Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνίδα η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από σαρδέλες σε μπαρ στο Μπορντό – 13 τα θύματα της αλλαντίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνίδα η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από σαρδέλες σε μπαρ στο Μπορντό - 13 τα θύματα της αλλαντίασης
spot_img

Μεγαλώνει η τραγική λίστα με τα θύματα αλλαντίασης σε μπαρ στο Μπορντό.

Ένα από τα 13 θύματα αλλαντίασης σε δημοφιλές μπαρ στο Μπορντό της Γαλλίας έχασε τη ζωή του, ενώ οι άλλοι 12 νοσηλεύονται, οι επτά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νεκρή είναι μία Ελληνίδα 32 ετών η οποία έκανε διακοπές στο Μπορντό της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Η γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αφότου γευμάτισε στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar», που βρίσκεται στην καρδιά του Μπορντό, γιορτάζοντας τα γενέθλια του άντρα της. Ο σύζυγός της, όπως και ο πατέρας της που τους συνόδευε στο γεύμα, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Παράλληλα τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα επτά νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.

Η γυναίκα παρουσίασε ήπια συμπτώματα που δεν προκάλεσαν τη διάγνωση προτού η κατάστασή της επιδεινωθεί ξαφνικά, αναφέρει το Sud Ouest . Πέθανε στην περιοχή του Παρισιού, αφού έφυγε από το νοσοκομείο.

Τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.  Ο εστιάτορας δήλωσε στα ΜΜΕ συντετριμμένος. “Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα αποστειρωμένες σαρδέλες και ότι όταν την άνοιξα, έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Άλλες φαινόταν υγιείς και μπορούσα να τις σερβίρω στους πελάτες”, είπε στην εφημερίδα Sud Ouest.
Σε επείγον δελτίο που μεταδόθηκε από το France Bleu , η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας. Ένας γιατρός ανάνηψης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό ισχυρίζεται στο X, το παλιό Twitter, ότι το θύμα πέθανε στην περιοχή του Παρισιού. Αναφέρει επίσης ένα νέο κρούσμα που αναφέρθηκε στην Ισπανία, το οποίο εξακολουθεί να συνδέεται με το «ξέσπασμα του Μπορντό». Και μπορεί πάντα να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα, προειδοποιεί η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Και στην Ελλάδα τα κρούσματα αλλαντίασης δεν είναι σπάνια. Τον Μάρτιο του 2022 μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύτηκε στο Κιάτο, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Αττική, από κονσερβοποιημένα σπαράγγια.

 Ο Benjamin Clouzeau, επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, προειδοποίησε ότι και άλλοι μπορεί να έχουν δηλητηριαστεί χωρίς να το γνωρίζουν ακόμη και προέτρεψε τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν τις λεπτομέρειες σε περίπτωση που άτομα που επισκέπτονταν το Μπορντό είχαν περάσει από το μπαρ, το οποίο είναι δημοφιλές στους τουρίστες.

Τα περισσότερα θύματα είναι τουρίστες από ΗΠΑ, Γερμανία και Καναδά και όλοι δείπνησαν στο ίδιο εστιατόριο στο κέντρο του Μπορντό, το Tchin Tchin Wine Bar. Συνολικά, είκοσι πέντε άτομα θα μπορούσαν να έχουν καταναλώσει αυτές τις σαρδέλες που προκάλεσαν τη δηλητηρίαση. 

Στη χώρα σήμανε συναγερμός από τη Δευτέρα. «Είναι σημαντικό οι γιατροί να δίνουν προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα, ακόμα κι αν φαίνονται καλοήθη, και να ρωτούν τους ασθενείς τους για την πορεία τους», δήλωσε ο γιατρός Benjamin Clouzeau, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο CHU de Bordeaux, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα δυνητικά χρονολογείται από το Σάββατο, άλλοι ασθενείς θα μπορούσαν να εμφανιστούν για μερικές ημέρες. Τα άτομα που έχουν επισκεφθεί αυτό το μπαρ του Μπορντό καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικά και να συμβουλευτούν επειγόντως έναν γιατρό.

Δεδομένου του χρόνου επώασης (από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες) και της σοβαρής φύσης της νόσου (η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα στο 5 έως 10% των περιπτώσεων), το ARS Nouvelle-Aquitaine ειδοποίησε το δίκτυο SOS Médecins και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. 

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που προκαλείται από μια πολύ ισχυρή τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο  Clostridium botulinum . Αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Στη Γαλλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλαντίασης αντιστοιχεί σε τροφική δηλητηρίαση, με κατάποση της τοξίνης που παράγεται από το C. botulinum σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί εκτεταμένη διαδικασία αποστείρωσης: αλλαντικά και κονσέρβες από οικογενειακές πηγές. Είναι η εξαιρετικά ισχυρή τοξίνη που συνθέτει που ευθύνεται για τη νόσο.

Συμπτώματα

Η αλλαντίαση εμφανίζεται μετά από επώαση λίγων ωρών έως λίγων ημερών, ανάλογα με τον τρόπο μόλυνσης. Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 12 έως 72 ώρες (ελάχιστο μέγιστο: 2 ώρες – 8 ημέρες) για την αρχική αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια οξεία νευρολογική πάθηση, χωρίς την παρουσία πυρετού ή αισθητηριακών διαταραχών.

Γενικά, τα άτομα που μοιράζονται τα ίδια τρόφιμα εκδηλώνουν πανομοιότυπα συμπτώματα, αλλά με διαφορετική βαρύτητα: πρώιμα πεπτικά σημάδια που μπορεί να είναι φευγαλέα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια), βλάβη στα μάτια (αδυναμία προσαρμογής, θολή όραση), συμπτώματα νευρολογικές παθήσεις υπεύθυνη για κίνδυνο εισρόφησης, ξηροστομία που συνοδεύεται από ανεπάρκεια στην κατάποση ή ακόμα και ομιλία, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία της αλλαντίασης είναι ουσιαστικά συμπτωματική και απαιτεί, σε σοβαρές μορφές, εντατική αναπνευστική φροντίδα. Η χορήγηση αντιβοτουλινικής τοξίνης τις ώρες ή τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο νοσηλείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία χωρίς καθυστέρηση αναρρώνουν χωρίς μετέπειτα αποτελέσματα, αλλά η διάρκεια της θεραπείας και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο