων, καθώς και την ορθή επισήμανσή τους…». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη σελίδα των αναφορών του ο ΕΦΕΤ, κι αν και παρακάτω διευκρινίζει ότι οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στην υπηρεσία ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά ή τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, κανένας από αυτούς τους τρόπους δεν φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικός, ώστε ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι, να βρει πραγματικά κάποιον να εξυπηρετήσει το αίτημά του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο που πολεμάει την αϋπνία και βελτιώνει τον ύπνο και την πρωινή διάθεση – Επιβεβαίωση από 4 επιστημονικές έρευνες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκεφαλικός τρυματισμός από εκπαιδευτικό παιχνίδι – Ανακαλούνται πάνω από 10.000 κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθετε εάν ξεπαγώσετε το κρέας με ζεστό νερό
Με αφορμή πρόσφατη καταγγελία που έγινε στο cibum, αναφορικά με ξένο σώμα σε δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ στο Άργος, η αναγνώστρια – ακολουθώντας όλα τα συνιστώμενα βήματα – μετά την ενημέρωση του σουπερμάρκετ και της εταιρείας, έκανε και καταγγελία της στον ΕΦΕΤ. Έστειλε το αίτημά της ηλεκτρονικά και προσπάθησε και διά τηλεφώνου, όπως μας είπε, να επικοινωνήσει με τον φορέα, καθώς δεν έλαβε κάποια απάντηση. Όσες μέρες κι αν κάλεσε, κανείς δεν απάντησε στο τηλέφωνο και άκουγε επανειλημμένως ένα ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο έλεγε ότι, “εκτάκτως, για σήμερα οι καταγγελίες μπορούν να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά…“
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στα “μανταλάκια” βγάζει οργάνωση καταναλωτών τις βιομηχανίες πουλερικών με την περισσότερη σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανάβικο πουλά φράουλες προς 18,5€ το κομμάτι!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οριστική απαγόρευση λειτουργίας σε εργοστάσιο παγωτού λόγω επιμονής Listeria στον εξοπλισμό
Μόνο που, όπως διαπίστωσε και το cibum, αυτή η συγκεκριμένη ημέρα είναι και η Δευτέρα και η Τρίτη και η Τετάρτη και Πέμπτη και η Παρασκευή… Δηλαδή το “σήμερα” είναι πάντα… Άρα ουσιαστικά η γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, δεν λειτουργεί ποτέ. Και όσοι δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά την αναφορά, η καταγγελία τους δεν θα φτάσει ποτέ στον ΕΦΕΤ… Ακούστε λοιπόν τι λέει το ηχογραφημένο μήνυμα:
«Θα μπορούσα να πετάξω το κύπελο με το μολυσμένο τυρί cottage της μεγάλης εταιρείας στα σκουπίδια, να μην μάθω ποτέ τι είναι αυτό το μαύρο αντικείμενο που βρήκα και να μην ξανασχοληθώ με το θέμα. Δεν μου περισσεύει άλλωστε ο χρόνος για τέτοιου είδους διαδικασίες. Όμως, δε θέλω να συνεχίσω τον φαύλο κύκλο της αδιαφορίας που μας έχει φέρει ως εδώ. Δεν έχω σκοπό να αποδείξω ότι πρόκειται πχ για ποντίκι ή κάτι άλλο συγκεκριμένο… Θα ήθελα όμως, αν μπορώ να προστατεύσω έστω κι έναν άλλον συνάνθρωπό μου από κάποιο ατύχημα, να το κάνω… Και να βοηθήσω στο να λειτουργούν όλα σωστότερα και με σεβασμό προς τον καταναλωτή, σε αυτήν τη χώρα. Γι αυτό ασχολήθηκα… Άλλωστε και ο ΕΦΕΤ είναι ένας φορέας που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης», λέει αγανακτησμένη η καταγγέλουσα.
ΕΦΕΤ: «Κλειστόν» λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης
Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε ως ΝΠΔΔ το 1999. Παρά το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα η στελέχωση και η εξασφάλιση των όρων λειτουργίας του αποτελούσε εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων ο συγκεκριμένος φορέας εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένος, με καλυμμένες θέσεις περίπου στο 50% του προβλεπόμενου προσωπικού, παρά τους συνεχείς κύκλους κινητικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρες Περιφέρειες της χώρας, στις οποίες έχουν έδρα χιλιάδες επιχειρήσεις τροφίμων, οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ που ως Κρατικός Φορέας υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαθέτουν ελάχιστους επιθεωρητές, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμη δεν έχουν συσταθεί και λειτουργήσει οι προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα του φορέα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, στην Στερεάς Ελλάδας, στα Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις λειτουργούν με δραματικές ελλείψεις όπως αναφέρουν στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και στο κέντρο καταγγελιών υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος, που καλείται να διαχειριστεί και τις ηλεκτρονικές και τις τηλεφωνικές καταγγελίες.
Η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό μόλις που επαρκεί για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, μέρος των λειτουργικών εξόδων του φορέα, καλύπτεται από την επιβολή και είσπραξη προστίμων.
Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει κάνει κινητοποιήσεις ζητώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βάλει τέλος στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Όμως είναι φανερό ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενστερνίζεται και υλοποιεί τις διαχρονικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία μεταβιβάζει όλο και περισσότερο την ευθύνη του ελέγχου των τροφίμων στις ίδιες τις επιχειρήσεις.