Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νιτρικά και νιτρώδη στα αλλαντικά: Τι κρύβεται πίσω από το χρώμα του ζαμπόν;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝιτρικά και νιτρώδη στα αλλαντικά: Τι κρύβεται πίσω από το χρώμα του ζαμπόν;
spot_img

Δες πώς μπορείς να αποφεύγεις νιτρικά και νιτρώδη στην πράξη

Τα νιτρικά (NO₃⁻) και νιτρώδη (NO₂⁻) είναι χημικές ενώσεις του αζώτου που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως στα επεξεργασμένα κρέατα (όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια κ.ά.). Δίνουν στα αλλαντικά το χαρακτηριστικό ροζ ή κόκκινο χρώμα. Χωρίς αυτά, το κρέας θα φαινόταν πιο γκριζωπό.

- Advertisement -

Επιπλέον, εμποδίζουν την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, όπως το Clostridium botulinum, που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση (πολύ σοβαρή τροφική δηλητηρίαση) ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση της χαρακτηριστικής “καπνιστής” ή αλμυρής γεύσης σε πολλά αλλαντικά.

Όμως, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, όταν καταναλώνονται συστηματικά. Συγκεκριμένα, όταν τα νιτρώδη αντιδρούν με πρωτεΐνες (αμίνες) στο στομάχι ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να σχηματιστούν νιτροζαμίνες — ενώσεις που έχουν συσχετιστεί με καρκινογένεση, κυρίως του παχέος εντέρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά/νιτρώδη ως καρκινογόνα κατηγορίας 1. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ρυθμίζει αυστηρά τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα, κυρίως για λόγους ασφάλειας, αλλά και για τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων. Η EFSA από την πλευρά της, έχει εκφράσει ανησυχία για την πιθανή υπέρβαση της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) νιτρωδών/νιτρικών σε άτομα που καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ τονίζει την ανάγκη για περιορισμό της έκθεσης, ειδικά σε παιδιά.

Πώς να αποφεύγεις νιτρικά και νιτρώδη στην πράξη

Κατά την αγορά των αλλαντικών ψάξε για τα εξής στις λίστες συστατικών:

  • E250 – Νιτρώδες νάτριο
  • E249 – Νιτρώδες κάλιο
  • E251 – Νιτρικό νάτριο
  • E252 – Νιτρικό κάλιο Αν δεις κάποιο από αυτά, το προϊόν περιέχει νιτρικά/νιτρώδη. Μπορείς επίσης να περιορίσεις τα επεξεργασμένα κρέατα που συνήθως τα περιέχουν δηλαδή ζαμπόν, μορταδέλα, μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα, hot dog και κονσέρβες με κρέας. Επίλεξε εναλλακτικά φρέσκο κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό, ψητά ή βραστά κρέατα που ετοιμάζεις ο ίδιος ή αλλαντικά χωρίς πρόσθετα, αν αναγράφεται καθαρά (π.χ. “χωρίς νιτρικά/νιτρώδη”).

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα νιτρώδη και δεν πρέπει να καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρέατα, ειδικά κάτω των 3 ετών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα