Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος δηλητηρίασης από το νέο health trend με το κουκούτσι του βερίκοκου – Ανάκληση δημοφιλούς προϊόντος

ΑρχικήΝέαΚίνδυνος δηλητηρίασης από το νέο health trend με το κουκούτσι του βερίκοκου - Ανάκληση δημοφιλούς προϊόντος
spot_img

Το ότι ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες…

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που αγαπάμε, με μεγάλη διατροφική αξία και πολλές βιταμίνες. Πολύς λόγος όμως γίνεται τελευταία για το κουκούτσι του βερίκοκου ως το νέο health trend. 

- Advertisement -

Η σύσταση του πυρήνα του βερίκοκου το κάνει εξαιρετικά θρεπτικό. Συγκεκριμένα, το συστατικό που κρύβεται στο κουκούτσι και το κάνει τόσο σημαντικό είναι η αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17. Η αμυγδαλίνη θεωρείται η κατεξοχήν αντικαρκινική βιταμίνη και μπορούμε να την βρούμε και στα αμύγδαλα και στα πικραμύγδαλα. Μάλιστα και το κουκούτσι του βερίκοκου έχει πικρή γεύση- ίσως να ήταν και ο λόγος που οι άνθρωποι σταμάτησαν να το καταναλώνουν. Η θεωρία εξήγησης της αντικαρκινικής δράσης της αφορά το κυάνιο που απελευθερώνεται και καταστρέφει τα λυσοσώματα, που περιέχουν ένζυμα ικανά να θανατώσουν εκείνα του καρκίνου. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε πως οι πυρήνες του σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά όταν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανιστεί.

Δείτε ακόμα: Καρκινογόνες ουσίες σε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από Temu και Shein – Εργαστηριακοί έλεγχοι

Στην αγορά και συχνότερα στα βιολογικά καταστήματα, κυκλοφορούν πυρήνες φρούτων που τρώγονται ωμά σαν αμύγδαλα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του συγκεκριμένου κουκουτσιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6 πυρήνες, καθώς η δραστικότητα της αμυγδαλίνης μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας και να προκαλέσει δηλητηρίαση σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τον EFSA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας Τροφίμων). Το κυάνιο που απελευθερώνεται, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται τοξική ουσία.

Ανάκληση στον Καναδά

Αυτός είναι και ο λόγος που η Kαναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) ανακοίνωσε την ανάκληση των πυρήνων πικρού βερίκοκου της μάρκας Sareks. Το προϊόν που ανακαλείται βρέθηκε να περιέχει υπερβολικές ποσότητες αμυγδαλίνης και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση από κυάνιο. 

Δείτε ακόμη: Κίνδυνος δηλητηρίασης από το νέο health trend με το κουκούτσι του βερίκοκου – Ανάκληση δημοφιλούς προϊόντος

Από τη σαλμονέλα στο κυάνιο

Η ανάκληση ξεκίνησε μετά από έρευνα για πιθανή παρουσία μόλυνσης από σαλμονέλα στο προϊόν.

Το προϊόν που ανακλήθηκε, διανεμήθηκε μόνο διαδικτυακά και έχει ημερομηνία λήξης 10/12/25. Σε όλον τον κόσμο πωλείται και μέσο amazon.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακλήσεις τροφίμων, συνιστάται στους καταναλωτές να διακόψουν τη χρήση του επηρεαζόμενου προϊόντος ακόμα κι αν φαίνεται ασφαλές. Οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του το προϊόν που ανακαλείται δεν πρέπει να το πουλήσει, να το σερβίρει ή να το διανείμει. Το προσβεβλημένο προϊόν πρέπει να επιστραφεί στον τόπο αγοράς ή να απορριφθεί αμέσως.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να απολυμάνουν σχολαστικά κάθε επιφάνεια ή σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με το προϊόν.

Κίνδυνοι για την υγεία από την αμυγδαλίνη

Το ότι ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες εάν κάνουμε κατάχρηση. Οι πυρήνες του βερίκοκου περιέχουν φυσικά αμυγδαλίνη, μια ένωση που μπορεί να παράγει κυάνιο όταν καταναλώνεται. Ενώ το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επεξεργαστεί μικρές ποσότητες κυανίου, μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι θανατηφόρα. 

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από κυάνιο μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, σύγχυση, άγχος, ανησυχία, πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης, τελευταία μπορούμε να βρούμε και αλείμματα από το μαλακό εσωτερικό μέρος του κουκουτσιού του βερίκοκου, αλλά και πάλι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Συνίσταται ως ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα