Διαλέξτε τις καλύτερες ντομάτες για εσάς και την οικογένειά σας
Ο συνήθης σκοπός της χημικής και τεχνητής τροποποίησης των ντοματών είναι είτε να ωριμάσουν γρηγορότερα είτε να φαίνονται πιο ζωντανές και γυαλιστερές συχνά σε βάρος των φυσικών τους ιδιοτήτων. Οι παράγοντες ωρίμανσης όπως το καρβίδιο του ασβεστίου και το αιθυλένιο χρησιμοποιούνται συνήθως για να επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης, δίνοντας στις ντομάτες μια πιο κόκκινη και πιο ομοιόμορφη εμφάνιση. Ενώ το αιθυλένιο είναι μια φυσική φυτική ορμόνη, η τεχνητή εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη ωρίμανση και μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή του φρούτου. Το καρβίδιο του ασβεστίου, από την άλλη πλευρά, είναι μια χημική ένωση που, όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβή υπολείμματα, θέτοντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνος ουσία σε πολλά διαφορετικά προϊόντα και παρτίδες τροφίμων της Nestle για παιδιά ηλικίας 8 μηνών και 1 έως 3 ετών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δάσκαλος κέρασε μαθητές παστίλιες μαριχουάνας που έμοιαζαν με κοινές καραμέλες – 2 παιδιά στο νοσοκομείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φαγητό στο πάτωμα: Η άγνωστη “μικρή αηδία” που μαζεύει – Αποκαλυπτικό βίντεο συγκεντρώνει 1 εκ. προβολές
Στην Ευρώπη, η χρήση του αιθυλενίου για την επιτάχυνση της ωρίμανσης των ντοματών είναι εγκεκριμένη και ελεγχόμενη πρακτική. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν εγκριθεί προσωρινά σκευάσματα που περιέχουν 4% αιθυλένιο και 96% άζωτο για την ωρίμανση ντοματών προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ασφαλής, καθώς το αιθυλένιο είναι φυσική φυτική ορμόνη και δεν αφήνει υπολείμματα στα προϊόντα .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μακριά από τα μωρά» – Νέα ανάκληση 25.000 συσκευασιών παιδικών τροφών που πωλούνται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φασολάδα: Το απόλυτο μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση
Αντίθετα, η χρήση καρβιδίου του ασβεστίου (CaC₂) για την τεχνητή ωρίμανση φρούτων, όπως οι ντομάτες, δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία. Το καρβίδιο του ασβεστίου απελευθερώνει ακετυλένιο, ένα αέριο που μπορεί να περιέχει τοξικές προσμίξεις όπως αρσενικό και φώσφορο, προκαλώντας προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και γαστρεντερικές διαταραχές. Η χρήση του έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου έχουν καταγραφεί περιστατικά χρήσης του για την ωρίμανση φρούτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νηστίσιμες μακαρονάδες για να… γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Εκτός από τους παράγοντες ωρίμανσης, επιστρώσεις κεριού εφαρμόζονται στις ντομάτες για να προσδώσουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μειώνοντας την απώλεια υγρασίας. Ωστόσο, εάν το κερί που χρησιμοποιείται δεν είναι ποιότητας για τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες μόλυνσης. Αυτές οι επεξεργασίες μπορούν να αφήσουν πίσω τους τοξικά υπολείμματα που διεισδύουν πέρα από την επιφάνεια του καρπού, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους με το πλύσιμο. Η κατανάλωση τέτοιων ντοματών που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως τροφική δηλητηρίαση, ορμονικές ανισορροπίες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, βλάβη οργάνων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση ποτηριών τίγκα σε δηλητηριώδη μόλυβδο – Πώς θα καταλάβεις αν τα ποτήρια σου περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να κοιτάμε την πίσω πλευρά στο κουτί των τροφίμων που αγοράζουμε και όχι την μπροστινή; – Διατροφολόγος εξηγεί
Απλοί τρόποι για να ελέγξετε την καθαρότητα της ντομάτας σας
1. Το Float Test
Βάζουμε την ντομάτα σε ένα μπολ με νερό. Οι φυσικές ντομάτες συνήθως βυθίζονται ή παραμένουν βυθισμένες, ενώ αυτές που έχουν υποστεί επεξεργασία με ορισμένες χημικές ουσίες συχνά επιπλέουν λόγω χαμηλότερης πυκνότητας.
2. Κόψτε και παρατηρήστε
Κόψτε την ντομάτα και εξετάστε το εσωτερικό της. Οι τεχνητά ωριμασμένες ντομάτες έχουν συχνά ανομοιόμορφο χρώμα – μπορεί να είναι κόκκινες εξωτερικά, αλλά ανοιχτές ή πρασινωπές εσωτερικά. Οι φυσικές ντομάτες εμφανίζουν σταθερό χρώμα παντού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «φαινόμενο μπούμερανγκ» με τα φυτοφάρμακα: Τα απαγορεύουμε στην ΕΕ αλλά τα εξάγουμε σε χώρες απ’ όπου αγοράζουμε φθηνότερα τρόφιμα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φακές: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο μαγείρεμα
3. Εκτίμηση δέρματος
Τσιμπήστε απαλά τη φλούδα της ντομάτας. Αυτά που έχουν ωριμάσει φυσικά έχουν ελαφρώς πιο απαλό δέρμα που υπόκειται σε πίεση, ενώ τα χημικά επεξεργασμένα έχουν συχνά πιο σκληρό, πιο ανθεκτικό δέρμα.
4. Επιθεώρηση σπόρων
Ελέγξτε τους σπόρους. Στις φυσικά ώριμες ντομάτες, οι σπόροι αναπτύσσονται πλήρως και διαχωρίζονται εύκολα από τον πολτό. Οι τεχνητά ώριμες ντομάτες μπορεί να περιέχουν υπανάπτυκτους, υπόλευκους σπόρους που προσκολλώνται στον πολτό.
5. Το Τεστ Οσμής
Οι φυσικές ντομάτες έχουν ένα χαρακτηριστικό, γήινο άρωμα. Εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπεία με χημικά συχνά δεν έχουν αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά ή μπορεί να έχουν μια αδύναμη χημική οσμή.