Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους
Πριν από λίγες ημέρες, ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως οι Walmart, Beech-Nut, Gerber και άλλες, πρέπει να αντιμετωπίσουν αγωγή που ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα τους περιείχαν τοξικά βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου. Οι γονείς που υπέβαλαν την αγωγή ισχυρίζονται ότι η έκθεση σε αυτά τα μέταλλα προκάλεσε αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απλό σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που μολύνθηκε με ύπουλο βακτήριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επόμενες 70 μέρες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «φαινόμενο μπούμερανγκ» με τα φυτοφάρμακα: Τα απαγορεύουμε στην ΕΕ αλλά τα εξάγουμε σε χώρες απ’ όπου αγοράζουμε φθηνότερα τρόφιμα!
Υπό το φόβο να προστεθούν κι άλλες εταιρείες στην αγωγή, μια εταιρεία που παρασκευάζει παιδικές τροφές που πωλούνται με την επωνυμία της Target, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακαλεί περισσότερες από 25.000 συσκευασίες ενός προϊόντος επειδή ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νηστίσιμες μακαρονάδες για να… γλείφετε τα δάχτυλά σας!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση
Συγκεκριμένα, η Fruselva με έδρα το Μαϊάμι εξέδωσε την ανάκληση τον Μάρτιο για τον Πουρέ λαχανικών Good & Gather Baby Pea, κολοκυθάκια, Kale & Thyme Target’s Target’s, που πωλούνται σε συσκευασίες 4 ουγγιών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Τα ανακληθέντα προϊόντα έχουν αριθμό παρτίδας 4167, με ημερομηνία λήξης την 7η Δεκεμβρίου 2025 και αριθμό παρτίδας 4169, με ημερομηνία λήξης την 9η Δεκεμβρίου 2025. Η ανάκληση αναφέρεται ως Κλάση ΙΙ, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, αλλά εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε προσωρινά ή αναστρέψιμα προβλήματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δάσκαλος κέρασε μαθητές παστίλιες μαριχουάνας που έμοιαζαν με κοινές καραμέλες – 2 παιδιά στο νοσοκομείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τι προκαλεί στα παιδιά η έκθεση σε μόλυβδο
Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους. Ο μόλυβδος είναι νευροτοξικός και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να προκαλέσει:
Νευρολογικές και γνωστικές διαταραχές
- Μειωμένο δείκτη νοημοσύνης (IQ)
- Δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής (παρόμοια με ΔΕΠΥ)
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας
- Προβλήματα μνήμης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δάσκαλος στην απάτη: Έφαγε 300 φορές στο VIP lounge αεροδρομίου χωρίς να ταξιδέψει ποτέ!
Συμπεριφορικά προβλήματα
- Αυξημένη επιθετικότητα
- Παρορμητικότητα
- Δυσκολίες κοινωνικοποίησης
Προβλήματα στην ανάπτυξη
- Καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης (ύψος, βάρος)
- Προβλήματα στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στην ανάπτυξη των οστών
Επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα
- Βλάβες στα νεφρά
- Προβλήματα στο αιμοποιητικό σύστημα (αναιμία)
- Βλάβες στο ήπαρ
Πρόσφατα, στις ΗΠΑ θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο, κάθε συσκευασμένο προϊόν παιδικής διατροφής – σε βαζάκια, σακουλάκια ή κουτιά – που πωλείται στην Καλιφόρνια θα πρέπει να φέρει έναν κωδικό QR στην ετικέτα του. Οι γονείς θα μπορούν να σαρώνουν αυτόν τον κωδικό με το κινητό τους τηλέφωνο και να έχουν άμεση πρόσβαση στις πιο πρόσφατες μετρήσεις βαρέων μετάλλων για το συγκεκριμένο προϊόν.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.