Το μπρικ με τα γυάλινα θραύσματα διανέμεται σε τρεις χώρες.
Τρείς χώρες ειδοποιήθηκαν μέσω RASFF για πιθανό κίνδυνο από γυάλινα θραύσματα που βρέθηκαν μέσα σε βαζάκι με μπρικ (κόκκινο χαβιάρι). Η ενημέρωση έγινε από την Ιρλανδία όπου καταναλωτής ευτυχώς εντόπισε τα γυαλιά πριν τα καταναλώσει και κατήγγειλε το πρόβλημα στις Αρχές. Το προϊόν πωλείται επίσης σε Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για το Nora Salmon Roe των 100 γρ με κωδικό παρτίδας L4074 και ημερομηνία Best before 14/09/2025, προέλευσης Δανίας. Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας κατέταξε τον κίνδυνο σε κατηγορία Ι και ζήτησε από τους λιανοπωλητές να αφαιρέσουν την εμπλεκόμενη παρτίδα από την πώληση και να εμφανίσουν τις ειδοποιήσεις ανάκλησης στο σημείο πώλησης και από τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν την εμπλεκόμενη παρτίδα.
Η μόλυνση από φυσικό ξένο υλικό (FM) είναι ένα επίμονο πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Το ξένο σώμα σε τρόφιμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ανακλήσεων και, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων αιτιών των καταγγελιών των καταναλωτών. Ο όρος «ξένο σώμα» αναφέρεται σε κάθε ξένη ύλη – είτε φυσικής, χημικής ή βιολογικής φύσης – που βρίσκεται στα τρόφιμα. Συνήθως, τα ξένα υλικά καθιστούν τα τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η προέλευση και η φύση του, μπορεί να είναι βιολογική (έντομο), πλαστικό (συσκευασία), ορυκτά (πέτρες), μέταλλο (επεξεργασία) ή γυαλί (συσκευασία).
Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό και δικαστικές διαφορές. Οι πιο πιθανές πηγές γυαλιού στο εργοστάσιο επεξεργασίας είναι φωτιστικά, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα.