Ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και σε αερόσακους εντοπίστηκε σε συσκευασμένα παντζάρια της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.
Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας αλλά και η ίδια η αλυσίδα Lidl France ανακοίνωσαν την άμεση ανάκληση συσκευασμένων αποφλοιωμένων κόκκινων παντζαριών της σειράς Freshona. Στα παντζάρια μετά από αναλύσεις αποκαλύφθηκε περιεκτικότητα σε υπερχλωρικό άλας υψηλότερη από το όριο που επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 128 σουπερμάρκετ της αλυσίδας σε ολόκληρη τη Γαλλία και η σύσταση προς τους καταναλωτές είναι «Μην καταναλώσετε άλλο – Επιστρέψτε το προϊόν στο σημείο πώλησης».
Τα υπερχλωρικά άλατα χρησιμοποιούνται σε καύσιμα πυραύλων, ορισμένα πλαστικά και αερόσακους αλλά και ως ζιζανιοκτόνα, αλλά είναι πλέον είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η επεξεργασία του νερού με χλώριο και απολυμαντικά με βάση το χλώριο εξακολουθεί να επιτρέπεται σε αγροκτήματα. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί ανώτερα επιτρεπτά όρια παρουσίας τους στα τρόφιμα. Τα υπολείμματα υπερχλωρικού και χλωρικού άλατος μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων στα τρόφιμα. Και οι δύο ουσίες είναι ενώσεις χλωρίου που είναι ανεπιθύμητες στα τρόφιμα λόγω της τοξικολογικής τους επίδρασης. Για το υπερχλωρικό επηρεάζονται κυρίως φρούτα, λαχανικά, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και βρεφικές τροφές. Η ανθρώπινη έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τις λειτουργίες του θυρεοειδούς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης.
- Δείτε επίσης: Καφές: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 37% εάν πίνετε πάνω από 4 φλυτζάνια την ημέρα!
Αν και έχουν θεσπιστεί ανώτερα όρια, το χλωρικό και το υπερχλωρικό εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Consumer Reports η χημική ουσία, ανιχνεύτηκε σε μετρήσιμα επίπεδα 67% στα 63 από τα 196 είδη παντοπωλείου που εξετάστηκαν και σε 10 προϊόντα γρήγορου φαγητού.
Σε μια μελέτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι τα επίπεδα χλωρίου στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψη ιωδίου, ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδιών.
Μετά από χρόνια αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε 2 νέους κανονισμούς το καλοκαίρι του 2020. Αυτοί θέτουν μέγιστα επίπεδα για τα χλωρικά και τα υπερχλωρικά στα τρόφιμα. Το υπερχλωρικό επηρεάζει κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο είναι 0,05 mg/kg.