Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

LIDL Pt: Κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντος – Η αλυσίδα συνέστησε στους καταναλωτές να διαδώσουν την είδηση της ανάκλησης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLIDL Pt: Κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντος - Η αλυσίδα συνέστησε στους καταναλωτές να διαδώσουν την είδηση της ανάκλησης
spot_img

Για τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση συσκευασμένου τροφίμου, ενημέρωσε η αλυσίδα Lidl τους καταναλωτές στην Πορτογαλία.

 Νέα ανακοίνωση για ανάκληση προϊόντος εξέδωσε ο Γερμανικός κολοσσός λιανικής Lidl. H ανάκληση έγινε από τα σουπερμάρκετ της Πορτογαλίας και η αλυσίδα προειδοποίησε “για τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση του συσκευασμένου «Χοιρινό ρολό με Farinheira και τυρί» με κωδικό προϊόντος 5913036.” Το Farinheira είναι ένα πορτογαλικό καπνιστό λουκάνικο που παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι σίτου, χοιρινό λίπος και καρυκεύματα (λευκό κρασί, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι).

- Advertisement -

Το προϊόν παρασκευάζεται από την Monte d’Alva, και ανακαλείται λόγω σφάλματος επισήμανσης. Η ετικέτα λέει “Χωρίς γλουτένη” στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, αλλά η λίστα συστατικών αναφέρει αλεύρι σίτου, το οποίο περιέχει γλουτένη.

Για καταναλωτές με αλλεργίες ή δυσανεξίες, η αλυσίδα συνέστησε να αποφύγουν την κατανάλωση αυτού του προϊόντος, και, εάν το έχουν ήδη καταναλώσει και εμφανίσουν συμπτώματα, να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή ως προληπτικό μέτρο. Επίσης απηύθυνε έκκληση σε όσους ενημερωθούν για το θέμα και γνωρίζουν άτομα που μπορεί επίσης να επηρεαστούν από αυτήν την ανάκληση: “σας ζητάμε να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες μαζί τους”.

Το προϊόν που ανακλήθηκε από τα Lidl στην Πορτογαλία λόγω του κινδύνου από εσφαλμένη επισήμανση.

Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στη γλουτένη, όπου το σώμα την αισθάνεται ως τοξίνη, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κάποιου να αντιδρούν υπερβολικά και να την επιτίθενται. Εάν ένα ευαίσθητο στη γλουτένη άτομο που δεν το γνωρίζει, συνεχίζει να τρώει γλουτένη, αυτό δημιουργεί ένα είδος πεδίου μάχης με αποτέλεσμα τη φλεγμονή. Οι παρενέργειες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες (κόπωση, φούσκωμα, εναλλασσόμενη δυσκοιλιότητα και διάρροια) έως σοβαρές (ακούσια απώλεια βάρους, υποσιτισμός, εντερική βλάβη) όπως φαίνεται στην αυτοάνοση διαταραχή κοιλιοκάκη.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 828/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει εναρμονισμένες απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με την απουσία ή τη μειωμένη παρουσία γλουτένης στα τρόφιμα και προκειμένου να διασφαλιστεί η σαφήνεια και η συνέπεια , κρίθηκε ότι όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τη γλουτένη πρέπει να θεσπίζονται από την ίδια νομοθεσία. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 828/2014 δεν άλλαξε τους ουσιαστικούς κανόνες για τη χρήση των δηλώσεων “χωρίς γλουτένη” και “πολύ χαμηλής γλουτένης” που είχαν καθοριστεί προηγουμένως στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 41/2009. Ωστόσο, 
αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για μη προσυσκευασμένα τρόφιμα όπως αυτά που σερβίρονται σε εστιατόρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο από ΤΥΡΙ – Αυξήθηκαν οι χώρες που ειδοποιήθηκαν για τον “δυνητικά σοβαρό κίνδυνο”

Τα τρόφιμα με την επισήμανση “χωρίς γλουτένη” πρέπει να περιέχουν μηδενική γλουτένη. Η γλουτένη που υπάρχει κυρίως σε αρτοσκευάσματα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή αυτοάνοσες διαταραχές, συλλογικά γνωστές ως διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη (GRDs). Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η κοιλιοκάκη. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μια δίαιτα μακράς διαρκείας χωρίς γλουτένη (GF). Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν από τη διατροφή όλες οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη, καθώς και κάθε προϊόν που μπορεί να περιέχει γλουτένη.

Η αγορά προϊόντων GF αυξάνεται συνεχώς, λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με GRDs και του αριθμού των καταναλωτών που υιοθετούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 0,7 % του πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά πολλά κρούσματα δεν αναφέρονται (EFSA 2023). Το ίδιο ποσοστό ισχύει και στις ΗΠΑ όπου περίπου το 83% από αυτούς είναι αδιάγνωστοι ή έχουν εσφαλμένη διάγνωση με άλλες παθήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλύτερα είναι να κλείσουν όλα τα σούπερ μάρκετ lidl άμα είναι να μάς ταΐζουν δηλητήριο και χαλασμένες τροφές μέχρι τώρα ότι διάβασα είναι ότι μάλλον δεν τους καίγεται καρφί και πληρώνουμε κιόλας για να μάς σερβίρουν δηλητήριο έλεος πια σήμερα πήγα στο lidl αλλά φοβήθηκα να ψωνίζω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ο κλάδος με τους περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς υγείας

6 στις 10 εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, βρέθηκαν να παραβιάζουν την νομοθεσία και να αναγράφουν παράνομους ισχυρισμούς για θεραπείες διάφορων ασθενειών.

Και επικίνδυνο και αηδία! Viral οι αναρτήσεις αυτών που τρώνε ωμό κοτόπουλο…

Μπερδεύουν αρχαίες θρησκείες, την διατροφή πριν ανακαλυφθεί η φωτιά, την vegan διατροφή και την υγιεινή διατροφή σε ένα σοκαριστικό ντελίριο χωρίς προηγούμενο

Κατεψυγμένα μπιφτέκια: Αναλύσεις εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια και καρκινογόνες χημικές ουσίες

Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα