Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι το Nutri-Score, μια ετικέτα που έχει σκοπό να υποδεικνύει τη συνολική διατροφική ποιότητα ενός τροφίμου, μπορεί να εξουδετερώσει τις παραπλανητικές επιπτώσεις των ισχυρισμών για ζάχαρη.
Η Kristin Jürkenbeck και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεντ της Γερμανίας παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE στις 17 Αυγούστου 2022.
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο στο να γίνει ένας άνθρωπος υπέρβαρος και άλλα προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου, ορισμένες εταιρείες επισημαίνουν προϊόντα με ισχυρισμούς σχετικά με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως “χωρίς προσθήκη ζάχαρης“. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορούν να ερμηνεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως ότι ένα προϊόν διατροφής είναι πιο υγιεινό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Ένας άλλος τύπος ετικέτας, το Nutri-Score, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη συνολική διατροφική ποιότητα των προϊόντων διατροφής. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το Nutri-Score μπορεί πράγματι να καθοδηγήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές αγορές τροφίμων.
Οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς το Nutri-Score μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ετικέτες περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Τον Οκτώβριο του 2020, διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 1.103 Γερμανούς συμμετέχοντες, ρωτώντας τους για τις αντιλήψεις τους, αφού τους παρουσιάστηκαν εικόνες από τη συσκευασία τριών υποθετικών προϊόντων, στιγμιαίος καπουτσίνο, μούσλι σοκολάτας και ποτό βρώμης, με διαφορετικούς συνδυασμούς ισχυρισμών ζάχαρης και ετικέτες Nutri-Score.
Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας δείχνει ότι, όταν δεν υπήρχε Nutri-Score, οι ισχυρισμοί σχετικά με τη μειωμένη ζάχαρη πράγματι παραπλάνησαν τους συμμετέχοντες να πιστέψουν ότι τα υποθετικά προϊόντα ήταν πιο υγιεινά από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η παρουσία της σήμανσης Nutri-Score εξουδετέρωσε αυτά τα αποτελέσματα, μειώνοντας τις παρανοήσεις σχετικά με την υγιεινή των λιγότερο θρεπτικών τροφίμων.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ζητούν περιορισμένη χρήση ισχυρισμών περιεκτικότητας σε ζάχαρη και παρόμοιων επισημάνσεων, καθώς και υποχρεωτική χρήση του Nutri-Score από εταιρείες που κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Πηγή: Science Daily