Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
spot_img

Πιο ευαίσθητα στη μούχλα είναι τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχουν συντηρητικά. 

Η μούχλα είναι μικροσκοπικοί μύκητες που αναπτύσσονται στα φυτικά και στα ζωικά προϊόντα. Αποτελούνται από πολλά κύτταρα, όχι όπως τα βακτήρια που είναι μονοκύτταροι, γι’ αυτό είναι ορατοί με το μάτι.

- Advertisement -

Η μούχλα δεν βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια του φαγητού – αυτό που βλέπουμε είναι μόνο ένα μέρος της μούχλας. Το γκρι χνουδωτό στο ξεχασμένο σαλάμι ή σε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο έχει ακόμη:

  • τις ρίζες που διακλαδώνονται μέσα στο φαγητό,
  • το βλαστό που φαίνεται πάνω στο φαγητό και
  • τα σπόρια στις άκρες του κοτσανιού.

Τα σπόρια είναι αυτά που δίνουν το χρώμα που βλέπουμε, ενώ οι ρίζες δεν είναι ορατές και μπορεί να φθάνουν βαθιά μέσα στο φαγητό. Όταν βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη μούχλας τότε σημαίνει ότι η ρίζα έχει εισχωρήσει βαθιά.

Όταν μεταφέρονται στον αέρα, τα σπόρια εξαπλώνουν τη μούχλα από μέρος σε μέρος σαν σπόροι πικραλίδας που φυσούν σε ένα λιβάδι. Τα τρόφιμα που είναι μουχλιασμένα μπορεί επίσης να έχουν αόρατα βακτήρια που αναπτύσσονται μαζί με τη μούχλα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα είδη μυκήτων υπάρχουν, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες έως ίσως 300.000 ή περισσότερους. Οι μούχλες που συναντώνται συχνότερα στο κρέας και τα πουλερικά είναι  
τα Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oosproa, Penicillium, Rhizopus  και  Thamnidium.

Οι περισσότεροι τύποι μούχλας είναι ακίνδυνες, ωστόσο κάποιες περιέχουν μυκοτοξίνες, που είναι δηλητηριώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και πνευμονικά προβλήματα.

Τι είναι ο μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες είναι δηλητηριώδεις ουσίες, προϊόν του δευτερογενούς μεταβολισμού των μυκήτων, που αναπτύσσονται στα σιτηρά και τους ξηρούς καρπούς, αλλά μπορεί να βρεθούν και στο σέλινο, στα μήλα, στο χυμό σταφυλιού και αλλού. Ένα είδος μύκητα μπορεί να παράγει πολλές διαφορετικές μυκοτοξίνες, αλλά και διαφορετικά είδη μύκητα μπορεί να παράγουν την ίδια μυκοτοξίνη. Η πιο επικίνδυνη είναι η αφλατοξίνη από μύκητες στο καλαμπόκι και τα φιστίκια, που προκαλεί καρκίνο.

Μακροπρόθεσμα, η μυκοτοξίνη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι καρκινογόνος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι γονιδιοτοξικά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στο γονίδιο/γενετικό υλικό. Βέβαια η πιθανότητα να αρρωστήσετε εάν καταναλώσετε μούχλα είναι μικρή ή απλώς να εμφανίσετε μια ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Γι αυτό άλλωστε τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται μούχλα από επιθεωρητές, ανακαλούνται άμεσα από την αγορά.

Μπορώ να φάω σαλάμι και ζαμπόν αν έχει εμφανίσει μούχλα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Το προϊόν πρέπει να απορριφθεί γιατί μπορεί η μούχλα να έχει αναπτυχθεί και βαθύτερα. Επιπλέον μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και βακτήρια. 

Κάποια άλλα τρόφιμα, μπορείτε να τα σώσετε, κόβοντας το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Στα αλλαντικά αυτό ισχύει μόνο για το σκληρό σαλάμι.

Κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Πώς πρέπει να χειρίζεστε τα τρόφιμα με μούχλα;

Η αγορά μικρών ποσοτήτων και η γρήγορη χρήση τροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας. Αλλά όταν βλέπετε μουχλιασμένα τρόφιμα:

  • Μην μυρίζετε το μουχλιασμένο αντικείμενο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
  • Εάν το φαγητό είναι καλυμμένο με μούχλα, πετάξτε το. Τοποθετήστε το σε μια μικρή χάρτινη σακούλα ή τυλίξτε το σε πλαστικό και πετάξτε το σε έναν καλυμμένο κάδο απορριμμάτων στον οποίο δεν μπορούν να μπουν παιδιά και ζώα.
  • Καθαρίστε το ψυγείο ή το ντουλάπι στο σημείο όπου αποθηκεύτηκαν τα τρόφιμα.
  • Ελέγξτε τα κοντινά αντικείμενα που μπορεί να έχουν αγγίξει τα μουχλιασμένα τρόφιμα. Η μούχλα εξαπλώνεται γρήγορα στα φρούτα και τα λαχανικά.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα