Σοβαρός κίνδυνος από πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF.
Με νέα ενημέρωση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα RASFF ((Rapid Alert System for Food and Feed) η Ολλανδία προειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο από πατατάκια. Και ενώ η αρχική ειδοποίηση αφορούσε 13 χώρες, τώρα περιλαμβάνονται 19 χώρες στις οποίες πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια. Πρόκειται για τα σνακ nacho cheese snack μάρκας Rockly τα οποία περιέχουν συστατικό το οποίο δεν αναγράφεται στην ετικέτα και συνιστά πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη υγεία μιας συγκεκριμένης ομάδας καταnαλωτών: τους αλλεργικούς στο γάλα.
Τα πατατάκια πωλούνται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, και Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα σνακ, που έχουν ήδη ανακληθεί από πολλές χώρες παρασκευάστηκαν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2023 και 1ης Οκτωβρίου 2024 ή πωλήθηκαν έως τις 15 Οκτωβρίου 2024.
Το γάλα χαρακτηρίζεται «τροφικό αλλεργιογόνο προτεραιότητας» γι΄αυτό εάν αποτελεί μέρος της σύνθεσης του προϊόντος, πρέπει να δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών ή σε ξεχωριστή δήλωση «περιέχει» αμέσως μετά τη λίστα των συστατικών. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γάλα. Υπενθυμίζεται ο θάνατος της 17χρονης μαθήτριας στην Κρήτη που ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά και κατανάλωσε βούτυρο. Η αλλεργία στο γάλα είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία αλλεργίας στο γάλα, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζεται. Σε έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.
Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία – μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση.