Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επιδημία αλλαντίασης από γεύμα Fast food στο Ριάντ – Αιτία η μαγιονέζα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ επιδημία αλλαντίασης από γεύμα Fast food στο Ριάντ - Αιτία η μαγιονέζα
spot_img

Λεπτομέρειες από τα στοιχεία των επιστημόνων που διεξήγαγαν αναδρομική ανάλυση των ιατρικών αρχείων.

Λεπτομέρειες για την επιδημία αλλαντίασης που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έδωσαν οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιδημία προκλήθηκε από το βακτήριο clostridium botulinum το οποίο εντοπίστηκε στη μαγιονέζα μάρκας Bon Tum που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα fast food Hamburgini. Το επικίνδυνο βακτήριο ανιχεύτηκε και στο εργοστάσιο όπου παράγεται η μαγιονέζα, γεγονός που οδήγησε στην ανάκληση όλων των συσκευασιών μαγιονέζας αυτής της μάρκας και στην διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου αλλά και όλων των καταστημάτων της αλυσίδας fast food.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, όλοι οι ασθενείς που παραπέμφθηκαν στο Riyadh First Health Cluster Hospitals μεταξύ 22 και 25 Απριλίου, είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, αναπνευστική δυσχέρεια ή φθίνουσα παράλυση μετά την κατανάλωση μαγιονέζας από τη δημοφιλή αλυσίδα εστιατορίων Hamburgini burger.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια αναδρομική ανάλυση των ιατρικών αρχείων και πήραν συνεντεύξεις από ασθενείς που νοσηλεύονταν με τροφιμογενή αλλαντίαση ή τους συνοδούς τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Epidemiology and Global Health .

Τα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν μεταξύ 12 έως 38 ετών. Δύο ήταν άνδρες και έξι ήταν γυναίκες. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν από 20 έως και 105 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Όλοι είχαν τον ίδιο επιδημιολογικό δεσμό, αφού έφαγαν από διαφορετικά υποκαταστήματα της γνωστής αλυσίδα εστιατορίων. Δύο περιπτώσεις ήταν σταθερές, έξι χρειάστηκαν διασωλήνωση, ενώ ένας ασθενής ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Μόνο οκτώ από τα 11 άτομα που κατανάλωναν το ίδιο γεύμα από το ίδιο εστιατόριο μπέργκερ εμφάνισαν σημάδια τοξικότητας από την αλλαντίαση. 

Αξιοσημείωτα συμπτώματα περιελάμβαναν δυσφαγία και στους οκτώ ασθενείς, καθώς και δυσαρθρία, γενικευμένη αδυναμία, ναυτία και εμετό σε επτά ασθενείς. 

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Saudi Medical Journal, αναφέρει λεπτομέρειες για 13 ύποπτα περιστατικά αλλαντίασης στην πόλη Prince Sultan Military Medical στο Ριάντ μεταξύ 18 Απριλίου και 5 Μαΐου.

Δώδεκα ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ένας χρειάστηκε διασωλήνωση. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν πάρεση κρανιακών νεύρων, γαστρεντερικά συμπτώματα, αδυναμία των άκρων και των αναπνευστικών μυών.

Οι ασθενείς ήταν οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, από 18 έως 43 ετών.

Η περίοδος από την έκθεση έως την εμφάνιση συμπτωμάτων διέφερε, αλλά ήταν ως επί το πλείστον εντός αρκετών ωρών, που δεν ξεπερνούσαν τις 48. Η βοτουλινική αντιτοξίνη χορηγήθηκε καθυστερημένα στους τρεις πρώτους ασθενείς, καθώς η διάγνωση δεν ήταν ξεκάθαρη. Οι υπόλοιποι ασθενείς έλαβαν την αντιτοξίνη αμέσως.

Συνολικά 11 ασθενείς πήραν εξιτήριο σε καλή κατάσταση. Ένας ασθενής βρισκόταν ακόμα στη ΜΕΘ, με μηχανικό αερισμό και ένας άλλος στο τμήμα αποκατάστασης.

Τι είναι η δηλητηρίαση από αλλαντίαση

Η δηλητηρίαση από αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια Clostridium botulinum. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν μόλις έξι ώρες ή έως και 10 ημέρες αργότερα.

Το βακτήριο clostridium botulinum, παράγει μια τοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία, θολή όραση, δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση και τελικά παράλυση. Συνήθως, η πιθανότητα έκθεσης σε αυτό το βακτήριο είναι χαμηλή με τις σύγχρονες πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων ωστόσο δεν είναι λίγες οι επιδημίες αλλαντίασης με την τελευταία μεγάλη, να καταγράφεται στο Μπορντό της Γαλλίας όπου μία Ελληνίδα πέθανε και 15 θαμώνες εστιατορίου νοσηλεύτηκαν μετά την κατανάλωση σαρδέλας που είχε κονσερβοποιήσει ο εστιάτορας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο