Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΜπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα - Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς
spot_img

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας έχει εκδώσει προς τους γονείς προειδοποίηση, για την κατανάλωση από τα παιδιά, τροφίμων που περιέχουν μαγειρική σόδα ή/και μπέικιν πάουντερ. Η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ περιέχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου (Μόλις ½ κουταλάκι του γλυκού περιέχει 630 mg νατρίου) και υπάρχει κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ασθένειες αργότερα στη ζωή, εάν τα παιδιά τρώνε φαγητό με πολύ αλάτι ή νάτριο για πολλά χρόνια. Επομένως, είναι σημαντικό να μειώσετε το νάτριο, ακόμη και όταν είστε μωρό ή παιδί.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη σύσταση, τα μωρά ηλικίας 6-12 μηνών μπορούν να ανεχθούν κατά μέσο όρο ένα γεύμα την ημέρα, φτιαγμένο με μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ανεχθούν περισσότερο – περίπου 1 γραμμάριο νατρίου ημερησίως για παιδιά 1-3 ετών και τα παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να ανεχθούν έως και 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως.

Σύμφωνα και με το National Capital Poison Center, μετά την κατάποση μεγάλης ποσότητας μαγειρικής σόδας, ο έμετος και η διάρροια είναι κοινά καθώς το σώμα προσπαθεί να διορθώσει την υψηλή συγκέντρωση νατρίου τραβώντας περισσότερο νερό στον πεπτικό σωλήνα. Μετά την απορρόφηση, οι υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια. Όταν το pH είναι πολύ υψηλό (αλκαλικό), η αναπνοή γίνεται κατασταλτική καθώς το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σωστή οξύτητά του διατηρώντας το διοξείδιο του άνθρακα. Tελικά είναι η συνολική πρόσληψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μετράει. Εάν το μωρό τρέφεται με μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ δύο φορές τη μια μέρα και καμία την επόμενη μέρα, αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Μελέτη περίπτωσης

Παραδοσιακά, η μαγειρική σόδα είναι ένα δημοφιλές αντιόξινο για την καούρα και τη δυσπεψία, επειδή μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου. Ωστόσο η χρήση υπερβολικής ποσότητας μαγειρικής σόδας ως σπιτικού αντιόξινου μπορεί άμεσα, να προκαλέσει αέρια στο στομάχι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών. Ρήξεις στομάχου μπορεί να συμβούν με τη χρήση μαγειρικής σόδας μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ένα μεγάλο γεύμα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Ανάκληση μολυσμένου ελληνικού κοτόπουλου (Φωτο)

Μια 54χρονη γυναίκα αντιμετώπισε δυσπεψία μετά από ένα μεγάλο γεύμα και έτσι ήπιε «μισό ποτήρι» διττανθρακικό νάτριο. Αμέσως μετά, ένιωθε έντονους πόνους στο στομάχι της και αίσθημα ότι κάτι έσκασε μέσα της. Έκανε εμετό πολλές φορές και είχε ένα επεισόδιο διάρροιας. Πήγε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου η διάγνωση ήταν δύσκολη λόγω του αέρα στην κοιλιακή της κοιλότητα. Τελικά, βρέθηκε να έχει ρήξη 5 εκατοστών (2 ίντσες) στο στομάχι της. Χρειάστηκε να χειρουργηθεί. Μπόρεσε να πάει σπίτι μετά από 5 ημέρες στο νοσοκομείο (από Vásquez et al., 2017).

Συμπερασματικά, η μαγειρική σόδα είναι διττανθρακικό νάτριο. Τόσο το νάτριο όσο και το διττανθρακικό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τοξικότητα εάν ληφθεί υπερβολική ποσότητα. Κατά την κατάποση, το διττανθρακικό νάτριο παράγει γρήγορα μεγάλο όγκο διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα πίεσης στο στομάχι.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα