Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέσω Ελλάδας πέρασαν σε 14 χώρες φιστίκια με καρκινογόνες τοξίνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜέσω Ελλάδας πέρασαν σε 14 χώρες φιστίκια με καρκινογόνες τοξίνες
spot_img

Ειδοποίηση RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Ιράν, που διανέμονται σε 15 χώρες.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το Σύστημα Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια που εξάγονται από το Ιράν σε 15 χώρες. Στα φιστίκια μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά εντοπίστηκε εξαιρετικά υψηλή ποσότητα αφλατοξινών. H Ελλάδα στην ειδοποίηση επισημάνθηκε εκτός από χώρα όπου διανεμήθηκαν και ως ffa για προσοχή, δηλαδή ως χώρα διέλευσης των επικίνδυνων φιστικιών. Να σημειωθεί ότι και τον Φεβρουάριο είχαν περάσει μέσω Έλληνα μεσάζοντα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία, φιστίκια με αφλατοξίνες προέλευσης Ιράν.

Η Aflatoxin B1 βρέθηκε σε ποσότητα 430 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 8,0 µg/kg (5.275% πάνω από το όριο) και η Aflatoxin total 470 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 10,0 µg/kg (4.600% πάνω από το όριο).

Ήδη η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Νορβηγίας ενημέρωσε τους καταναλωτές πως τα φιστίκια διακινούνται από την Interkolonial SA και πως περιέχουν αφλατοξίνες.

Οι αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς και κυρίως σε φιστίκια, είναι μία από τις ειδοποιήσεις που καταγράφονται πιο συχνά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF. Η έκθεση στην αφλατοξίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και σπασμούς, ενώ η χρόνια έκθεσή της μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ηπατοτοξικότητα, ανοσοτοξικότητα και τερατογένεση.

Η αφλατοξίνη είναι μια από τις κύριες αιτίες του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι ένα καλά εδραιωμένο επακόλουθο της έκθεσης στην αφλατοξίνη και το 4,6% έως 28,2% όλων των παγκόσμιων περιπτώσεων HCC μπορεί να προκληθεί από αφλατοξίνη. Περίπου το 25% όλων των οξειών εκθέσεων σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο