Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντομάτες: Πώς τις νοθεύουν και πώς θα ελέγξετε την καθαρότητά τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτομάτες: Πώς τις νοθεύουν και πώς θα ελέγξετε την καθαρότητά τους
spot_img

Διαλέξτε τις καλύτερες ντομάτες για εσάς και την οικογένειά σας

Ο συνήθης σκοπός της χημικής και τεχνητής τροποποίησης των ντοματών είναι είτε να ωριμάσουν γρηγορότερα είτε να φαίνονται πιο ζωντανές και γυαλιστερές συχνά σε βάρος των φυσικών τους ιδιοτήτων. Οι παράγοντες ωρίμανσης όπως το καρβίδιο του ασβεστίου και το αιθυλένιο χρησιμοποιούνται συνήθως για να επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης, δίνοντας στις ντομάτες μια πιο κόκκινη και πιο ομοιόμορφη εμφάνιση. Ενώ το αιθυλένιο είναι μια φυσική φυτική ορμόνη, η τεχνητή εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη ωρίμανση και μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή του φρούτου. Το καρβίδιο του ασβεστίου, από την άλλη πλευρά, είναι μια χημική ένωση που, όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβή υπολείμματα, θέτοντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

- Advertisement -

Στην Ευρώπη, η χρήση του αιθυλενίου για την επιτάχυνση της ωρίμανσης των ντοματών είναι εγκεκριμένη και ελεγχόμενη πρακτική. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν εγκριθεί προσωρινά σκευάσματα που περιέχουν 4% αιθυλένιο και 96% άζωτο για την ωρίμανση ντοματών προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ασφαλής, καθώς το αιθυλένιο είναι φυσική φυτική ορμόνη και δεν αφήνει υπολείμματα στα προϊόντα .

Αντίθετα, η χρήση καρβιδίου του ασβεστίου (CaC₂) για την τεχνητή ωρίμανση φρούτων, όπως οι ντομάτες, δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία. Το καρβίδιο του ασβεστίου απελευθερώνει ακετυλένιο, ένα αέριο που μπορεί να περιέχει τοξικές προσμίξεις όπως αρσενικό και φώσφορο, προκαλώντας προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και γαστρεντερικές διαταραχές. Η χρήση του έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου έχουν καταγραφεί περιστατικά χρήσης του για την ωρίμανση φρούτων.

​Εκτός από τους παράγοντες ωρίμανσης, επιστρώσεις κεριού εφαρμόζονται στις ντομάτες για να προσδώσουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μειώνοντας την απώλεια υγρασίας. Ωστόσο, εάν το κερί που χρησιμοποιείται δεν είναι ποιότητας για τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες μόλυνσης. Αυτές οι επεξεργασίες μπορούν να αφήσουν πίσω τους τοξικά υπολείμματα που διεισδύουν πέρα ​​από την επιφάνεια του καρπού, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους με το πλύσιμο. Η κατανάλωση τέτοιων ντοματών που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως τροφική δηλητηρίαση, ορμονικές ανισορροπίες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, βλάβη οργάνων.

Απλοί τρόποι για να ελέγξετε την καθαρότητα της ντομάτας σας

1. Το Float Test

Βάζουμε την ντομάτα σε ένα μπολ με νερό. Οι φυσικές ντομάτες συνήθως βυθίζονται ή παραμένουν βυθισμένες, ενώ αυτές που έχουν υποστεί επεξεργασία με ορισμένες χημικές ουσίες συχνά επιπλέουν λόγω χαμηλότερης πυκνότητας.

2. Κόψτε και παρατηρήστε

Κόψτε την ντομάτα και εξετάστε το εσωτερικό της. Οι τεχνητά ωριμασμένες ντομάτες έχουν συχνά ανομοιόμορφο χρώμα – μπορεί να είναι κόκκινες εξωτερικά, αλλά ανοιχτές ή πρασινωπές εσωτερικά. Οι φυσικές ντομάτες εμφανίζουν σταθερό χρώμα παντού.

3. Εκτίμηση δέρματος

Τσιμπήστε απαλά τη φλούδα της ντομάτας. Αυτά που έχουν ωριμάσει φυσικά έχουν ελαφρώς πιο απαλό δέρμα που υπόκειται σε πίεση, ενώ τα χημικά επεξεργασμένα έχουν συχνά πιο σκληρό, πιο ανθεκτικό δέρμα.

4. Επιθεώρηση σπόρων

Ελέγξτε τους σπόρους. Στις φυσικά ώριμες ντομάτες, οι σπόροι αναπτύσσονται πλήρως και διαχωρίζονται εύκολα από τον πολτό. Οι τεχνητά ώριμες ντομάτες μπορεί να περιέχουν υπανάπτυκτους, υπόλευκους σπόρους που προσκολλώνται στον πολτό.

5. Το Τεστ Οσμής

Οι φυσικές ντομάτες έχουν ένα χαρακτηριστικό, γήινο άρωμα. Εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπεία με χημικά συχνά δεν έχουν αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά ή μπορεί να έχουν μια αδύναμη χημική οσμή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα