Δες πώς μπορείς να αποφεύγεις νιτρικά και νιτρώδη στην πράξη
Τα νιτρικά (NO₃⁻) και νιτρώδη (NO₂⁻) είναι χημικές ενώσεις του αζώτου που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως στα επεξεργασμένα κρέατα (όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια κ.ά.). Δίνουν στα αλλαντικά το χαρακτηριστικό ροζ ή κόκκινο χρώμα. Χωρίς αυτά, το κρέας θα φαινόταν πιο γκριζωπό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H βενζίνη που βάζουμε στα οχήματα προκαλεί λευκαιμία και καρκίνο της ουροδόχου κύστης – Μελέτη
Επιπλέον, εμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, όπως το Clostridium botulinum, που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση (πολύ σοβαρή τροφική δηλητηρίαση) ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση της χαρακτηριστικής “καπνιστής” ή αλμυρής γεύσης σε πολλά αλλαντικά.
Όμως, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, όταν καταναλώνονται συστηματικά. Συγκεκριμένα, όταν τα νιτρώδη αντιδρούν με πρωτεΐνες (αμίνες) στο στομάχι ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να σχηματιστούν νιτροζαμίνες — ενώσεις που έχουν συσχετιστεί με καρκινογένεση, κυρίως του παχέος εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η Πασχαλινή Ευρωπαϊκή αγορά από επώνυμα αρώματα με απαγορευμένη ουσία – Μπαράζ ανακλήσεων σε πολύ γνωστές μάρκες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά/νιτρώδη ως καρκινογόνα κατηγορίας 1. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ρυθμίζει αυστηρά τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα, κυρίως για λόγους ασφάλειας, αλλά και για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων. Η EFSA από την πλευρά της, έχει εκφράσει ανησυχία για την πιθανή υπέρβαση της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) νιτρωδών/νιτρικών σε άτομα που καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ τονίζει την ανάγκη για περιορισμό της έκθεσης, ειδικά σε παιδιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφική Διαφάνεια: Προς υποχρεωτική επισήμανση διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα σωθεί η επιτραπέζια ελιά μετά τους δασμούς του Τραμπ – Από πού ζητούν βοήθεια οι παραγωγοί
Πώς να αποφεύγεις νιτρικά και νιτρώδη στην πράξη
Κατά την αγορά των αλλαντικών ψάξε για τα εξής στις λίστες συστατικών:
- E250 – Νιτρώδες νάτριο
- E249 – Νιτρώδες κάλιο
- E251 – Νιτρικό νάτριο
- E252 – Νιτρικό κάλιο Αν δεις κάποιο από αυτά, το προϊόν περιέχει νιτρικά/νιτρώδη. Μπορείς επίσης να περιορίσεις τα επεξεργασμένα κρέατα που συνήθως τα περιέχουν δηλαδή ζαμπόν, μορταδέλα, μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα, hot dog και κονσέρβες με κρέας. Επίλεξε εναλλακτικά φρέσκο κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό, ψητά ή βραστά κρέατα που ετοιμάζεις ο ίδιος ή αλλαντικά χωρίς πρόσθετα, αν αναγράφεται καθαρά (π.χ. “χωρίς νιτρικά/νιτρώδη”).
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα νιτρώδη και δεν πρέπει να καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρέατα, ειδικά κάτω των 3 ετών.