Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ – RASFF: Επικίνδυνα σπαράγγια που εισάγονται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΡΟΣΟΧΗ - RASFF: Επικίνδυνα σπαράγγια που εισάγονται και στην Ελλάδα
spot_img

6 φορές περισσότερο από το μέγιστο επιτρεπτό η παρουσία του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos.

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF ενημερώθηκε από τη Ολλανδία, για σοβαρό κίνδυνο λόγω της παρουσίας υψηλής ποσότητας chlorpyrifos σε σπαράγγια τα οποία εξάγονται από το Περού σε 25 χώρες!

- Advertisement -

Στα σπαράγγια, εντοπίστηκε ποσότητα του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos που υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό: 0,063 mg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό 0.01 mg/Kg.

Το Λουξεμβούργο έχει ήδη εκδώσει ενημέρωση προς τους καταναλωτές και έχει ανακαλέσει το προϊόν από τα σουπερμάρκετ, τονίζοντας τον κίνδυνο. Μεταξύ των χωρών που κυκλοφορούν τα επικίνδυνα σπαράγγια είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, Αυστρία Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει έναν αριθμό παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Το Chlorpyrifos κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα