Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη συχνή κατανάλωση «αρωματισμένου νερού» υπάρχει πιθανότητα να εθιστείτε στη ζάχαρη και τα γλυκαντικά
Το αρωματισμένο νερό, είναι μία τάση τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και σπα, ενώ ολοένα και περισσότεροι δοκιμάζουν στο σπίτι τους διάφορα συστατικά για να έχουν ένα δροσιστικό ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά και τους επιπλέον καφέδες. Οι γεύσεις λεμονιού, μούρων και λάιμ είναι ψηλά στις επιλογές και πλέον πολλές εταιρείες εμφιαλώσεως πλασσάρουν νέα προϊόντα αρωματισμένου νερού.
Στο Instagram και στο Tiktok, τα λεγόμενα προϊόντα αρωματικού νερού, που περιέχουν δηλαδή σιρόπια, αρωματικές σταγόνες, σκόνες ή αναβράζουσες σταγόνες υπόσχονται να μεταμορφώσουν το απλό νερό σε νόστιμο ποτό χωρίς θερμίδες.
Το Κέντρο Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας εξέτασε προσεκτικά εννέα από αυτά τα προϊόντα σε έλεγχο αγοράς και διαπίστωσε κάτι που όλοι υποπτευόμασταν: Όλα τα προϊόντα χρησιμοποιούν γλυκαντικά και αρώματα.
«Το να πίνεις περισσότερο νερό είναι καλό», λέει η Hannah Zeyßig, ειδικός στα τρόφιμα στο κέντρο συμβουλών καταναλωτών. «Αλλά με το «αρωματισμένο νερό» υπάρχει πιθανότητα να εθιστείτε στη ζάχαρη και τα γλυκαντικά. Ειδικά τα παιδιά και οι νέοι δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ συχνά αρωματισμένα προϊόντα νερού».
Ακόμα κι αν τα γλυκαντικά παρέχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τη ζάχαρη και είναι πιο φιλικά προς την υγεία των δοντιών, εξακολουθούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με μελέτες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εντερικό μικροβίωμα, σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών.
- Δείτε επίσης: Τους 23 έφθασαν οι νεκροί από τροφική δηλητηρίαση στη Νότια Αφρική – Τα περισσότερα θύματα παιδιά 6 έως 9 ετών
Άνθρακας ο θησαυρός
Ακόμα κι αν τα προϊόντα διαφημίζουν φυσικές γεύσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι η γεύση βατόμουρου προέρχεται πραγματικά από φρούτα. Μια γεύση μπορεί να ονομαστεί φυσική εάν προέρχεται από φυτικές, ζωικές ή μικροβιολογικές πρώτες ύλες. Σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών, ό,τι έχει γεύση βατόμουρου μπορεί να γίνει και από ξύλο κέδρου!
Οι υποστηρικτές των καταναλωτών βλέπουν τις φυσικές γεύσεις περισσότερο ως εργαλείο μάρκετινγκ παρά ως πραγματικό όφελος για την υγεία. Εκτός του ότι επιβαρύνουν και την τσέπη αφού είναι αρκετά ακριβότερο από τα συνηθισμένα εμφιαλωμένα νερά.
Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και η έρευνα του Ιl Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών και το οποίο ενημέρωσε πρόσφατα ότι η χρήση αρωματικών υλών, όπως τα φακελάκια σκόνης που διαλύονται στο νερό, όπως η μάρκα Bolero, το οποίο κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις, περιέχει, γλυκαντικά όπως η ακεσουλφάμη Κ και η σουκραλόζη. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο.