Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Fr: Tοξική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων βρέθηκε σε δημοφιλή μάρκα τροφίμων – Επείγουσα ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Fr: Tοξική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων βρέθηκε σε δημοφιλή μάρκα τροφίμων – Επείγουσα ανάκληση
spot_img

Ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και σε αερόσακους εντοπίστηκε σε συσκευασμένα παντζάρια της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας αλλά και η ίδια η αλυσίδα Lidl France ανακοίνωσαν την άμεση ανάκληση συσκευασμένων αποφλοιωμένων κόκκινων παντζαριών της σειράς Freshona. Στα παντζάρια μετά από αναλύσεις αποκαλύφθηκε περιεκτικότητα σε υπερχλωρικό άλας υψηλότερη από το όριο που επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 128 σουπερμάρκετ της αλυσίδας σε ολόκληρη τη Γαλλία και η σύσταση προς τους καταναλωτές είναι «Μην καταναλώσετε άλλο – Επιστρέψτε το προϊόν στο σημείο πώλησης».

- Advertisement -
Τα παντζάρια που ανακλήθηκαν από τα Lidl Γαλλίας

Τα υπερχλωρικά άλατα χρησιμοποιούνται σε καύσιμα πυραύλων, ορισμένα πλαστικά και αερόσακους αλλά και ως ζιζανιοκτόνα, αλλά είναι πλέον είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η επεξεργασία του νερού με χλώριο και απολυμαντικά με βάση το χλώριο εξακολουθεί να επιτρέπεται σε αγροκτήματα. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί ανώτερα επιτρεπτά όρια παρουσίας τους στα τρόφιμα. Τα υπολείμματα υπερχλωρικού και χλωρικού άλατος μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων στα τρόφιμα. Και οι δύο ουσίες είναι ενώσεις χλωρίου που είναι ανεπιθύμητες στα τρόφιμα λόγω της τοξικολογικής τους επίδρασης. Για το υπερχλωρικό επηρεάζονται κυρίως φρούτα, λαχανικά, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και βρεφικές τροφές. Η ανθρώπινη έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τις λειτουργίες του θυρεοειδούς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης.

Αν και έχουν θεσπιστεί ανώτερα όρια, το χλωρικό και το υπερχλωρικό εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Consumer Reports  η χημική ουσία, ανιχνεύτηκε σε μετρήσιμα επίπεδα 67% στα 63 από τα 196 είδη παντοπωλείου που εξετάστηκαν και σε 10 προϊόντα γρήγορου φαγητού.

Σε μια μελέτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι τα επίπεδα χλωρίου στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψη ιωδίου, ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδιών.

Μετά από χρόνια αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε 2 νέους κανονισμούς το καλοκαίρι του 2020. Αυτοί θέτουν μέγιστα επίπεδα για τα χλωρικά και τα υπερχλωρικά στα τρόφιμα. Το υπερχλωρικό επηρεάζει κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο είναι 0,05 mg/kg.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα