Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαύρη σοκολάτα: Οι δημοφιλείς μάρκες που «πάτωσαν» στις δοκιμές του Öko-Test

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαύρη σοκολάτα: Οι δημοφιλείς μάρκες που «πάτωσαν» στις δοκιμές του Öko-Test
spot_img

Βρέθηκαν συστατικά ορυκτελαίων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή/και βαρέα μέταλλα. 

Η μαύρη σοκολάτα είναι σήμερα πολύ δημοφιλής: περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος, προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις με τα άφθονα φλαβονοειδή που περιέχει από τους κόκκους κακάο, ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση της μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Το περιοδικό oekotest.de έβαλε στο μικροσκόπιο με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων διάφορες γνωστές μάρκες μαύρης σοκολάτας, με περιεκτικότητα σε κακάο από 66 έως 75 τοις εκατό. Και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά!

Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερη ζάχαρη; 

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη. Τα προϊόντα στη δοκιμή έγραφαν στις ετικέτες του περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεταξύ 21 και 30 τοις εκατό, επομένως όντως έχουν μόνο τη μισή ποσότητα ζάχαρης από τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, δεν είναι χαμηλότερες σε θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. 

Έτσι, η μαύρη σοκολάτα εξακολουθεί να είναι ένα πλούσιο γλυκό που πρέπει να καταναλώνεται μόνο με μέτρο – ακόμα κι αν είναι πιο υγιεινό από τις πιο ανοιχτόχρωμες εκδόσεις της.

Ποια είναι η καλύτερη μαύρη σοκολάτα; 

Καμία μαύρη σοκολάτα δεν πήρε άριστα στο τεστ, αλλά πέντε προϊόντα χαρακτηρίστηκαν ως «καλά».

Ορισμένα από τα προϊόντα στη δοκιμή ήταν ελαττωματικά όσον αφορά τα συστατικά τους. Σχεδόν στα μισά βρέθηκαν υπολείμματα κορεσμένων υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH) . Αυτά τα συστατικά ορυκτελαίων μπορούν, για παράδειγμα, να εισέλθουν στη σοκολάτα κατά τη διαδικασία παραγωγής και να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και σε ορισμένα όργανα.

Αυτό που είναι ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι το εργαστήριο βρήκε επίσης τους ιδιαίτερα αμφισβητούμενους υδρογονάνθρακες αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH) . Αυτοί, με τη σειρά τους, είναι συστατικά ορυκτελαίων που δεν έχουν καμία θέση στα τρόφιμα, καθώς μπορεί να περιέχουν και καρκινογόνους παράγοντες.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Το εργαστήριο μέτρησε επίσης υπολείμματα έως και τριών φυτοφαρμάκων σε μερικές μαύρες σοκολάτες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή αυξάνεται η χρήση φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια κακάο – λόγω ασθενειών που εξαπλώνονται στα χωράφια από την κλιματική αλλαγή.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε κάδμιο και πρόσθετα 

Είναι γνωστό ότι τα εδάφη μπορούν να περιέχουν κάδμιο – έτσι το βαρύ μέταλλο μπορεί επίσης να απορροφηθεί από τους κόκκους κακάο. Αλλά συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και στα οστά εάν καταναλώνεται μακροχρόνια.

Επίσης οι κατασκευαστές φαίνεται ότι αναμειγνύουν πρόσθετες γεύσεις στη συνταγή, κάτι που θεωρείται εντελώς περιττό όταν ο κόκκος κακάο περιέχει ένα ολόκληρο πυροτέχνημα από εκατοντάδες γεύσεις.  

Οι συνθήκες εργασίας στην καλλιέργεια κακάο

Τώρα ας πάμε εκεί που ξεκινούν όλα: στα χωράφια των καλλιεργητών κακάο στη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική, από όπου προέρχεται η πλειοψηφία του κακάο για τις σοκολάτες μας. Εκεί όπου οι μικροκαλλιεργητές συνήθως καλλιεργούν μόνο λίγα εκτάρια, μετά βίας μπορούν να ζήσουν από τις αποτυχημένες σοδειές και ως εκ τούτου στέλνουν τα παιδιά τους στα χωράφια αντί στο σχολείο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σχεδόν κάθε δεύτερο παιδί αγρότη στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στην Γκάνα εργάζεται στα χωράφια κακάο της οικογένειας. Στην Γκάνα, πολλοί από αυτούς μεταφέρουν βαριά φορτία ή αρρωσταίνουν από φυτοφάρμακα.

Τα προβλήματα με την καλλιέργεια κακάο είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό και κατά τη δοκιμή της σοκολάτας, το Öko-Test επιχείρησε να μάθει και τι γνωρίζουν οι εταιρείες για την προέλευση των κόκκων που χρησιμοποιούνται στο κακάο τους; Τους ενδιαφέρει να αλλάξει η κατάσταση με την παιδική εργασία; Έχουν σχέδιο για το πότε και πώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο εισόδημα διαβίωσης των αγροτών;

Το αποτέλεσμα; Πικρό σαν το κακάο: Κανένας πάροχος στο τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς την παιδική εργασία για τη σοκολάτα του.

Οι σοκολάτες Lindt και Penny που έμειναν «μετεξεταστέες»

Από τις 21 μαύρες σοκολάτες στο τεστ, δύο μόνο βαθμολογήθηκαν ως «μη ικανοποιητικές». Η Lindt Excellence Mild 70% Cacao Dark Chocolate Mild  και η Best Moments Dark Chocolate, 74% Κακάο από την Penny. Οι λόγοι εν συντομία: ανεπιθύμητα συστατικά ή/και, ανεπαρκώς τεκμηριωμένη κοινωνική και βιώσιμη δέσμευση για την παραγωγή κακάο. 

Που απέτυχε η σοκολάτα Lindt

Η σοκολάτα Lindt περιέχει τα συστατικά ορυκτελαίων ανάλογα MOSH/MOSH , τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και σε ορισμένα όργανα. Το περιεχόμενο αυτών των συστατικών μάλιστα, χαρακτηρίστηκε “αυξημένο” . 

Επιπλέον, η Lindt & Sprüngli ήταν ο μόνος κατασκευαστής στη δοκιμή που ήταν πολύ αυστηρός όταν επρόκειτο για μια διαφανή αλυσίδα εφοδιασμού: η εταιρεία δεν ήταν καν διατεθειμένη να πει τις χώρες προέλευσης των κόκκων κακάο που χρησιμοποιούνται για το προϊόν της. Από όλα, η ελβετική μάρκα σοκολάτας, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό SRF στις αρχές του έτους λόγω της παιδικής εργασίας στην Γκάνα, μας έστειλε μια γενική αναφορά βιωσιμότητας. Ωστόσο, η Lindt δεν έκανε διαφανή τη σύνδεση με το δοκιμασμένο προϊόν. 

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα στη δοκιμή, δεν αποκλείεται η παιδική εργασία.

Πού απέτυχε η σοκολάτα Penny

Η «ανεπαρκής» μαύρη σοκολάτα Best Moments, 74% κακάο από την Penny, εκτός από τα  «πολύ αυξημένα» επίπεδα των αναλόγων MOSH/MOSH, περιέχει επίσης τα πιο αμφισβητήσιμα συστατικά ορυκτέλαιου MOAH . Υπενθυμίζουμε: Το MOAH μπορεί επίσης να περιέχει ενώσεις που είναι καρκινογόνες. Στο εργαστήριο εντοπίστηκαν επίσης δύο ίχνη φυτοφαρμάκων και υπολείμματα ενός δραστικού συστατικού.

Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, η Penny είναι πολύ πιο διαφανής από τη Lindt & Sprüngli, όσον αφορά την απαγόρευση της αποψίλωσης και αναδάσωσης και την απαγόρευση της χρήσης άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο