Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή – ΕΦΕΤ: Αποξηραμένα βερίκοκα με επικίνδυνη ουσία στην ελληνικά αγορά – Συσκευάζονται στον Πειραιά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή - ΕΦΕΤ: Αποξηραμένα βερίκοκα με επικίνδυνη ουσία στην ελληνικά αγορά - Συσκευάζονται στον Πειραιά
spot_img

Τα βερίκοκα περιέχουν υψηλή ποσότητα διοξειδίου του θείου.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Δ/νση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος επισήμου ελέγχου έτους 2024, για τον έλεγχο προσθέτων τροφίμων και αρωματικών ουσιών σε διάφορα είδη τροφίμων, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία «Εκλεκτοί ξηροί καρποί BALLY NUTS ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΤΟΥΡΚΙΑΣ» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 250γρ, με ημερομηνία συσκευασίας 28/08/2024 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 28/08/2025, που συσκευάζεται από την επιχείρηση, BALLY NUTS Κ.Μ. ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΣ Ι.Κ.Ε., με έδρα Φαλήρου 32 ΤΚ 185 42 στον Πειραιά.

Το προϊόν, εξετάστηκε από την Χημική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Τμήμα Χημικής Υπηρεσίας Καβάλας του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι περιέχει διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.

Τα θειώδη σε αποξηραμένα φρούτα είναι συχνή αιτία ανάκλησης και μάλιστα η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει απευθύνει σύσταση, τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτνίνες), που περιέχουν θειώδη (και αναφέρονται στη λίστα συστατικών), να μην χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 3 ετών επειδή “αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών”. 

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιανουάριο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά αποξηραμένα Βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του θείου.

Τα θειώδη είναι συντηρητικά (Ε 221-228) που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα αποξηραμένα φρούτα λόγω της συντηρητικής τους δράσης, μέσω της πρόληψης της ανάπτυξης βακτηρίων και επειδή βοηθούν στη διατήρηση του ανοιχτού χρώματος των φρούτων.

Γενικά αν θέλετε να αποφύγετε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα, επιλέξτε βιολογικά. Τα βιολογικά αποξηραμένα βερίκοκα δεν έχουν θειώδη και επομένως έχουν πιο σκούρο χρώμα.​ Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ένα προϊόν περιέχει θειώδη, μην ρισκάρετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο